Geld overmaken naar buitenland – zakelijk

Afhankelijk naar welk land je geld wil overmaken, kunnen er kosten in rekening gebracht worden door de bank. EU betalingen naar andere IBAN rekeningen zijn altijd gratis, terwijl er voor wereldbetalingen kosten in rekening gebracht worden. De kosten van geld overmaken naar het buitenland verschillen per bank.

Met klanten of leveranciers in het buitenland krijg je als ondernemer ook te maken met geld ontvangen of overmaken naar het buitenland. Maar hoe werkt dit eigenlijk? En kost het extra geld?

Van IBAN naar IBAN

Als je bij een Nederlandse bank bankiert, dan heb je een IBAN rekening. Met een IBAN rekening kun je kosteloos geld overmaken naar andere IBAN rekeningen. Zowel overboekingen naar Nederlandse rekeningen als buitenlandse IBAN rekeningen zijn gratis.

Wereldbetaling

Doe je een betaling aan een bedrijf of persoon buiten de EU? Dan doe je een wereldbetaling. Daarvoor brengt de bank kosten in rekening.

Een wereldbetaling heeft drie manieren van kostenverdeling: SHA, BEN en OUR.

SHA
Als eerste is er SHA, wat staat voor ‘shared’ of gedeelde kosten. De kosten die zijn berekend voor de opdrachtgever (de verzender) worden betaald door de opdrachtgever en de kosten voor de begunstigde (de ontvanger) worden betaald door de begunstigde.

OUR
OUR staat voor kosten voor de opdrachtgever en dit geval betaalt de opdrachtgever alle kosten, zowel die voor hemzelf en voor de begunstigde.

BEN
BEN staat dan weer voor ‘beneficiary’. De begunstigde betaalt alle kosten ind at geval, zowel die voor hemzelf en voor de opdrachtgever.

Kosten wereldbetaling

De kosten voor een wereldbetaling verschillen per bank. Hieronder is een overzicht te vinden met de banken en hun kosten voor een wereldbetaling

Knab: € 15 + 0,1% van het transactiebedrag

ING: 0,1% met een minimum van € 6 en een maximum van € 50

Rabobank: € 10

ASN: 0,1% waarbij de kosten minimaal € 7 en maximaal € 70 bedragen voor bijschrijvingen. Bij afschrijvingen geldt een minimum van € 5 en maximum van € 50.

SNS:0,1% waarbij de kosten minimaal € 7 en maximaal € 70 bedragen voor bijschrijvingen. Bij afschrijvingen geldt een minimum van € 5 en maximum van € 50.

N26: Gratis

ABN-AMRO: € 9

Bunq: Gratis

Triodos: Bijschrijvingen kosten € 0,1% met een minimum van € 10 en een maximum van € 100. Voor afschrijvingen betaal je € 17,50 plus 0,1% met een minimum van € 7,50 en een maximum van€  75.

Van Lanschot: € 15 plus 0,1% minus € 2,50 met een minimum van € 7 en een maximum van € 70

Transferwise

Voor eenmalige overboekingen naar het buitenland is TransferWise een goed alternatief. Ook te gebruiken wanneer de kosten voor jouw bank uitzonderlijk hoog liggen of het is simpelweg niet mogelijk is om wereldbetalingen te doen.

Transferwise werkt met actuele koersen zonder koersopslag en lage kosten. Hierdoor is dit een goed alternatief voor wereldbetalingen maken met de bank. TransferWise garandeert de koers voor 48 uur zodat je niet onverwachts hogere kosten maakt of te maken krijgt met koerswijzigingen. Ga naar TransferWise.com of lees hier meer over TransferWise.