Beste zakelijke rekening van 2024

Ieder jaar doet zakelijkbankieren.nl onderzoek naar de beste zakelijke rekening. Dit zijn de beste zakelijke rekeningen van 2024.

Op deze pagina vind je onze belangrijkste bevindingen van het onderzoek. Al meer dan 25.000 ondernemers vonden hun zakelijke rekening via zakelijkbankieren.nl. Ben jij de volgende?

beste zakelijke rekening
beste zzp bank
Knab zakelijk

Knab Zakelijk

Beste bank voor zzp'ers en kleine ondernemers

Prijs per maand
€ 7,00
1e halfjaar 50% korting (starters)
N26

N26 Business

Beste gratis optie voor zzp

Prijs per maand
€ 0,00

Grootzakelijk

Heb je een onderneming met meer dan €2 miljoen omzet per jaar?

Dan ben je het beste uit bij één van de grootbanken. 

ABN AMRO is de aanbevolen bank voor grootzakelijk. Bekijk ABN grootzakelijk

Over het onderzoek

Onderzoek naar 62 verschillende factoren waaronder prijs, rente, functies en faciliteiten van banken wijst uit dat Knab de beste zakelijke rekening voor zzp’ers aanbiedt. MKB ondernemers (met 2-20 werknemers) zijn het beste uit met de ‘Volop Ondernemen Ambitieus’ rekening van ABN AMRO.

Wij hanteren strakke richtlijnen voor redactionele onafhankelijkheid.  Onze vergelijking en beoordelingen zijn gebaseerd op onafhankelijke analyses. Hoewel wij met enkele aanbieders een advertentieovereenkomst hebben, heeft dat geen enkele invloed op onze objectiviteit en beoordelingen.

Beste keuze voor ZZP

Beste rekening voor zzp'ers

€ 7 per maand

1e halfjaar 50% korting
Heldere lage prijzen
bekroonde support
makkelijk in gebruik
SPECIAAL AANBOD: Eerste 6 maanden 50% korting voor starters. Bekijk actie
beste MKB bank 2024
ABN AMRO Basis voor ondernemers

Beste rekening voor mkb

€ 13,75 per maand

Meest uitgebreide producten- en dienstenaanbod
Noemswaardige vermeldingen

Beste gratis rekening

Gratis

100% gratis
100% gratis
Makkelijke app

Beste voor vreemde valuta

Gratis

kleine fee per overboeking

Vreemde valuta omwisselen en betalen tegen voordeligste interbank tarieven
Triodos logo

Beste duurzame rekening

€ 14,17 per maand

Meest duurzame bank

Best getest in mei 2024

5/5

Beste zakelijke rekening

Methodologie en keuzes

Waarom juist deze rekeningen verkozen zijn tot de beste? Verderop in het artikel bespreken we onze methodologie, maar eerst lichten we de 5 winnende rekeningen individueel toe;  waar blinken ze in uit, wat maakt deze rekening de beste in zijn categorie en wat zijn de kleine lettertjes?

beste

Knab: beste bank voor zzp

én meest gekozen bank door zzp’ers

Een klantgerichte bank, populair onder zzp’ers, met legio functies die bankieren sneller en overzichtelijk maken. Alles wat een zzp’er nodig heeft in 1 pakket.

De slimme rekening van Knab heeft een lage vaste prijs per jaar: €84,00 bij een voor zzp’ers gemiddeld banktegoed, met interessante startersacties.

Voordelen

Nadelen

1e halfjaar 50% korting voor starters. Bekijk de actie

Wat de bank met name populair maakt bij zzp’ers – naast de lage kosten en goede service – zijn de onbeperkt aantal betaal- en spaarrekeningen (gratis), het openen van de rekening online binnen 10 minuten en vele functies die bankieren sneller en overzichtelijker maken.

Meest bekroond

Knab Zakelijk is de rekening met de meest gewonnen awards. Voornamelijk bekroond voor hun lage prijzen, hoge rente en goede service.

Knab awards

Makkelijk te openen

Knab is een online bank en loopt voorop met technologische ontwikkelingen. Een rekening aanvragen gaat gemakkelijk bij Knab, geheel digitaal. Binnen 10 minuten is je rekening aangevraagd.

De meeste andere banken hebben een aantal dagen nodig om de aanvraag te verwerken. Dan zijn er meestal nog aanvullende gegevens nodig. ING Bank vraagt je in sommige gevallen bijvoorbeeld om langs te komen bij een kantoor om de aanvraag te voltooien.

Open nu een rekening en krijg de eerst 6 maanden 50% korting bij Knab. Bekijk hier de actievoorwaarden.

ABN AMRO: beste bank voor mkb

ABN AMRO Basis voor ondernemers

Met een uitgebreid product- en serviceaanbod voldoet ABN AMRO aan alle wensen van MKB ondernemingen. ABN AMRO onderscheidt zich door haar goede voorwaarden en uitgebreide functionaliteiten.

Een boekhoudkoppeling is inbegrepen in de pakketten Volop Ondernemen Ambitieus en Grenzeloos en je kunt kosteloos 2 extra spaarrekeningen openen. Bij het Grenzeloos pakket kun je ook 2 extra zakelijke rekeningen openen. 

ABN AMRO biedt alles wat je als MKB ondernemer mag verwachten. Denk aan extra gemachtigden, batch betalingen, automatische incasso’s, vreemde valuta en kredietfaciliteiten.

Makkelijk te openen

Een zakelijke rekening openen bij ABN AMRO is eenvoudiger dan bij veel andere traditionele banken. Je vraagt de rekening in 10 minuten online aan, en is binnen een aantal dagen geopend. Voor eenmanszaken is dit zelfs al op dezelfde dag! Stap je over van een andere bank? Dan gebruik je makkelijk de gratis overstapservice.

Het prijskaartje

ABN AMRO biedt drie verschillende zakelijke bankpakketten aan (Slim, Ambitieus en Grenzeloos). Zo kun jij een pakket kiezen wat perfect past bij jouw situatie en jouw onderneming, zonder teveel betalen voor functies die je niet gebruikt. 

N26 Business: beste gratis rekening

De van oorsprong Duitse bank is de snelst groeiende bank ter wereld, met een goede reden. Ze bieden een interessante betaalrekening die volledig gratis is in gebruik:

 • Geen vaste kosten
 • onbeperkt gratis transacties
 • een gratis virtuele kaart

N26 kaart

Op alle aankopen die je doet met de Mastercard krijg je zelfs 0,1% cashback. Je kunt na het openen van je rekening ook een gratis pinpas (Maestro) aanvragen, mits je een tegoed van €100 op je rekening hebt.

Is gratis écht gratis?

Is alles dan écht gratis…? N26 kost alleen geld als je buitengewoon veel geldopnamen doet per maand (eerste 5 opnames p/m gratis, daarna €2 per opname), of als je geld opneemt in vreemde valuta (1,7% koersopslag). Voor de doorsnee zzp’er dus niet het geval. 

Een pinpas kost daarnaast eenmalig €10 (je kunt ook kiezen voor een Maestro kaart voor hetzelfde bedrag).

Hoe verdient N26 dan geld? 

Naast het gratis pakket heeft N26 ook uitgebreidere pakketten (N26 Business Smart, Business You en Business Metal), van €4,90 tot €16,90 per maand (dat wij overigens afraden). De enige noemenswaardige meerwaarde is een metalen pas (i.p.v. plastic), reisverzekering en geen koersopslag op geldopnamen in vreemde valuta.

Waar N26 in uitblinkt

N26 is een van de meest technologisch vooruitstrevende banken. Bankieren doe je via de app op je smartphone (maar kan ook nog ‘ouderwets’ op je computer). Je krijgt realtime push notificaties wanneer je geld ontvangt, een betaling doet of geld opneemt.

Met N26 houd jij je financiën heel gemakkelijk op orde:

 • De app categoriseert je uitgaven automatisch in handige categorieën met artificial intelligence. Zo weet je precies hoeveel geld je waaraan uitgeeft
 • #tag je transacties. #klant, #kantoor, #zakenlunch. Je kunt zelf je eigen tags maken
 • onbeperkt aantal potjes maken
 • Zelf alles instellen in de app, je pincode resetten, kaart activeren in het buitenland, geldopnamen wel/niet toestaan, kaartlimiet instellen.

Uniek aan N26’s app is dat transacties automatisch herkend en gecategoriseerd worden. 

Een zakenlunch valt in categorie Bars & Restaurants, terwijl je treinkaartje en een taxiritje gecategoriseerd worden als Transport & Car. 

Zo heb je per maand een handig overzicht waar hoeveel geld naartoe gaat – en binnenkomt.

Mocht je een pinautomaat willen aanvragen, geld storten of iDeal betalingen accepteren, dan kan je daar externe aanbieders voor gebruiken. Zoals PinMobile (pinautomaat), PayPro (iDeal betalingen accepteren) of GWK Travelex (geld storten).

De beperkingen van N26

Let wel dat bij een gratis rekening de mogelijkheden niet eindeloos zijn. Zodra je extra functionaliteiten of diensten nodig hebt, ben je beperkter bij N26. Je kunt niet rood staan, er zijn geen automatische boekhoudkoppelingen mogelijk, je kunt geen batchbetalingen doen, incasso’s incasseren of acceptgiro’s uitschrijven.

Daarmee is de rekening ongeschikt voor BV’s en bedrijven met personeel. Ben je een normale zzp’er? Dan heb je al die aanvullende mogelijkheden waarschijnlijk niet nodig en is N26 een prima keuze.

Wise: beste voor vreemde valuta

Wise is de absolute winnaar als het gaat om betalen en ontvangen in vreemde valuta.

 • Gratis USD, GBP, AUD, NZD en PLN ontvangen
 • goedkoop betalen in > 50 valuta
 • interbank valuta koers
 • geen vaste kosten

wise
Een eerlijke prijs met Wise

Wise rekent geen hoge opslag op wisselkoers en betaling in vreemde valuta, zoals veel andere banken dat wel doen. In de plaats daarvan biedt Wise interbank rates, dat betekent dat je geld wordt omgewisseld tegen dezelfde wisselkoers die banken krijgen als ze onderling handelen.

In plaats van de kosten te verstoppen in de wisselkoers, brengt Wise een kleine fee in rekening. Wise laat de kosten altijd eerlijk en transparent zien voordat je geld overboekt, en laat jou de kosten realtime vergelijken met die van andere banken bij iedere overboeking. Op deze pagina kun je de kosten zelf berekenen en vergelijken met andere banken.

Wat kost het om geld te versturen met Wise?

De kosten van Wise zijn afhankelijk van de valuta waarin je geld overboekt of omwisselt.

Geld overboeken van euro naar een andere valuta kost in de meest gevallen 0,5% tot 0,9%. Minder gebruikte valuta zijn doorgaans duurder. (goedkoopste fee is 0,33 procent, hoogste fee is 3,56 procent).

Wise is 19x goedkoper dan Paypal en gemiddeld 4-6x goedkoper dan ING, Rabobank, ABN AMRO en andere Nederlandse banken. Bereken zelf de kosten van een vreemde valuta overboeking

Voor een overboeking van 3000 EURO naar USD, ben je met Wise $22,23 goedkoper uit dan bij ING, je bent $23,00 goedkoper dan bij Rabobank en zelfs $209,60 goedkoper uit dan via Paypal.

transferwise kosten

Of bereken zelf de kosten van een overboeking in vreemde valuta

Triodos: beste duurzame bank

Let op: Triodos hanteert een aanvraagperiode van 2 maanden

Triodos is uitgeroepen tot een van de duurzaamste banken ter wereld. Ze doen alleen zaken met organisaties die een gezond milieu en gezonde natuur ondersteunen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld duurzame energieprojecten, biologische landbouw, recycling bedrijven en projecten voor natuurbehoud.

De Internet Zaken Rekening van Triodos is vergelijkbaar met zakelijke rekeningen van grootbanken zoals ING, Rabobank en ABN. Triodos biedt een vergelijkbare zakelijke rekening aan en biedt ongeveer dezelfde financiële producten en diensten zoals leningen en krediet.

Naast de zakelijke rekening (€12,50 per maand) betaal je €20 per jaar voor de betaalpas. De Triodos Wereldpas is gemaakt van plantaardige grondstoffen en biologisch afbreekbaar. En toch is hij net zo veilig en stevig als een betaalpas van plastic.

Een 8,5 in de Eerlijke Bankwijzer 

Waar de gemiddelde bank een magere 6,0 scoort, staat Triodos duidelijk aan kop met een 8,5. Op alle thema’s scoort de bank een 8 of hoger. Bekijk hier het overzicht van Eerlijke Bankwijzer. 

eerlijke bankwijzer

De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van onder andere Amnesty International en Oxfam Novib dat banken beoordeeld op duurzaamheidsthema’s, zoals klimaat mensenrechten en dierenwelzijn. 

 

Over ons banken onderzoek

1. Voor wie dit onderzoek bedoeld is

Financiën zijn een belangrijk aspect in de dagelijkse bedrijfsvoering van ondernemers. Maar niet iedere ondernemer heeft dezelfde wensen. We beoordelen rekeningen op 62 verschillende factoren, verdeeld over 3 componenten. Bepaalde functies zijn voor zzp’ers  belangrijker dan voor het MKB, zoals betaalverzoeken en realtime notificaties. Terwijl extra faciliteiten zoals een G-rekening, batchbetalingen en contante geld stortingen juist door het MKB gewaardeerd worden.

Slechts één Zakelijk Bankieren Score zou niet volstaan door de brede wensen van de doelgroepen. We hebben verschillende methoden overwogen om de doelgroep op te splitsen:

 • Naar bedrijfsvermogen
 • Naar bedrijfssoort (winkel, webshop, dienstverlening etc.)
 • Naar branche
 • Naar bedrijfsgrootte

Na inventarisatie van de wensen van ondernemers blijkt de grootte van de onderneming de grootste verschillen te veroorzaken in behoefte. Daarom is de keuze gemaakt om de doelgroepen te onderscheiden naar bedrijfsgrootte.

Daarbij hebben wij onderscheid gemaakt tussen drie verschillende bedrijfsgrootten:

 • Zelfstandige zonder personeel (zzp)
 • MKB ondernemingen (2 – 20 werknemers)

Zelfstandigen zonder personeel

ZZP’ers hebben doorgaans een eenmanszaak en werken zelfstandig zonder personeel. De meeste ondernemers in deze categorie werken in de dienstverlening en daarom is hun tijd kostbaar. Om die reden zijn tijdbesparende functies bij zakelijke rekeningen belangrijk waarmee zij minder tijd kwijt zijn aan financiën en bankieren.

Door het beperkte budget van de zzp’er wordt een goedkope zakelijke rekening gewaardeerd in deze doelgroep. Ook rente op de betaal- en spaarrekening komt ten voordele van deze groep.

MKB bedrijven

In de categorie MKB leggen we met name de focus op micro- en kleine bedrijven van 2 tot 20 werknemers. Het MKB wordt statistisch gezien grotendeels uitgemaakt door bedrijven van deze grootte.

MKB bedrijven hebben baat bij uitgebreide faciliteiten en aanvullende bancaire diensten van een full-service bank. Deze bedrijven maken meestal gebruik van een combinatie van verschillende faciliteiten, waarbij het belangrijk is dat de dienstverlening efficiënt verloopt.

De prijs van een rekening in mindere mate een rol, maar door de relatief hoge banktegoeden heeft het MKB wel voordelen bij een hoge debetrente wat de netto kosten van de rekening drukt.

Tijdbesparende functies die met name voor zzp’ers interessant zijn worden weinig gebruikt door het MKB, omdat de bedrijfsvoering complexer is en financiën van deze bedrijven ingewikkelder in elkaar zit. 

Tijdbesparende functies van veel banken zoals potjes maken of mobiel betalen zijn daarom niet interessant voor MKB. In plaats daarvan, waarderen MKB’ers functies zoals batch betalingen en extra gematigden, dat zijn functies die efficiëncy opleveren voor hen.

2. Hoe we beoordeeld hebben

Zakelijkbankieren.nl gebruikt een unieke Ster Score als geavanceerde methode, uniek aan zakelijkbankieren.nl, om zakelijke betaalrekeningen in Nederland te beoordelen.

We gebruiken hiervoor 62 factoren, verdeeld over 3 componenten

 1. Klant beoordelingen
 2. Kosten
 3. Voorwaarden

De resultaten worden gebundeld in een gebruikers-vriendelijke ster beoordeling, waarbij een beoordeling van 5 sterren een uitstekende score vertegenwoordigt.

Iedere doelgroep (zzp en MKB) krijgt een andere verdeelsleutel tussen kosten, functies en faciliteiten om de Ster Beoordeling zo goed mogelijk te matchen bij hun behoeften.

De volgende verdeelsleutels worden gehanteerd per doelgroep:

KlantprofielKlantervaring scorePrijs scoreVoorwaarden score
ZZP25%35%40%
MKB25%25%50%

Iedere deelscore (klantervaring, prijs en voorwaarden) bestaat op zijn beurt uit verschillende factoren.

zakelijke rekening awards

Deelscore 1 – Klantervaring

Om de klantervaring bij verschillende zakelijke banken te berekenen, hanteren we een beoordelingssysteem op basis van drie punten:

 1. Consumentenbond beoordeling: We nemen de beoordelingen van de Consumentenbond in overweging. Als er geen beoordeling beschikbaar is van de Consumentenbond, maken we gebruik van beoordelingen van Trustpilot als alternatieve bron.
 2. Beoordeling app: We combineren de beoordelingen van de zakelijke bank-apps uit de Google Play Store en de App Store. Deze beoordelingen geven inzicht in de tevredenheid van gebruikers met betrekking tot de functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid van de app.
 3. Uitkomst klantenserviceonderzoek: We nemen de resultaten van ons eigen klantenservice onderzoek mee in de beoordeling. Dit onderzoek beoordeelt factoren zoals de kwaliteit van de service medewerker, de responstijden en de juistheid van de antwoorden.

Door deze drie punten te combineren, berekenen we de totale klantervaring bij elke zakelijke bank.

Klantenserviceonderzoek

In ons uitgebreide klantenservice onderzoek hebben we de kwaliteit van de klantenservice bij verschillende zakelijke banken beoordeeld. We hebben punten toegekend op basis van de prestaties in verschillende aspecten van de service. Het behalen van meer punten leidt tot een hogere score.

Als eerste hebben we de kwaliteit van de servicemedewerkers beoordeeld. We hebben gekeken naar hun deskundigheid, hun vermogen om behulpzaam en vriendelijk te zijn, en hoe goed ze klantvragen en -problemen konden oplossen. Voor elk van deze aspecten hebben we punten toegekend op basis van de prestaties.

Daarnaast hebben we de reactietijd van de chat- en WhatsApp-ondersteuning geanalyseerd, zowel tijdens kantooruren als buiten kantooruren. Snelle en efficiënte reacties werden beloond met punten, terwijl langere wachttijden of trage reacties tot aftrek van punten leidden.

Verder hebben we ook specifieke aspecten zoals Nederlandstalige klantenservice, bereikbaarheid in het weekend en contactmogelijkheden vanuit de app zonder extra verificatievragen meegenomen. Voor elk van deze aspecten hebben we extra punten toegekend aan banken die hier goed op scoorden.

Door elk onderdeel afzonderlijk te beoordelen en punten toe te kennen, hebben we een gedetailleerd beeld gekregen van de kwaliteit van de klantenservice bij verschillende zakelijke banken. Dit heeft ons geholpen om een betrouwbare vergelijking te maken en een duidelijk inzicht te krijgen in welke bank de beste klantenservice biedt in termen van kwaliteit, responsiviteit en de specifieke aspecten waar we rekening mee hebben gehouden.

 

Deelscore 2 – Prijs

De kosten van een zakelijke rekening vertegenwoordigen de deelscore prijs. De netto kosten betreffen de vaste pakketkosten en de transactiekosten van de rekening. De kosten zijn bepaald op basis van een gemiddeld klantprofiel in de twee doelgroepen (zzp en mkb

Netto kosten = vaste pakketkosten + transactiekosten

 • Vaste pakketkosten bestaan uit de betaalrekening, internetbankieren en mobiele app. We hebben gerekend met de kosten in het tweede jaar, om eventuele verschillen door starterskortingen te voorkomen.
 • Transactiekosten omvatten alle kosten voor bij- en afschrijvingen. Als banken gratis transacties per jaar aanbieden, is daar rekening mee gehouden

Het resultaat is één getal dat de prijs van een bankrekening aangeeft.

Betaalprofiel per doelgroep

Er zijn twee variabelen die de kosten van een rekening beïnvloeden:

 • Banksaldo
 • Aantal transacties

Het banksaldo heeft invloed op de debet- en creditrente van een betaalrekening. En het aantal transacties dat een onderneming doet heeft invloed op de transactiekosten van de rekening.

Omdat de twee doelgroepen (ZZP en MKB) een verschillend betaalgedrag vertonen, is er voor beide doelgroepen een apart betaalprofiel opgesteld.

DoelgroepGemiddeld banksaldoAantal transacties p/jaar
ZZP€ 15.000245 transacties
MKB€ 125.0001.500 transacties
 

Deelscore 3 – Voorwaarden

De voorwaarden betreffen de kenmerken van de bank en de functionaliteiten & voorwaarden van de zakelijke rekening.

Sommige van deze functionaliteiten zijn belangrijker dan anderen. Iedere functionaliteit heeft daarom een eigen puntenweging meegekregen, zodat we het belang van iedere functie eerlijk konden wegen.

Voor een specificatie van alle beoordeelde voorwaarden, bekijk ons onderzoeksdocument.

Duurzaamheidsonderzoek

Ons Duurzaamheidsonderzoek heeft een gedetailleerde analyse opgeleverd van de duurzaamheidsprestaties van een bank. We hebben gekeken naar verschillende aspecten en daarbij punten toegekend om een totaalscore te berekenen. Het maximale aantal punten dat kan worden behaald, is 2,5 in de volgende categorieën:
 • De aanwezigheid van de bank op duurzaamheidslijstjes, met een positieve rating op internationale duurzaamheid listings en een positieve score op de Eerlijke Bankwijzer.
 • De mate waarin de bank zichzelf profileert als duurzaam, met uitgebreide informatie op de website en aandacht voor maatschappelijke verantwoordelijkheid.
 • De eigen duurzame initiatieven van de bank, zoals aansluiting bij duurzame organisaties en sponsoring van duurzame projecten en initiatieven.
 • De aanwezigheid van duurzame kernwaarden binnen de bank, wat blijkt uit een speciale ‘duurzame’ of ‘over ons’ pagina op de website en het uitgangspunt van de bank om duurzaamheid centraal te stellen.
Met behulp van deze criteria en het toekennen van punten aan elk onderdeel, konden we een totaalscore berekenen die ons in staat stelt om een objectieve beoordeling te geven van de duurzaamheidsprestaties van de bank.

De beste zakelijke rekening

Na grondig onderzoek en evaluatie van verschillende criteria hebben we de winnaars gekozen die uitblinken in specifieke categorieën. Of je nu een zzp’er bent die op zoek is naar een voordelige en efficiënte rekening, een mkb-bedrijf dat behoefte heeft aan uitgebreide diensten, of een ondernemer die waarde hecht aan een ongeëvenaarde klantervaring, we hebben de perfecte keuzes voor je. Laten we de winnaars van de vijf awards bekijken en ontdekken waarom ze zo speciaal zijn in hun respectievelijke domeinen van zakelijke bankzaken. sterren beoordeling

Zijn alle zakelijke rekeningen in de markt beoordeeld?

We streven ernaar om het grootste deel van de producten in de markt die relevant zijn voor onze lezers op te nemen in onze vergelijkingen en onderzoeken. Niche-specifieke producten die niet geschikt zijn voor minimaal twintig procent van de doelgroep, alsook producten waarover online niet voldoende informatie beschikbaar is, zijn uitgesloten van vergelijkingen en onderzoeken.

We waarborgen daarmee de relevantie en kwaliteit van onze analyses en resultaten.

Hoe vaak worden zakelijke rekeningen beoordeeld?

Alle beoordelingen worden ieder kalenderjaar volledig opnieuw berekend. We beoordelen daarbij de bestaande factoren opnieuw, onderzoeken of de methode nog steeds relevant is en bekijken of er nieuwe factoren zijn bijgekomen die onze methodiek kunnen verbeteren.

Tussentijdse wijzigingen die zich eerder voordoen dan de jaarlijkse beoordeling zijn nog niet geüpdate in dit onderzoek. We monitoren wijzigingen echter op een regelmatige basis. Wijzigingen van prijzen en voorwaarden worden in de nieuwssectie gepubliceerd.

Significante wijzigingen van zakelijke rekeningen die een groot effect hebben op het onderzoek, zorgen mogelijk voor een extra tussentijdse update van het onderzoek. We stellen de lezer altijd op de hoogte wanneer er tussentijdse wijzigingen in dit artikel zijn aangebracht.