Beste zakelijke rekening van januari 2022

Wij beoordeelden 14 zakelijke rekeningen op 34 verschillende factoren. 
Dit zijn de beste zakelijke rekeningen van januari 2022.

beste zakelijke rekening

Wij hanteren strakke richtlijnen voor redactionele onafhankelijkheid.  Onze vergelijking en beoordelingen zijn gebaseerd op onafhankelijke analyses. Hoewel wij met enkele aanbieders een advertentieovereenkomst hebben, heeft dat geen enkele invloed op onze objectiviteit en beoordelingen.

Onze top 3 keuzes voor zakelijke accounts
Beste gratis rekening
100% gratis
Makkelijke app
Gratis virtuele kaart
Gratis
100% gratis
Beste rekening voor zzp'ers
Heldere lage prijzen
Bekroonde support
Makkelijk in gebruik
€ 6 per maand
1e jaar 50% korting
Beste voor vreemde valuta
Vreemde valuta omwisselen
En betalen tegen voordeligste
Interbank tarieven
Gratis
kleine fee per overboeking

Onderzoek naar 34 verschillende factoren waaronder prijs, rente, functies en faciliteiten van banken wijst uit dat Knab de beste zzp rekening aanbiedt. Ook voor micro ondernemingen (<10 werknemers) komt Knab het beste uit de bus.

MKB’ers zijn het beste af bij één van de drie grootbanken, ABN AMRO komt met een minimale voorsprong van 0,03 punten als beste zakelijke rekening voor MKB uit de test voor MKB ondernemers.

Beste rekening voor zzp'ers

€ 6 per maand

1e jaar 50% korting
Heldere lage prijzen
bekroonde support
makkelijk in gebruik
ABN AMRO Basis voor ondernemers

Beste rekening voor mkb

€ 9,90 per maand

6 maanden gratis
Meest uitgebreide producten- en dienstenaanbod
bank is niet 
aangesloten

Beste gratis rekening

Gratis

100% gratis
100% gratis
Makkelijke app

Beste voor vreemde valuta

Gratis

kleine fee per overboeking

Vreemde valuta omwisselen en betalen tegen voordeligste interbank tarieven
Triodos logo

Beste duurzame rekening

€ 14,17 per maand

Meest duurzame bank
Bank is niet 
aangesloten
 

Best getest in januari 2022

5/5

Beste zakelijke rekening

Methodologie en keuzes

Waarom juist deze rekeningen verkozen zijn tot de beste? Verderop in het artikel bespreken we onze methodologie, maar eerst lichten we de 5 winnende rekeningen individueel toe;  waar blinken ze in uit, wat maakt dit de beste zakelijke rekening in zijn categorie en wat zijn de kleine lettertjes?

Knab: beste bank voor zzp

én meest gekozen bank door zzp’ers

Doe je niet meer dan 110 transacties per maand op je zakelijke rekening? Dan biedt Knab de voordeligste en beste zakelijke rekening voor ondernemers, met interessante startersacties.

Een klantgerichte bank, populair onder zzp’ers, met legio functies die bankieren sneller en overzichtelijk maken. Alles wat een zzp’er nodig heeft in één pakket.

Voordelen

Nadelen

1e jaar 50% korting en € 50 cadeau bij overstappen. Bekijk de actie

Hoewel de rente in Nederland historisch laag staat en je bij geen enkele bank goed beloond wordt voor je gespaarde centen, biedt Knab doorgaans een nette rente opbrengst op je banktegoed. Wat de bank met name populair maakt bij zzp’ers – naast de lage kosten en goede service – zijn de onbeperkt aantal betaal- en spaarrekeningen (gratis), het openen van de rekening online binnen 10 minuten en vele functies die bankieren sneller en overzichtelijker maken.

Meest bekroond

Knab Zakelijk is de rekening met de meest gewonnen awards. Voornamelijk bekroond voor hun lage prijzen, hoge rente en goede service.

Knab awards

Makkelijk te openen

Knab is een online bank en loopt voorop met technologische ontwikkelingen. Een rekening aanvragen gaat dan ook heel gemakkelijk bij Knab, geheel digitaal. Binnen 10 minuten is je rekening aangevraagd.

De meeste andere banken hebben een aantal dagen nodig om de aanvraag te verwerken. Dan zijn er meestal nog aanvullende gegevens nodig. ING Bank vraagt je in sommige gevallen bijvoorbeeld om langs te komen bij een kantoor om de aanvraag te voltooien.

Tijdelijke actie: Open nu een rekening en krijg de eerst 12 maanden 50% korting bij Knab. Stap je over van een andere bank? Dan krijg je €50 op je rekening. Bekijk hier de actievoorwaarden .

ABN AMRO: beste bank voor ondernemers in een mkb

ABN AMRO Basis voor ondernemers

Voor MKB ondernemers is het kiezen voor één van de drie grootbanken een logische stap. ING, Rabobank en ABN AMRO laten de concurrentie ver achter zich als we kijken naar de wensen van MKB ondernemers. Deze drie full-service banken bieden alles dat MKB ondernemingen nodig hebben tegen vergelijkbare kosten en voorwaarden.

ABN AMRO onderscheidt zich ten opzichte van kleinere banken met name met haar uitgebreide producten- en serviceaanbod. Denk aan de mogelijkheid tot contant storen, acceptatie van iDeal betalingen, het gebruik van een pinautomaat, zakelijke verzekeren, kredietmogelijkheden, G-rekeningen, etc.

ABN AMRO maar een fractie beter

ABN AMRO komt met een summier verschil van maar 3% net iets beter uit de test als vergelijkbare banken ING en Rabobank. 

De bank doet het net iets beter op hun voorwaarden. Moneyview, een onafhankelijke organisatie die informatie over financiële producten en diensten transparant en vergelijkbaar maakt, beoordeelde ABN AMRO wederom als beste zakelijke bank in de categorie voorwaarden. De voorwaarden zeggen iets over de flexibiliteit van de rekening. Zo wordt er onder andere gekeken naar integratie voor online betalingen, een betaalautomaat, creditcard, contant storten en kredietfaciliteiten.

De verschillen tussen ABN AMRO en de twee andere grootbanken ING en ABN AMRO zijn echter zo klein, dat we aanraden om de grootbank te kiezen waar jouw voorkeur naar uitgaat.

Het prijskaartje

€ 108 per jaar. Daarnaast betaal je 7 tot 15 cent extra per transactie. De prijs van ABN AMRO’s rekening komt daarmee – afhankelijk van het aantal transacties dat je per jaar doet – fors hoger uit dan het pakket van Knab.

ZZP’ers zijn daarom beter af met een goedkoper pakket zoals Knab, omdat zij geen gebruik maken van additionele mogelijkheden die ABN AMRO aanbiedt. Maar voor MKB ondernemers is dit pakket uitstekend.

N26 Business: beste gratis rekening

De van oorsprong Duitse bank is de snelst groeiende bank ter wereld, met een goede reden. Ze bieden een interessante betaalrekening die volledig gratis is in gebruik:

 • Geen vaste kosten
 • Onbeperkt gratis transacties
 • Een gratis virtuele kaart

N26 kaart

Op alle aankopen die je doet met de Mastercard krijg je zelfs 0,1% cashback. Je kunt na het openen van je rekening ook een gratis pinpas (Maestro) aanvragen, mits je een tegoed van €100 op je rekening hebt.

Is gratis écht gratis?

Is alles dan écht gratis…? N26 kost alleen geld als je buitengewoon veel geldopnamen doet per maand (eerste 5 opnames p/m gratis, daarna €2 per opname), of als je geld opneemt in vreemde valuta (1,7% koersopslag). Voor de doorsnee zzp’er dus niet het geval. Een pinpas kost daarnaast slechts eenmalig €10 (je kunt ook kiezen voor een Maestro kaart voor hetzelfde bedrag).

Hoe verdient N26 dan geld? Naast het gratis pakket heeft N26 nog een uitgebreider pakket (N26 Business You), voor €9,90 per maand (dat wij overigens afraden). De enige meerwaarde is een metalen pas (i.p.v. plastic), reisverzekering en geen koersopslag op geldopnamen in vreemde valuta.

 

Open nu nog gratis een N26 rekening.
De Mastercard wordt € 34,80 per jaar

Waar N26 in uitblinkt

N26 is een van de meest technologisch vooruitstrevende banken. Bankieren doe je via de app op je smartphone (maar kan ook nog ‘ouderwets’ op je computer). Je krijgt realtime push notificaties wanneer je geld ontvangt, een betaling doet of geld opneemt.

Met N26 houd jij je financiën heel gemakkelijk op orde:

 • De app categoriseert je uitgaven automatisch in handige categorieën met artificial intelligence. Zo weet je precies hoeveel geld je waaraan uitgeeft
 • #tag je transacties. #klant, #kantoor, #zakenlunch. Je kunt zelf je eigen tags maken
 • onbeperkt aantal potjes maken
 • Zelf alles instellen in de app, je pincode resetten, kaart activeren in het buitenland, geldopnamen wel/niet toestaan, kaartlimiet instellen.

Uniek aan N26’s app is dat transacties automatisch herkend en gecategoriseerd worden. 

Een zakenlunch valt in categorie Bars & Restaurants, terwijl je treinkaartje en een taxiritje gecategoriseerd worden als Transport & Car. 

Zo heb je per maand een handig overzicht waar hoeveel geld naartoe gaat – en binnenkomt.

 

Mocht je een pinautomaat willen aanvragen, geld storten of iDeal betalingen accepteren, dan kan je daar externe aanbieders voor gebruiken. Zoals PinMobile (pinautomaat), PayPro (iDeal betalingen accepteren) of GWK Travelex (geld storten).

De beperkingen van N26

Let wel dat bij een gratis rekening de mogelijkheden niet eindeloos zijn. Zodra je extra functionaliteiten of diensten nodig hebt, ben je beperkter bij N26. Je kunt niet rood staan, er zijn geen automatische boekhoudkoppelingen mogelijk, je kunt geen batchbetalingen doen, incasso’s incasseren of acceptgiro’s uitschrijven.

Daarmee is de rekening ongeschikt voor BV’s en bedrijven met personeel. Ben je een normale zzp’er? Dan heb je al die aanvullende mogelijkheden waarschijnlijk niet nodig en is N26 een prima keuze.

Belangrijk: Het is niet mogelijk om met iDeal te betalen als je bij N26 bankiert.Dat komt doordat N26 geen Nederlandse bank is. Doe je veel iDeal betalingen? Overweeg dan om voor een rekening te gaan die wel iDeal ondersteund.

100% gratis. In 8 minuten online geopend.

Wise: beste zakelijke rekening voor vreemde valuta

Wise is de absolute winnaar als het gaat om betalen en ontvangen in vreemde valuta.

 • Gratis USD, GBP, AUD, NZD en PLN ontvangen
 • goedkoop betalen in > 50 valuta
 • interbank valuta koers
 • geen vaste kosten

wise

Een eerlijke prijs met Wise

Wise rekent geen hoge opslag op wisselkoers en betaling in vreemde valuta, zoals veel andere banken dat wel doen. In de plaats daarvan biedt Wise interbank rates, dat betekent dat je geld wordt omgewisseld tegen dezelfde wisselkoers die banken krijgen als ze onderling handelen.

In plaats van de kosten te verstoppen in de wisselkoers, brengt Wise een kleine fee in rekening. Wise laat de kosten altijd eerlijk en transparent zien voordat je geld overboekt, en laat jou de kosten realtime vergelijken met die van andere banken bij iedere overboeking. Op deze pagina kun je de kosten zelf berekenen en vergelijken met andere banken.

Wat kost het om geld te versturen met Wise?

De kosten van Wise zijn afhankelijk van de valuta waarin je geld overboekt of omwisselt.

Geld overboeken van euro naar een andere valuta kost in de meest gevallen 0,5% tot 0,9%. Minder gebruikte valuta zijn doorgaans duurder. (goedkoopste fee is 0,33 procent, hoogste fee is 3,56 procent). Dit maakt Wise de beste bankrekening voor een webshop met klanten buiten de EU.

Wise is 19x goedkoper dan Paypal en gemiddeld 4-6x goedkoper dan ING, Rabobank, ABN AMRO en andere Nederlandse banken. Bereken zelf de kosten van een vreemde valuta overboeking

Voor een overboeking van 3000 EURO naar USD, ben je met Wise $22,23 goedkoper uit dan bij ING, je bent $23,00 goedkoper dan bij Rabobank en zelfs $209,60 goedkoper uit dan via Paypal.

transferwise kosten

Of bereken zelf de kosten van een overboeking in vreemde valuta

Triodos: beste duurzame bank

Let op: Triodos hanteert een aanvraagperiode van 2 maanden

Triodos is uitgeroepen tot een van de duurzaamste banken ter wereld. Ze doen alleen zaken met organisaties die een gezond milieu en gezonde natuur ondersteunen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld duurzame energieprojecten, biologische landbouw, recycling bedrijven en projecten voor natuurbehoud.

De Internet Zaken Rekening van Triodos is vergelijkbaar met zakelijke rekeningen van grootbanken zoals ING, Rabobank en ABN. Triodos biedt een vergelijkbare zakelijke rekening aan en biedt ongeveer dezelfde financiële producten en diensten zoals leningen en krediet.

Naast de zakelijke rekening (€12,50 per maand) betaal je €20 per jaar voor de betaalpas. De Triodos Wereldpas is gemaakt van plantaardige grondstoffen en biologisch afbreekbaar. En toch is hij net zo veilig en stevig als een betaalpas van plastic.

Een 8,5 in de Eerlijke Bankwijzer 

Waar de gemiddelde bank een magere 6,0 scoort, staat Triodos duidelijk aan kop met een 8,5. Op alle thema’s scoort de bank een 8 of hoger. Bekijk hier het overzicht van Eerlijke Bankwijzer. 

eerlijke bankwijzer

De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van onder andere Amnesty International en Oxfam Novib dat banken beoordeeld op duurzaamheidsthema’s, zoals klimaat mensenrechten en dierenwelzijn. 

 

Over ons banken onderzoek

1. Voor wie dit onderzoek bedoeld is

Financiën zijn een belangrijk aspect in de dagelijkse bedrijfsvoering van ondernemers. Maar niet iedere ondernemer heeft dezelfde wensen. We beoordelen rekeningen op 34 verschillende factoren, verdeeld over 3 componenten. Bepaalde functies zijn voor zzp’ers  belangrijker dan voor het MKB, zoals betaalverzoeken en realtime notificaties. Terwijl extra faciliteiten zoals een G-rekening, batchbetalingen en contante geld stortingen juist door het MKB gewaardeerd worden.

 

Slechts één Zakelijk Bankieren Score zou niet volstaan door de brede wensen van de doelgroepen. We hebben verschillende methoden overwogen om de doelgroep op te splitsen:

 • Naar bedrijfsvermogen
 • Naar bedrijfssoort (winkel, webshop, dienstverlening etc.)
 • Naar branche
 • Naar bedrijfsgrootte

Na inventarisatie van de wensen van ondernemers blijkt de grootte van de onderneming de grootste verschillen te veroorzaken in behoefte. Daarom is de keuze gemaakt om de doelgroepen te onderscheiden naar bedrijfsgrootte.

 

Daarbij hebben wij onderscheid gemaakt tussen drie verschillende bedrijfsgrootten:

 • Zelfstandige zonder personeel (zzp)
 • Micro onderneming (1 tot 10 werknemers)
 • Midden- en kleinbedrijf (10 – 250 werknemers)

Zelfstandigen zonder personeel

ZZP’ers hebben doorgaans een eenmanszaak en werken zelfstandig zonder gebruik te maken van personeel. De meeste ondernemers in deze categorie werken in de dienstverlening en daarom is hun tijd kostbaar. Om die reden zijn tijdbesparende functies bij zakelijke rekeningen belangrijk waarmee zij minder tijd kwijt zijn aan financiën en bankieren.

 

Door het beperkte budget van de zzp’er wordt een goedkope zakelijke rekening gewaardeerd in deze doelgroep. Ook rente op de betaal- en spaarrekening komt ten voordele van deze groep.

 

Micro onderneming

Micro ondernemingen zijn kleine bedrijven met enkele personeelsleden. Soms in de vorm van een eenmanszaak, maar meestal zijn deze ondernemingen geïncorporeerd in een Besloten Vennootschap.

Ook voor micro ondernemers spelen prijs en tijdbesparende functies spelen een belangrijke rol. De financiën worden in deze doelgroep namelijk nog veelal door de eigenaar of DGA gedaan.

 

Vanwege de omvang (omzet gemiddeld tussen €500.000 en €2 mln.) zijn faciliteiten van een zakelijke rekening geen onbelangrijke factor. Hoewel de meeste faciliteiten niet benut worden door micro ondernemingen, zien we dat er meestal wel gebruik wordt gemaakt van één of enkele faciliteiten. Vaak gaat het om incasso’s, batchbetalingen, een G-rekening of zakelijk krediet.

 

Midden- en kleinbedrijf

Kleinbedrijven (10 – 50 werknemers) en middelgrote bedrijven (50 – 250 werknemers) hebben baat bij uitgebreide faciliteiten en aanvullende bancaire diensten van een full-service bank. Deze bedrijven maken meestal gebruik van een combinatie van verschillende faciliteiten, waarbij het belangrijk is dat de dienstverlening efficiënt verloopt.

 

De prijs van een rekening speelt geen enkele rol, maar door de relatief hoge banktegoeden heeft het MKB wel voordelen bij een hoge debetrente.

 

Tijdbesparende functies die met name voor zzp’ers interessant zijn worden weinig gebruikt door het MKB, omdat de bedrijfsvoering complexer is en financiën van deze bedrijven ingewikkelder in elkaar zit. De tijdbesparende functies van de meeste banken zoals potjes maken of contactloos betalen met smartphones wordt daarom vrijwel niet gebuikt door eigenaren of financieel managers van MKB bedrijven.

2. Hoe we beoordeeld hebben

Zakelijkbankieren.nl gebruikt een unieke Ster Score als geavanceerde methode, uniek aan zakelijkbankieren.nl, om zakelijke betaalrekeningen in Nederland te beoordelen. We gebruiken hiervoor 33 factoren, verdeeld over 3 componenten
 1. Kosten
 2. Tijdsbesparende functies
 3. Faciliteiten
De resultaten worden gebundeld in een gebruikers-vriendelijke ster beoordeling, waarbij een beoordeling van 5 sterren een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding weergeeft. Iedere doelgroep (zzp, micro en MKB) krijgt een andere verdeelsleutel tussen kosten, functies en faciliteiten om de Ster Beoordeling zo goed mogelijk te matchen bij hun behoeften.   De volgende verdeelsleutels worden gehanteerd per doelgroep:  
    kosten mogelijkheden
ZZP 70% 30%
micro 50% 50%
MKB 15% 85%

Kosten score

De kosten van een zakelijke rekening zijn bepaald aan de hand van 2 factoren:

 • Ontvangen interest
 • Account kosten en transactiekosten

Door het verschil tussen de interest en account + transactiekosten te berekenen kunnen we met de netto kosten van de zakelijke bankrekening rekenen. Op die manier zijn kosten vergelijkbaar gemaakt.

Voor iedere doelgroep hanteren we een gemiddeld banksaldo waarover zij interest ontvangen, en een gemiddeld aantal transacties. Daarnaast hebben we bij MKB bedrijven aangenomen dat zij een deel van hun transacties verlopen via batchbetalingen.

Zelfstandige zonder personeel
beste zzp rekening

Micro ondernemingen
micro rekening

MKB ondernemingen
mkb rekening

Specificaties score

De specificaties van zakelijke bankrekeningen zijn opgesplitst in twee componenten: functies en faciliteiten. De verdeling van de componenten per doelgroep zijn hieronder gespecificeerd.

    Specificities breakdown
      functies faciliteiten
ZZP 30% 25% 5%
micro 50% 25% 25%
MKB 85% 10% 75%

Functie component

De functies betreffen kenmerken van de zakelijke bankrekening, zoals de mogelijkheid tot het openen van extra betaal- en spaarrekeningen, potjes maken en de duur van de aanvraag. In totaal zijn er 12 functies toegekend waarop beoordeeld wordt.

Enkele functies zijn belangrijker dan anderen. Daarom heeft iedere functie heeft een weging meegekregen, zodat we het belang van iedere functie eerlijk kunnen wegen. Daarnaast zijn er bij enkele functies variabele antwoorden mogelijk, zoals de duur van de aanvraag van de rekening. Daarvoor is een extra splitsing in weging gemaakt zoals hieronder in de tabel weergegeven.

Functies weging
extra betaal- en spaarrekeningen gratis = 2 tegen betaling = 1 niet mogelijk = 0
Potjes maken 2
Digitaal kasboek 2
Betaalalerts op smartphone gratis = 1 tegen betaling = 0,5 nee = 0
betalingen bevestigen met app (zonder kaartlezer) 1
Realtime boekhoudkoppeling 1
Slim Saldo Beheer 1
Betaalverzoeken versturen 1
Notities bij betalingen 0,5
Betaal met QR codes 0,5
Contactloos betalen met mobiel 0,5
Duur aanvraag van de rekening binnen 1 dag = 1 <1 week = 0 >1 week = -1

Faciliteiten component

Daar functies van de rekening zwaarder wegen bij zzp’ers en micro ondernemingen, zijn bankfaciliteiten voor MKB het belangrijkst.

In het onderzoek zien we doorgaans dat internetbanken tekortschieten in de faciliteiten. Terwijl full-service banken – grootbanken in het specifiek – erg hoog scoren op faciliteiten door hun brede aanbod en extra dienstverlening.

In het faciliteitenoverzicht zijn de prijzen van bepaalde faciliteiten zoals iDeal, een pinapparaat of contant geld storten opgenomen ter overzicht. Hier is echter geen weging aangehangen, omdat prijzen voor dergelijke faciliteiten in de praktijk dicht bij elkaar liggen. Voor microbedrijven en MKB ondernemingen zouden enkele euro’s verschil voor bijvoorbeeld een pinapparaat geen doorslag moeten geven.

Weging is wel gegeven aan het feit of een bank de mogelijkheid aanbiedt tot faciliteiten zoals iDeal en pinapparaten.

FaciliteitenWeging
Ideal abonnement1
iDeal abonnement p/m 0
iDeal transactiekosten 0
  
pinapparaat1
  
Contant geld storten1
kosten bij storting van € 5.000 (200 biljetten a €4750, €250 euro in 400 munten) 0
storting in sealbagkluis van € 10.000 (200 €50 biljetten) 0
  
Overige betaal en incasso methoden 
Mogelijkheid tot acceptgiro’s maken1
Cheques accepteren1
Verzamelbetaling1
Verzamelbetaling kosten (1 betaling a 100 regels) 0
  
Overige faciliteiten 
Klant kan bij filialen in de buurt terecht1
G-rekening1
Vreemde valuta rekening1
verzekeringen mogelijk via bank1
zakelijk krediet mogelijk via bank1
  

Hoe worden de sterren toegekend?

De score van de drie componenten (kosten, functies en faciliteiten) worden gebruikt om het gewogen gemiddelde te berekenen. Daarbij houden we rekening met de toegekende verdeelsleutels per doelgroep.

Vervolgens worden rekeningen gerangschikt op basis van de gemiddelde score. Tot slot worden sterren toegekend op basis van de distributie van de scores met als doel een evenwichtige Ster Beoordeling te creëren. Alleen de beste zakelijke rekening binnen de categorie ontvangt een 5 sterren beoordeling (met uitzondering van de MKB doelgroep waarbij resultaten te dicht bij elkaar liggen om onderscheid te maken tussen de 3 grootbanken).

sterren beoordeling

Beoordeelt Zakelijk Bankieren alle zakelijke rekeningen in de markt?

We streven ernaar om het grootste deel van de producten in de markt op de nemen in onze vergelijkingen, die relevant zijn voor lezers. 1) Niche specifieke producten die niet geschikt zijn voor minimaal 20% van de doelgroep en 2) producten waarover online niet voldoende informatie beschikbaar is, zijn uitgesloten van vergelijken en onderzoeken. Zo waarborgen we de relevantie en kwaliteit van onze analyses en resultaten. Ook nieuwe producten die slechts enige tijd op de markt zijn, zijn uiteraard (nog) niet opgenomen in onze vergelijkingen.