Zakelijke rekening ZZP

Ben je zzp'er? Dan ontkom je niet aan een zakelijke bankrekening. Vergelijk makkelijk op prijs en voordelen en vind snel de juiste zzp bank voor jou! Al 25.000 ondernemers vonden hun zzp rekening via zakelijkbankieren.nl!

Filter

18 zakelijke rekeningen gevonden

Laatst geüpdate op 2 oktober 2022

Zelfstandige zonder personeel? Dan ontkom je eigenlijk niet aan het openen van een zakelijke rekening. Klopt – het is niet wettelijk verplicht. Maar er is natuurlijk wel een reden dat allerlei toonaangevende instanties als de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel het afsluiten van een zakelijke rekening voor zzp’ers met klem adviseren. En wij ook, trouwens. We vertellen je hieronder hoe je zoiets het beste kunt aanpakken.

Inderdaad – het is wettelijk niet verplicht om als kleine ondernemer een zakelijke rekening af te sluiten. Het is dus mogelijk om alle transacties van je eenmanszaak gewóón via je privé-rekening te laten verlopen.

Dat heeft echter flink wat nadelen. Om te beginnen: het is nogal onoverzichtelijk. Het gebruik van een privé-rekening in plaats van een zakelijke rekening voor starters betekent namelijk dat jij of je boekhouder – wanneer de Belastingdienst weer om de hoek komt kijken – moet graven tussen de kosten voor je dagelijkse boodschappen, al zoekende naar die ene, verloren factuur.

Daar komt nog eens bij kijken dat de Belastingdienst wel degelijk consequenties kan treffen tegenover het veelvuldige gebruik van een privé-rekening voor zakelijke doeleinden. Het is weliswaar niet verboden, maar het is nou ook weer niet de bedoeling dat je jouw persoonlijke rekening omdoopt tot een soort verkapte verzameling zakelijke transacties.

Daarnaast is het hebben van een zzp rekening gewoon erg handig. Waarom? Nou – vanwege de vele unieke features die een zakelijke rekening wel en een privé-rekening niet heeft. Sommige banken bieden zzp’ers bijvoorbeeld een integratie tussen hun online bankomgeving en het boekhoudpakket van de zelfstandige in kwestie. Andere aanbieders geven zzp’ers de optie om pin- en iDEAL-betalingen te accepteren: handig als je een verkopende ondernemer bent.

En dan hebben we het nog niet eens over misschien wel het allergrootste voordeel van allemaal gehad: het staat simpelweg professioneler. Een bankrekening op de naam van je zaak zorgt ervoor dat je een stuk serieuzer wordt genomen. Het is tenslotte dezelfde naam die ook op al je facturen en offertes staat.

Kortom: een zzp-rekening openen is een slimme zet.

Waar vind ik een zakelijke bankrekening voor zzp’ers?

Een zakelijke rekening voor zzp’ers is natuurlijk gewoon een zakelijke bankrekening en die vind je bij vrijwel iedere bank. De keuze is dus reuze, maar we maken wél onderscheid tussen twee verschillende soorten banken die zo’n zzp-rekening aanbieden: traditionele én online banken.

Traditionele banken

Traditionele banken zijn de banken die je al jaren kent uit het Nederlandse straatbeeld. We noemen een Rabobank, noemen een ING Bank, noemen een ABN AMRO. Het grote voordeel van dit soort instanties is dat ze een zekere betrouwbaarheid uitstralen en bijna allemaal beschikken over fysieke filialen. Het is dus altijd mogelijk om ergens naar binnen te lopen, mocht je vragen hebben die je zakelijke rekening aangaan. 

Daar staat tegenover dat het afsluiten van een zzp-zakelijke rekening bij zo’n bank relatief prijzig is. Je betaalt voor zowel het afsluiten van de rekening als de transacties die je met de rekening volbrengt.

Online banken

Online banken zijn aan een enorme opmars bezig. Namen als Knab, bunq en N26 winnen steeds meer klanten en daar valt iets voor te zeggen. Ze zijn allereerst stukken goedkoper. N26 is een voorbeeld van een bank die voor sommige zakelijke rekeningen zelfs helemaal geen geld vraagt. Het afsluiten van de rekening is gratis: je betaalt pas bij transacties én wanneer je gebruikmaakt van specifieke diensten. De banken kenmerken zich ook door de toevoeging van allerlei nieuwe technieken, zoals koppelingen met Apple Pay.

Het nadeel van dit soort banken is dat hun functionaliteiten vaak beperkt blijven tot de basis. Je hoeft bijvoorbeeld geen mogelijkheden tot het afsluiten van allerlei zakelijke verzekeringen te verwachten.

Welke zakelijke bankrekening voor zzp’ers moet ik kiezen?

Laten we vooropstellen dat de keuze voor een zzp bankrekening er eentje is die afhangt van persoonlijke wensen en voorkeuren. Misschien bankier je privé wel bij de Rabobank en bevalt dat zo goed dat je hier eigenlijk ook je zakelijke rekening als kleine ondernemer wilt afsluiten. Wellicht ben je avontuurlijk ingesteld en vind je het gewoon leuk om in zee te gaan met een relatief nieuw bedrijf als bunq.

Het helpt desondanks om jezelf wat vragen te stellen, zodat je voor jezelf duidelijk hebt wat je precies van een bank verwacht. Voorbeelden van vragen zijn:

  • Accepteert de bank betalingen met vreemde valuta?
  • Geeft de bank mij een creditcard?
  • Geeft de bank mij inzage in het betaalgedrag van mijn debiteuren?
  • Heeft de bank mogelijkheden tot beleggen?
  • Is het bij deze bank mogelijk om een lening af te sluiten?
  • Is het bij deze bank mogelijk om ook een zakelijke spaarrekening af te sluiten?
  • Kan ik bij deze bank terecht om contant geld te storten?
  • Kan ik bij deze bank internetbankieren?
  • Kan ik bij deze bank ook een zakelijke verzekering afsluiten?
  • Staat de bank het toe om in het rood te staan?

We moeten daarbij wel zeggen dat we steeds meer zzp’ers in zee zien gaan met een nieuwe, online bank. Dat heeft vooral te maken met de prijs. Banken als N26, bunq en Knab hanteren behoorlijk lagere tarieven dan de traditionele grootbanken. Het openen van een zakelijke bankrekening voor zzp’ers is bij N26 zelfs helemaal gratis. Je betaalt dan uitsluitend voor transacties en andere functionaliteiten.

Daar komt wél bij kijken dat je ook minder functionaliteiten hoeft te verwachten. Dit zijn echter vaak functionaliteiten die zzp’ers en andere ondernemers in kleine bedrijven (minder dan tien werknemers) toch niet nodig hebben. Mkb’ers daarentegen zijn wél weer beter af bij een bank als ABN AMRO of de ING.

Waar kan ik een zzp rekening openen?

Plannen om een zzp rekening te openen? Check onze vergelijkingspagina voor meer informatie. Je ziet hier ook direct wat de goedkoopste zakelijke rekening voor zzp’ers is.

Sorry, u kunt maximaal 2 banken tegelijk vergelijken

Ik zoek een zakelijke
rekening als...