Waarom is een zakelijke rekening duurder dan een particuliere?

Wanneer je voor het eerst een zakelijke bankrekening opent dan zal je er al snel achter komen dat dit duurder is dan het afsluiten van een particuliere rekening, maar waar komt dit eigenlijk door? Het is niet per definitie zo dat de bank simpelweg meer geld wil verdienen aan ondernemers.

Er worden daadwerkelijk extra kosten gemaakt. Welke kosten de bank maakt leggen we je uit in dit artikel.

Due diligence

Om te beginnen wordt er bij het openen van een zakelijke rekening een customer due diligence (CDD) onderzoek gestart, hiermee onderzoekt de bank of de zakelijke rekening niet voor illegale praktijken wordt gebruikt. Een dergelijk onderzoek kost natuurlijk geld, en voor een particuliere rekening is dit niet nodig.

Meer transacties

Ook weet je waarschijnlijk dat je bij een zakelijke bankrekening vaak te maken krijgt met transactiekosten, die verschillen per soort transactie. Transacties zijn voor een bank niet gratis, maar voor een particuliere rekening ligt het aantal transacties dusdanig laag dat dit geen probleem is. In het geval van een zakelijke banrekening ligt het aantal transacties een stuk hoger. Hierdoor zal je per transactie een klein bedrag betalen, wat overigens per bank verschilt.

Extra mogelijkheden

De laatste reden voor de extra kosten die komen kijken bij een zakelijke bankrekening zijn de opties en mogelijkheden die je alleen als zakelijke klant hebt. Denk hierbij aan een zakelijk krediet of een voordelige ondernemersverzekering. Hier bovenop heb je vaak een eigen accountmanager, kun jij jouw account aan een pinautomaat of Ideal koppelen en kun je een zakelijke creditcard aanvragen. Dit zijn handige opties voor de zakelijke klant, maar gratis zijn ze niet.

Conclusie

Een zakelijke rekening kost dus inderdaad extra, maar daar zijn goede redenen voor. Naast het feit dat een zakelijke rekening praktisch verplicht is voor ondernemers, is een zakelijke rekening zeker handiger in gebruik om jouw privé en zakelijke transacties goed gescheiden te houden.

Benieuwd wat een zakelijke bankrekening precies kost? In ons overzicht vind je de voordeligste banken en vergelijk je eenvoudig alle zakelijke rekeningen. Een snelle aanbeveling nodig? N26 biedt een zakelijke rekening aan die 100% gratis is!