Zakelijke rekeningen vergelijken

De grootste verschillen zitten in de maandelijkse kosten van bankrekeningen. De totale maandelijkse kosten die in de vergelijking worden weergegeven, bestaan uit een betaalrekening, bankpas en internetbankieren.

Daarnaast is het interessant om te letten op het aantal transacties dat de bank gratis aanbiedt.

 

voordeligst

Knab zakelijk

Knab zakelijk
Onze beoordeling
Bekijk bank
Maandelijkse kosten
€ 5,00
Rente percentage
0,05%
Voordelen
ACTIE: 1 jaar 50% korting voor starters
ACTIE: stap nu over en ontvang € 50,- cadeau
1000 transacties per jaar gratis
Rente op betaalrekening
Uitstekende service
Kortingen op pinapparaat, iDeal en boekhoudpakketten

Knab richt zich op zzp’ers en kleine ondernemers en is uitgeroepen tot voordeligste zakelijke bank. De zakelijke rekening van Knab heeft de zakelijke markt opengebroken met heldere en lage prijzen. De bank heeft voor haar lage prijzen en goede service al diverse awards gewonnen.

Maandelijkse kosten
€ 9,95
Rente percentage
0,00%
Voordelen
1 jaar korting op pin, contant en iDeal
1 jaar gratis voor starters
uitbreidbaar met andere producten

Rabobank biedt een degelijk zakelijk pakket met uitbreidbare opties. Alle functionaliteiten zijn mogelijk waardoor dit pakket voor elke ondernemer geschikt is, groot en klein. Rabobank is een zeer gerenommeerde bank, maar wel aan de prijzige kant.

ING zakelijk

zakelijke bankrekening ING
Onze beoordeling
Bekijk bank
Maandelijkse kosten
€ 9,90
Rente percentage
0,00%
Voordelen
6 maanden gratis voor starters
uitbreidbaar met andere producten
voordelige grootbank

ING is een solide bank en marktleider op het gebied van bankrekeningen in Nederland. De bank biedt een complete zakelijke rekening aan die uitbreidbaar is met andere bankproducten en bankdiensten.

Maandelijkse kosten
€ 9,00
Rente percentage
0,00%
Voordelen
eerste jaar € 2,95 p/m voor starters
200 transacties per jaar gratis
voordelige grootbank
goedkope creditcard

ABN AMRO is de goedkoopste grootbank. Door de voordelige prijs is ABN AMRO erg geschikt voor kleine ondernemers die aanvullende bankproducten zoals leningen en verzekeringen nodig hebben. ABN is ook erg populair bij middelgrote bedrijven.

SNS ZZP rekening

SNS
Onze beoordeling
Bekijk bank
Maandelijkse kosten
€ 7,50
Rente percentage
0,15%*
Voordelen
betalingsverkeer gratis
lage vaste all-in prijs

De zzp rekening van ASN is erg beperkt en met name geschikt voor dienstverlenende zzp’ers. In ruil daarvoor krijg je een goedkoop pakket van € 7,50 per maand all-in. Je betaalt niet apart voor transacties. Als je meer functionaliteiten nodig hebt kun je eenvoudig upgraden naar de SNS Zakenrekening.

Maandelijkse kosten
€ 6,58
Rente percentage
0,10%
Voordelen
complete zakelijke rekening
lage maandelijkse kosten
rente op betaalrekening*

SNS Zakenrekening is complete zakelijke rekening en ook de goedkoopste rekeningen met alle functionaliteiten. SNS Bank heeft ongeveer net zoveel kantoren als de andere grootbanken en biedt een vergelijkbaar dienstenpakket. Daarmee is SNS een prima alternatief voor de drie grootbanken.

Maandelijkse kosten
€ 6,00
Rente percentage
0,05%
Voordelen
Duurzame bank
rente op betaalrekening
3 maanden gratis
1000 transacties per jaar gratis

ASN Betalen Zelfstandigen is een goedkope zakelijke rekening speciaal voor zzp’ers. Een eenvoudige rekening met basis functionaliteiten die voor de meeste zzp’ers toereikend is bij en grootste duurzame bank van Nederland.

Bunq zakelijk

Bunq zakelijke rekening
Onze beoordeling
Bekijk bank
Maandelijkse kosten
€ 9,99
Rente percentage
0,00%
Voordelen
Real-time notificaties
Smartphone als pinapparaat gebruiken d.m.v. qr code
Foto's en bijlagen bij transacties toevoegen

Bunq noemt zichzelf ook wel een IT-bedrijf met een bankvergunning en heeft aardig wat innovatie gebracht in de bankensector. Bunq is alleen te gebruiken via de app op je smartphone. Transacties gebeuren realtime en er kunnen foto’s, emojis en bijlagen toegevoegd worden. Voor betalingen kunnen telefooncontacten i.p.v. IBAN’s worden gebruikt als de ontvanger ook een bunq rekening heeft.

Maandelijkse kosten
€ 10,15
Rente percentage
0,00%
Voordelen
Een van de duurzaamste banken ter wereld
Financieel gezonde bank

Triodos is een van de duurzaamste banken ter wereld en investeert alleen in organisaties die een gezond milieu en gezonde natuur ondersteunen. Als duurzaamheid voor jou belangrijk is, dan is de Triodos Internet Zaken Rekening mogelijk een goede optie voor jou.

Maandelijkse kosten
€ 18
Rente percentage
0,00%
Voordelen
Veel expertise
Duurzame bank
Volwaardige bank
Gericht op grote en vermogende ondernemers

F. van Landschot Bankiers is de oudste onafhankelijke bank van Nederland met een geschiedenis die teruggaat tot 1737. Van Landschot richt zich op de grotere en meer vermogende ondernemers.

Kosten zakelijke rekening

De samenstelling van de vaste maandelijkse kosten verschillen per zakelijke rekening. Bij sommige banken betaal je naast een maandelijks bedrag voor zakelijke rekening ook nog extra voor je bankpas of internetbankieren. Om deze kosten transparant weer te geven, hebben we de kosten van de zakelijke rekening, de bankpas en internetbankieren samengebundeld onder de noemer ‘maandelijkse kosten’.

Kosten zakelijke rekening vergelijken

De kosten van een zakelijke rekening verschillen voor iedereen. De kosten zijn namelijk afhankelijk van het aantal transacties dat je doet. Als uitgangspunt om de kosten van zakelijke rekeningen te vergelijken, is als uitgangspunt 160 transacties per jaar genomen. Dat is het aantal transacties dat een gemiddelde zzp’er doet op jaarbasis.

Bank vaste kosten per jaar variabele kosten per jaar Totale kosten per jaar totale kosten per maand Over de berekening
KNAB  €                            60  €                             –  €                            60  €                         5,00
ASN  €                            72  €                             –  €                            72  €                         6,00
SNS  €                            90  €                             –  €                            90  €                         7,50
ABN AMRO  €                          108  €                            18  €                          126  €                       10,50
ING  €                          114  €                            16  €                          130  €                       10,80
Bunq  €                          120  €                            16  €                          136  €                       11,30
Rabobank  €                          120  €                            18  €                          138  €                       11,50
Triodos  €                          122  €                            18  €                          140  €                       11,60
Van Lanschot  €                          216  €                            22  €                          238  €                       19,90

 

Zakelijk Bankieren score
zakelijkbankieren.nl heeft iedere bank beoordeeld met een score van 1 tot 5 sterren. De beoordeling is gebaseerd op twee factoren, namelijk de voorwaarden en de klantenservice van de bank. De service van een bank wordt door veel klanten als een belangrijk aspect ervaren. Met name voor zakelijke klanten is het van belang dat vragen en problemen snel kunnen worden opgelost.

Spaarrente
Ben je van plan om vermogen aan te houden, of simpelweg een buffertje te hebben op je zakelijke rekening? Dan is het interessant om bij het vergelijken van zakelijke rekeningen ook naar de spaarrente te kijken. Hoewel de spaarrente nu vrij laag staat kan het – afhankelijk van je vermogen – toch een paar tientjes tot enkele honderden euro’s schelen op jaarbasis. Dat kan het verschil maken voor de zakelijke rekening die jij gaat kiezen.

Verschil privé en zakelijk
Het is voor veel startende ondernemers onduidelijk wat het verschil is tussen een zakelijke rekening en privérekening. En nog belangrijker, of je verplicht bent een zakelijke rekening af te sluiten.

Het zit zo: de belastingdienst stelt jou niet verplicht om een zakelijke rekening te hebben. Wettelijk gezien hoef je dus geen zakelijke rekening te hebben als onderneming. Echter, in de algemene voorwaarden van vrijwel alle banken is opgenomen dat het niet toegestaan is om zakelijke transacties via jouw privérekening te laten verlopen.

Doe je dat toch? Dan schend je de algemene voorwaarden en loop je het risico dat jouw privérekening gesloten wordt.

Maar wat is dan het verschil tussen een privérekening en een zakelijke rekening? Naast het feit dat een zakelijke rekening simpelweg verplicht wordt gesteld door banken, heeft het ook een aantal voordelen.

Je kan bijvoorbeeld pinbetalingen, iDealbetalingen en automatische incasso’s accepteren. Je hebt de mogelijkheid om zakelijk krediet aan te vragen. Je kunt je rekening koppelen aan een boekhoudpakket wat jou of jouw boekhouder heel wat tijd scheelt. Je kan een zakelijke creditcard aanvragen en zo zijn er nog enkele voordelen, zoals het doen van batchbetalingen, aanmaken van meerdere gebruikers met verschillende autorisaties etc.

Contant geld storten
Heb je een stenen winkel, ben je een restauranthouder, kapper of heb je een ander soort product of dienst waarbij klanten in cash betalen? Dan breng je het contant geld eenmaal in de zoveel tijd naar de bank.

Let erop dat niet alle banken de mogelijkheid aanbieden om contant geld te storten. Vooral online banken zonder kantoren zoals bunq en Knab, maar ook zzp rekeningen zoals de SNS ZZP Rekening en ASN Betalen Zelfstandigen hebben geen mogelijkheid voor contant storten.

Boekhoudkoppeling

Iedere ondernemer, groot en klein, heeft een boekhouding. Het is belangrijk dat je jouw bankrekening kan koppelen aan een boekhoudpakket. Niet alle banken bieden deze optie.

Het koppelen van je bankrekening bespaart veel tijd. En geld, als je de administratie door een boekhouder laat doen.

Met een automatische boekhoudkoppeling kan een boekhoudprogramma iedere dag automatisch alle transacties inlezen op jouw zakelijke rekening. Daardoor hoef jij of jouw boekhouder geen exports meer te maken van de transacties, en de export vervolgens iedere keer in te laden in het boekhoudprogramma. Dat gebeurt met een boekhoudkoppeling allemaal automatisch.

iDeal betalingen accepteren
Heb je een webshop en wil je online betalingen accepteren? Dan ga je dat waarschijnlijk doen met iDeal, de meest gebruikte online betaalmethode in Nederland. De grotere banken (zoals ING, Rabobank, ABN AMRO) bieden een koppeling aan met iDeal. Bij deze banken heb je het gemak dat de iDeal koppeling met jouw zakelijke rekening direct via de bank verloopt.

Back to Top