Factoring vergelijken? Top 21 factoring bedrijven onder de loep

Factoring vergelijken? De Top 6 factoring bedrijven onder de loep

Factoring is een goed alternatief voor zakelijk krediet. Bij factoring worden de openstaande facturen direct uitbetaald door de factoringmaatschappij. Daardoor heb jij direct beschikking over het werkkapitaal van je onderneming.

novicap-1

American factoring
debiteurenbeheer en -risico wordt overgenomen

NoviCap is er voor bedrijven die willen groeien, met de focus op de toekomst en niet op cijfers uit het verleden. Door het geautomatiseerde platform biedt NoviCap aantrekkelijke rentes met hoge bevoorschottingspercentages en volledige flexibiliteit. Ook vragen ze geen persoonlijke garanties en wordt het kredietrisico overgenomen, zodat u zich kunt focussen op ondernemen.

NoviCap legt de focus op de kredietwaardigheid van uw debiteur, en niet zozeer van uzelf. Hierdoor bieden zij gunstige voorwaarden wanneer u levert aan kredietwaardige debiteuren.

Meest gekozen!

Kosten:
1 - 2 %

Geschikt voor startende ondernemers (<2 jaar)

SVEA Finans factoring

American factoring
debiteurenbeheer en -risico wordt overgenomen

SVEA is van oorsprong een Zweedse factormaatschappij en opereert nu ook in Nederland. Doordat SVEA met een klein team werkt zijn zij altijd op de hoogte van je bedrijfsomstandigheden en facturering. Jouw accountmanager blijft bij het gehele traject – van acquisitie tot en met debiteurenbeheer – bij de factuurstroom betrokken.

kosten afhankelijk van:
jaaromzet, kwaliteit van debiteurenportefeuille en kredietwaardigheid

Kosten:
2 - 6 %
Geld binnen
24 uur

InvoiceFinance factoring

Traditionele factoring
debiteurenbeheer en -risico wordt niet overgenomen

Je krijgt toegang tot een flexibele rekening courant, op basis van het totale saldo van openstaande facturen. Op die manier heb je de voordelen van factoring, zonder dat je jouw klant hoeft te informeren dat je gebruik maakt van een factoringmaatschappij. De klant betaalt de factuur direct aan jou.

Heb je voor € 20.000 aan debiteuren openstaan, dan kun je dat bedrag vandaag direct opnemen. Het opgenomen bedrag betaal je binnen 12 weken terug. De commissie is een alles-in-1 tarief van 1 procent per maand.

Meest gekozen!

Kosten:
1 - 3 %
Geld binnen
24 uur

Geschikt voor startende ondernemers (<2 jaar)

Voldaan factoring

American factoring
debiteurenbeheer en -risico wordt overgenomen

Factuur Voldaan koopt je factuur over en neemt het debiteurenbeheer en faillissementsrisico over. Factoren kunnen online via de website of via de app worden geupload. Voldaan richt zich op zzp’ers en MKB.

kosten afhankelijk van:
Iedereen betaalt hetzelfde percentage afhankelijk van de krediettermijn (30 / 60 / 90 dagen).

Kosten:
4 % / 5 % / 6 %
Geld binnen
24 uur

Geschikt voor startende ondernemers (<2 jaar)

DAS Factoring

American factoring
debiteurenbeheer en -risico wordt overgenomen

Een van de grootste factoringmaatschappijen. Binnen één werkdag wordt 85% van het factuurbedrag uitbetaald, minus factorfee. DAS Factoring neemt het debiteurenbeheer en evt. incasso vervolgens over. Jouw klant betaalt het volledige bedrag aan DAS Factoring. Zodra de factuur is voldaan, wordt de resterende 15% aan jou uitbetaald, minus financieringskosten.

kosten afhankelijk van:
jaaromzet, kwaliteit van debiteurenportefeuille en gemiddelde betaaltermijn

Kosten:
1,5 - 5 %
Geld binnen
24 uur

o2 Factoring

American factoring
debiteurenbeheer en -risico wordt overgenomen

Het voordeel van o2 Factoring is dat er geen minimale omzetgrens geldt en factoring al mogelijk is vanaf één factuur. Dat maakt o2 Factoring erg geschikt voor zzp’ers, maar ook voor het MKB is o2 Factoring een prima keuze.

kosten afhankelijk van:
jaaromzet, kwaliteit van debiteurenportefeuille en gemiddelde betaaltermijn

Kosten:
1,5 - 4 %
Geld binnen
24 uur

Factoring is de populairste financieringsmethode om cash flow vrij te maken en wordt veel gebruikt door MKB bedrijven met grote klanten die lange betaaltermijnen eisen.

Wat is Factoring?

Factoring is een financieringsmethode voor bedrijven die B2B facturen versturen. Je krijgt beschikking over korte termijn werkkapitaal en cashflow door je facturen met een korting te verkopen aan een factoringmaatschappij.

De factor betaalt 80 tot 98% van de factuur direct uit en int vervolgens de factuur bij jouw klant. Zodra jouw klant de factuur heeft voldaan, ontvang je het resterende bedrag van de factor (minus factoringskosten).

Hoe factoring werkt in 6 stappen

 1. Bij factoring maakt jouw bedrijf een sale. Jullie leveren diensten of goederen aan een ander bedrijf en maken daarvoor een factuur.
 2. De factuur dien je ook in bij de factoringmaatschappij.
 3. De factoringmaatschappij controleert en verifieert de factuur bij de debiteur. Om fraude en onjuistheden te voorkomen vraagt de factor aan de debiteur:
  1. Of zij de factuur hebben ontvangen
  2. Of zij tevreden zijn met de geleverde producten of diensten
  3. Of zij akkoord gaan om de factuur te voldoen via de factor

  De factoringmaatschappij koopt het recht om de factuur te innen. Het bedrag waarvoor de factoringmaatschappij jouw factuur ‘koopt’, is het factuurbedrag min een kleine korting van meestal 1 tot 5 procent van het factuurtotaal.

 4. De factoringmaatschappij betaalt vervolgens direct ongeveer 80 procent van de factuur uit aan jou. Afhankelijk van de factor kan dat percentage oplopen tot 98%.
 5. De factor wacht op de betaling van de debiteur.
 6. Het resterende openstaande bedrag wordt betaald als de debiteur de factuur voldoet. De factor fee wordt daarop in mindering gebracht. Als het voorschot in stap

Het grote voordeel van factoring is dat de kredietwaardigheid van jouw bedrijf minder belangrijk is. Factoringmaatschappijen kijken met name naar de kredietwaardigheid van de debiteuren. Bij hen innen ze namelijk het geld.

Heb je een snelgroeiend bedrijf, een start up of kom je door een slechte kredietwaardigheid niet in aanmerking voor een bancaire lening? Dan is er een grote kans dat je bedrijf wel in aanmerking komt voor factoring. Het gaat immers niet om jouw kredietwaardigheid, maar die van jouw klanten.

Hoewel factoring voorheen veelal gebruikt werd door grote bedrijven, wordt de financieringsmethode tegenwoordig steeds gebruikelijker voor het MKB.­

Voor wie is factoring geschikt?

Factoring is een goede oplossing voor bedrijven met een constante cash flow behoefte met € 30.000+ jaaromzet.

Je moet bereid zijn om (in de meeste gevallen) het debiteurenbeheer uit handen te geven. Voor groeiende bedrijven een voordeel. Maar in ruil daarvoor geef je een stukje controle over je klanten weg aan de factor. De factoringmaatschappij neemt namelijk het debiteurencontact en het innen van facturen over.

Factoring is een succesvolle en veel gebruikte methode om MKB bedrijven effectief te helpen groeien. Het bevordert niet alleen cash flow, maar maakt ook tijd en kennis vrij om elders in het bedrijf van pas te laten komen. De voordelen die bedrijven kunnen realiseren met deze extra mankracht en meer cashflow zijn relatief groot voor MKB’ers.

Factoring is met name geschikt voor korte-termijn cashflow problemen. Het is bovendien één van de 5 meest populaire financieringsvormen in Nederland.

Kom ik in aanmerking voor factoring?

Het is een stuk gemakkelijker om voor factoring in aanmerking te komen dan voor zakelijk krediet.

Jaarrekeningen, solvabiliteit, kredietwaardigheid en de branche waarin je actief bent, kunnen grote obstakels opleveren bij zakelijk krediet. Maar daar heb je bij factoring vrijwel geen last van.

Iedere factor hanteert zijn eigen voorwaarden, maar grofweg gelden onderstaande voorwaarden voor alle factoringmaatschappijen:

 1. De facturen die je wil laten financieren moeten gericht zijn aan bedrijven (B2B)of de overheid (B2G). Facturen aan consumenten worden vrijwel altijd uitgesloten.
 2. Factuur moet gebaseerd zijn op afgeronde werkzaamheden.
 3. De kredietwaardigheid van je klanten moet op orde zijn en de klant moet financieel gezond zijn
 4. De factuur heeft een betaaltermijn van maximaal 90 dagenen is niet reeds gefinancierd door een andere factor
 5. Het bedrijf (of directeur/aandeelhouder) heeft geen serieuze betalingsachterstanden of belastingschulden

Enkele factoringmaatschappijen hebben enkele aanvullende voorwaarden, zoals:

 • Minimale factuurbedrag
 • Factuur moet gebaseerd zijn op afgeronde werkzaamheden
 • Klant dient gevestigd te zijn in Nederland

Wat kost factoring

De kosten van een factoringmaatschappij vertalen zich in een percentage van het factuurbedrag dat wordt ingehouden bij uitbetaling.

Het kostenpercentage is afhankelijk van twee factoren:

 • De factor fee. Op iedere factuur die de factor uitbetaald, houden ze een klein percentage in. Daarmee dekken zij de kosten voor hun diensten. Deze kosten worden ook wel de factor fee genoemd. Kosten verschillen per factoringmaatschappij, maar liggen meestal tussen de 1% en 6%.
 • De lengte van de factoringsperiode. Bij een langere betaaltermijn moet de factor voor een langere tijd financiering verstrekken. Hoe sneller jouw klant betaalt, hoe korter de factuur openstaan en des te lager jouw kosten zijn. De kosten van een factuur met betaaltermijn van 30 dagen zal daarom altijd goedkoper zijn dan een 90 dagen termijn.

Kosten voorbeeld

Een praktisch voorbeeld om de factoring kosten duidelijker te maken:

Factuurbedrag €10.000
Kosten (2,5%) €250
Voorschot uitbetaling (90%) €9.000
Uitbetaling minus factor fee (7,5%) €750
Totaal ontvangen  €9.750

Je factort een factuur van € 10.000 met een betaaltermijn van 30 dagen. De factoringmaatschappij rekent voor deze factuur een factor fee van 2,5%.

Zodra je de factuur indient, keert de factoringmaatschappij direct 90% van het factuurbedrag uit. Je ontvangt binnen 24 uur dus €9.000 op je zakelijke rekening.

Na 30 dagen betaalt de debiteur jouw factuur aan de factor. Zodra de factor de betaling ontvangt, keren zij de resterende 10% van de factuur uit, minus hun factor fee van 2,5%.

De resterende 7,5% (€750) staat binnen 24 uur nadat de debiteur de factuur heeft voldaan op je rekening.

Met de factor fee van 2,5% (in dit voorbeeld) dekt de factor al haar diensten, waaronder:

 • De financiering van €9.000 voor een periode van 30 dagen
 • Het debiteurenbeheer
 • Het debiteurenrisico. In geval van faillissement van de debiteur heb jij het voorschot van 90% al ontvangen van de factor. Dat bedrag hoef je niet terug te betalen omdat het debiteurenrisico door de factor is overgenomen.

Extra kosten om rekening mee te houden

De afgelopen 5 tot 10 jaar is de concurrentie toegenomen en is er veel innovatie gebracht in de branche. Daardoor zijn veel ‘extra’ kosten weggevallen. Maar houd naast de factor fee ook rekening met de volgende kosten:

Oudere standaard factorbedrijven kunnen naast de factor fee nog extra kosten in rekening brengen, waaronder:

 • Aanmeldingskosten. Bij het aanmelden als een nieuwe factoringrelatie kunnen kosten in rekening gebracht worden voor aanmelding en het openen van een account.
 • Toeslag achterstallige betaling. De betalingstermijn wordt gebruikt om de factor fee te bepalen. Het kan echter voorkomen dat de debiteur later betaalt dan de uiterlijke betaaldatum. In dat geval kan er een vast bedrag of stapsgewijze kosten in rekening worden gebracht per extra periode (week of maand) totdat de factuur voldaan is.
 • Rekening kosten. De factor kan kosten in rekening brengen om een aparte zakelijke rekening voor jou te openen waarop je debiteuren de facturen kunnen voldoen.
 • Minimum volume kosten. Als je bij afspraken of minimale factoringvolumes niet aan het gestelde volume kan voldoen, kan de factor een kleine ‘boete’ in rekening brengen
 • Kredietwaardigheid checks. Dit is meestal onderdeel van de dienstverlening van een factor, maar in enkele gevallen rekent de factor deze onderzoekskosten door aan jou.

 Ondanks het feit dat de meeste factors enkel een factor fee in rekening brengen, is het verstandig om navraag te doen voordat je een contract afsluit:

 1. Naar een overzicht of uitsplitsing van alle kosten
 2. Vraag offertes aan bij verschillende factoringbedrijven alvorens je de keuze maakt voor één partij
 3. Controleer je factorcontract zorgvuldig op additionele kosten of verplichtingen

Over het algemeen geldt hoe jonger en innovatiever een factoringmaatschappij is, hoe transparanter en eenvoudiger de kosten in elkaar steken.

Ruimte om te onderhandelen bij grote volumes

Ben je van plan om meer dan €250.000 per jaar te factoren? Dan is er een grote kans dat maatschappijen een korting bieden op de factor fee. Doorgaans geldt hoe groter het factorvolume des te meer korting je kan bedingen. Met name bij grotere factorbedragen is het belangrijk om minimaal 3 offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven.

Totale kosten zijn belangrijker dan het rente percentage

Als je de kosten van factoring vergelijkt met een traditionele zakelijke lening kunnen factoringskosten hoog lijken te zijn op het eerste oog.

Een gemiddelde factor fee van 2,5% brengt een jaarlijks percentage van 35% met zich mee. Dat ligt fors hoger dan interestpercentage van traditionele leningen van 4% tot 7% per jaar.

Maar bovenstaande vergelijking kan misleidend zijn, omdat de percentages van een traditionele lening niet vergeleken kunnen worden met zeer korte termijn factuur financieringen.

Voorbeeld
Situatie 1: een bedrijf factort €30.000 met een maandelijkse factor fee van 2,5%. Bij een factuurtermijn van 30 dagen bedragen de kosten € 750.

Situatie 2: Het bedrijf leent diezelfde €30.000 middels een traditionele lening bij een bank. De lening is annuïtair met een looptijd van 5 jaar en 5% interest per jaar. Het bedrijf betaalt over de gehele looptijd van 5 jaar een totaal van€3.968 aan kosten(interest).

In beide situaties heeft het bedrijf een cashflow ter beschikking van € 30.000, terwijl de kosten bij een traditionele lening 5,2x hoger zijn.

Conclusie: door de zeer korte termijnen van factoring kan de factor fee niet vergeleken worden met interest percentages van lange termijn leningen.

Hoe vergelijk ik factoring bedrijven?

Kosten, voorwaarden en condities variëren gigantisch tussen maatschappijen. Sommige aanbieders richten zich op zzp’ers, terwijl anderen de MKB doelgroep juist aanspreken.

Je hebt keuze uit meer dan 25+ factoringmaatschappijen in Nederland. Waar moet je naast de factor fee op letten als je factoring vergelijken wil?

1. Traditionele factoring of American factoring

Ongetwijfeld het grootste verschil: er worden doorgaans twee soorten factoring aangeboden. Traditionele factoring en american factoring splitsen factoringbedrijven op in twee groepen. Door een keuze voor één van de twee factoringmethoden te maken sluit je al een groot deel van de opties uit.

American factoring

Alle factormaatschappijen op deze pagina (met uitzondering van InvoiceFinance) maken gebruik van American Factoring. Bij American Factoring verkoop je jouw facturen aan de factoringmaatschappij. Zij nemen daarmee ook het debiteurenbeheer over en meestal alle bijkomende risico’s, zoals risico op faillissement van de klant.

Je krijgt bij American Factoring 80% tot 98% van het factuurbedrag direct overgemaakt. Het resterende bedrag (minus de factor fee) ontvang je zodra de debiteur de factuur heeft voldaan. Er is meestal geen minimum omzet waaraan je hoeft te voldoen.

Doordat de factormaatschappij bij de Amerikaanse variant het debiteurenbeheer en faillissementsrisico overneemt, is deze vorm van factoring over het algemeen duurder dan traditionele factoring.

Traditionele factoring

Bij Traditionele Factoring wordt er financiering verstrekt ter hoogte van de uitstaande debiteurenportefeuille van jouw bedrijf. Het is dus een krediet, waarbij jij zelf nog steeds verantwoordelijk bent voor het innen van de factuur. Je draagt zelf ook nog het debiteurenrisico.

Je ontvangt een doorlopend krediet op basis van jouw ingediende facturen. Iedere factuur die je indient, betaal je terug in 12 wekelijkse termijnen.

Kan je niet bij de bank lenen? Dan kan dat meestal wel via traditionele factoring. Je hebt geen bedrijfsplan of jaarcijfers nodig, daarmee is deze vorm geschikt voor startende ondernemingen.

InvoiceFinance heeft de meest flexibele acceptatie en het hoogste kredietlimiet. Daardoor komen bijna alle bedrijven in aanmerking voor factoring of krediet bij deze partij. Ze bieden een transparant en laag alles-in-1 tarief dat dagelijks opzegbaar is.

Waar let je nog meer op bij factoring vergelijken?

2. Hoe snel ontvang je geld

alle partijen betalen facturen binnen 24 uur uit, maar bij enkele factors kan die termijn oplopen tot 2 of 3 dagen.

Voorschot percentage
Aansluitend op de uitbetalingstermijn kan de hoogte van de uitbetaling belangrijk voor je zijn.

Een deel van de factuur krijg je direct binnen 24 uur uitbetaalt (het voorschotpercentage) en het overige bedrag ontvang je zodra de debiteur de factuur heeft voldaan.

De hoogte van het voorschotpercentage verschilt per factor. Dat kan variëren van 80% tot 98%.

Veel groeiende bedrijven die voor factoring kiezen kunnen al met 80% uit de voeten. Maar bij een acutere en hogere cashflowbehoefte is een hoger voorschotpercentage mogelijk gewenst. Een hoger voorschotpercentage brengt meestal ook een hogere factor fee met zich mee.

3.    Contact tussen de factor en jouw debiteur

Veel bedrijven die de mogelijkheden onderzoeken en factoring vergelijken, lijken afgeschrikt te worden door het feit dat de factor het debiteurenbeheer overneemt. De gedachte van MKB-eigenaren dat debiteuren meermaals benaderd worden door een factor die ze niet kennen om facturen te voldoen, zijn niet geheel onterecht maar vaak wel overdreven.

Het klopt dat de factor de factuur zal innen, maar de mate van contact tussen de factor en jouw debiteur is bespreekbaar.

Bepaalde factormaatschappijen vereisen om direct contact te hebben met jouw debiteuren, om kredietchecks uit te voeren, facturen te valideren en betalingsafspraken te maken. Deze situaties komen met name voor in branches waarin factoring zeer gebruikelijk is, zoals de kledingindustrie.

Factoringmaatschappijen bespreken met jou de mate waarin de factor direct contact heeft met de debiteur. In veel gevallen kan dat geminimaliseerd (of zelfs volledig voorkomen) worden.

Veel grote bedrijven die facturen van MKB’ers ontvangen zijn gewend om op dagelijkse basis met factoringmaatschappijen te werken. Veel debiteuren vinden het geen enkel probleem om facturen te betalen met tussenkomst van een factor.

Bedrijven die hun klanten niet kenbaar willen maken dat zij factoren, kunnen altijd voor traditionele factoring kiezen. InvoiceFinance verstrekt bijvoorbeeld een kredietlijn op basis van je openstaande facturen. Op die manier blijf je zelf de facturen versturen naar debiteuren, terwijl je een groot deel van die factuur direct kan omzetten in cashflow.

4.    Wel of geen debiteurenrisico

Een belangrijk kenmerk bij factoring vergelijken is wel/geen overname van het debiteurenrisico.

Bij american factoring wordt het debiteurenbeheer overgenomen. Echter niet alle maatschappijen nemen ook het debiteurenrisico over.

Wat is debiteurenrisico? In het geval jouw debiteur failliet gaat of buitengewoon lang wacht met het betalen van de factuur, dan heeft het factoringbedrijf het recht om de factuur op jouw te verhalen. Dat kan een probleem zijn als je dat geld al hebt uitgegeven.

Wanneer de factor het debiteurenrisico overneemt, komt het risico op faillissement of wanbetaling bij de factor te liggen. In geval van faillissement van de debiteur mag jij het voorschot houden (80% tot 98%) dat je van de factor hebt ontvangen.

Als je uitsluitend met grote en kredietwaardige klanten werkt kan het voordeliger zijn om het debiteurenrisico zelf te dragen. Als de factor het debiteurenrisico draagt, dan sluiten zij namelijk een kredietverzekering af. Die kosten worden doorgerekend in de factor fee, waardoor jij uiteindelijk indirect opdraait voor de verzekeringskosten.

5.    Factoring contract afsluiten of betalen per factuur?

Het maakt een groot verschil of je facturen per stuk kan verkopen en zelf kiest wat je wil factoren, of dat je alle facturen van een bepaalde debiteur verkoopt via een factorcontract.

Over het algemeen prefereren de maatschappijen factorcontracten. Daardoor hoeven zij slechts één keer een kredietwaardigheidscontrole uit te voeren en hebben ze garantie van een minimaal volume.

MKB bedrijven zijn veelal minder enthousiast over factorcontracten. Hoewel het lagere tarieven met zich meebrengt, lever je flexibiliteit in. Tijdens de groeifase van een bedrijf willen veel ondernemers die flexibiliteit behouden, waardoor factoring voor enkele facturen in populariteit toeneemt.

Vernieuwende factoringbedrijven (met name FinTech’s) zoals NoviCap dichten dit gat mooi met hun geautomatiseerde oplossingen. De kredietwaardigheidscheck gebeurt bij hen bijvoorbeeld volledig geautomatiseerd, waardoor kosten laag kunnen blijven, ook bij factoring van enkele facturen.

De voordelen en nadelen van factoring

Factoring is een uitstekende methode om cashflow vrij te maken om een groei of kapitaalintensieve periode te overbruggen. Maar met iedere financieringsvorm geldt dat ook deze methode nadelen met zich meebrengt.

Voordelen

 • Lage toetredingsdrempel. De kredietwaardigheid van jouw debiteuren is doorslaggevend bij het acceptatieproces. De financiële positie van je eigen bedrijf is minder relevant. Daardoor kom je veel gemakkelijker in aanmerking voor factoring dan voor bancair krediet.
 • Geen onderpand. Vrijwel iedere vorm van krediet vereist een onderpand. Bij factoring wordt geen onderpand of persoonlijke garantiestelling verwacht.
 • Geen schuld. Ondanks dat factoring een vorm van financiering is, heb je niet te maken met terugbetalingen en interest.
 • Kort aanvraagproces. Binnen 2 tot 7 werkdagen kan je de eerste factuur al gefactort hebben.
 • Flexibel. Een jaar, een paar manden of slechts één grote factuur. Je kan zelf bepalen hoe lang je factoring nodig hebt.

Nadelen

 • Klantcontact. De mate van interactie is bespreekbaar tussen de factor en jouw debiteur. Maar het volledig voorkomen van enig contact is meestal niet mogelijk, omdat de factor facturen moet verifiëren bij de debiteur.
 • Kosten. Net zoals iedere vorm van financiering, brengt factoring kosten met zich mee. Niet alle aanbieders zijn even transparant over hun kosten. Vraag daarom altijd om een uitsplitsing van de kosten en controleer je contract op aanvullende of verborgen kosten.

Wanneer kies je voor american factoring en wanneer voor traditionele factoring?

De twee vormen van factoring hebben een aantal fundamentele verschillen. Wanneer is american factoring geschikt voor jou, en wanneer past traditionele factoring beter bij je bedrijf? Laten we de twee vormen van factoring vergelijken met elkaar.

American factoring per factuur en traditionele factoring zijn een goede oplossing voor MKB bedrijven die een gecontroleerde groei willen doormaken. Zo gebruiken bedrijven hun bestaande cashflow om te groeien, zonder risico op overfinanciering.

Traditionele factoring met factoringscontracten waarbij een debiteur of de gehele omzet wordt gefinancierd met factoring is een uitkomst voor start-ups en bedrijven met een explosieve groei. Door grotere volumes kunnen dergelijke bedrijven factorcontracten aangaan met minimum volumes, waardoor er een lagere factor fee gerekend wordt.

Ga voor American factoring als:

 • Je geen wekelijkse of maandelijkse aflossing wil doen die je wel bij traditionele factoring of zakelijk krediet hebt. Je krijgt een voorschot, en het overige bedrag ontvang je zodra de debiteur de factuur voldoet.
 • Je een financieringspartner in de hand wil nemen waarmee je frequent contact hebt. Je werkt samen om nieuwe factoren te laten factoren, openstaande facturen te innen en om betalingsbeslissingen te maken. Het factorbedrijf is een professionele partij en kan je ondersteunen bij debiteurenbeheer en cashflow optimalisatie.
 • De kredietwaardigheid van je debiteuren beter is dan van jouw bedrijf. Als jouw bedrijf er financieel (nog) niet goed voorstaat, kan je toch aan de slag met American factoring.

Ga voor Traditionele factoring als:

 • Je geen tussenkomst wil tussen jou en de debiteur. Bij traditionele factoring financiert de factor de factuur, maar ze innen de factuur niet. Daarnaast blijf je verantwoordelijk voor het debiteurenbeheer en -risico. Je debiteuren hebben dus niet door dat je factort.
 • Snelheid belangrijk is. Facturen hoeven niet gecontroleerd te worden bij de debiteur, waardoor je sneller beschikking hebt over het geld. Binnen 24 uur na je aanvrag kan je de gehele debiteurenportefeuille al omzetten in cashflow.
 • De kredietwaardigheid van je bedrijf op orde is. Traditionele factoring is feitelijk een lening, waardoor de financiële situatie van je bedrijf en het risicoprofiel doorslaggevend zijn of je in aanmerking komt.
 • Je meer dan €10.000 omzet per maand draait. Momenteel is de enige aanbieder van traditionele factoring InvoiceFinance. Om bij hen klant te worden moet je een aantoonbare omzet hebben van minimaal €10.000 per maand.

Bij welke bedrijven kan ik factoring aanvragen?

Met een snelle factoring vergelijking kom je er al snel achter dat het aanbod gigantisch is.

Traditionele banken zoals ING, Rabobank en ABN AMRO bieden factoringsdiensten aan, echter zijn de acceptatiecriteria daarvoor vrij streng en de tarieven duur.

In het alsmaar groeiende aanbod vind je veel bedrijven die uitsluitend gespecialiseerd zijn in factoring, waaronder steeds meer online ‘fintech’ bedrijven zoals InvoiceFinance.

Buitenlandse partijen dragen ook bij aan het toenemende aanbod. NoviCap – een Spaans bedrijf en tevens marktleider in Spanje – is bijvoorbeeld een recente toetreder met concurrerende tarieven en interessante voorwaarden.

FAQ: Veel gestelde vragen over factoring

Factoring is niet de eenvoudigste financieringsmethode. Bij veel MKB bedrijven die vrij onbekend zijn met financiering spelen diverse onduidelijkheden omtrent factoring.

Dit artikel heeft de basis en belangrijke aspecten van factoring uitgelijnd. Heb je de koppen snel gescand, of zijn er nog onduidelijkheden over factoring? Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen van MKB ondernemers.

Moet ik al mijn facturen verkopen aan een factorbedrijf?

Nee. Welke en hoeveel facturen je verkoopt hangt af van de overeenkomst die jij afsluit.

Bij steeds meer factorbedrijven is het mogelijk om individuele facturen te factoren.

Vrij gebruikelijke contractafspraken bij de ‘standaard’ factorbedrijven is het factoren van een minimale omzet of factoren van een bepaalde debiteur.

Is factoring geschikt voor bedrijven met financiële moeilijkheden?

Hoewel de meeste factoringbedrijven jouw financiële situatie enigszins mee nemen in hun acceptatieproces, is factoring kenmerkend voor de lage toetredingseisen.

Bedrijven die niet voor bancair krediet in aanmerking komen, kunnen meestal wel terecht bij factoringmaatschappijen. De kredietwaardigheid van je klanten is doorslaggevend bij factoring.

Weten mijn klanten het als ik factoring gebruik?

Dat hangt af welke methode je gebruikt.

Bij American factoring moeten factorbedrijven doorgaans de factuur verifiëren bij jouw debiteur. Daarnaast nemen zij het debiteurenbeheer uit handen. Daardoor zal er contact benodigd zijn tussen de factor en jouw debiteur. Veel factorbedrijven zijn flexibel in stemmen de mate van contact af op jouw wensen.

Bij traditionele factoring wordt er een kredietlijn verstrekt op basis van openstaande facturen. Het factorbedrijf koopt geen facturen van jou waardoor zij bij traditionele factoring niet tussen jou en de debiteur komen. Bij deze factoring methode weet jouw klant niet dat je gebruik maakt van factoring.

Zullen mijn klanten denken dat ik financiële problemen heb?

Factoring is een veel voorkomende financieringsmethode bij MKB bedrijven en wordt veel gebruikt door groeiende bedrijven. Bovendien komt deze financieringsmethode weinig voor bij MKB’ers met financiële problemen.

Factoring is met name geschikt voor MKB’ers met klanten in het midden- en grootsegment. Dergelijke debiteuren werken op dagelijkse basis met factoringmaatschappijen. Zij vinden het doorgaans geen probleem om facturen aan de factor te voldoen in plaats van aan jou.

Wie is verantwoordelijk voor het innen van de facturen?

Dat verschilt per factoringmaatschappij. Als een factor het debiteurenrisico van jou overneemt zijn zij verantwoordelijk voor het innen van de factuur.

Blijft het debiteurenrisico bij jou? Dan zal je zelf verantwoordelijk zijn voor het innen van de factuur. Let erop dat de factuur in dat geval alsnog naar de factor overgemaakt moet worden.

Wat als een klant de factuur aan mij betaald in plaats van de factoringmaatschappij?

Dat is geen probleem. Je boekt het factuurbedrag dan over naar het factorbedrijf, of ze verrekenen het met een volgende factuur.

Het factorbedrijf zal in overleg met jou de klant erop wijzen dat toekomstige facturen naar het factorbedrijf overgemaakt moeten worden.

Wat als een klant de factuur niet betaald?

Als het debiteurenrisico door de factoringmaatschappij wordt overgenomen, dan hoef jij je geen zorgen te maken. De factor is dan verantwoordelijk voor het innen van de betalingsachterstand. In overleg met jou zullen ze een incassoprocedure starten.

In het geval de klant niet betaald of failliet gaat, heeft het factorbedrijf een kredietrisico om het verlies te dekken. Jij kan daardoor het reeds ontvangen bedrag houden en maakt verder geen kosten of verliezen.

Wanneer de factor het debiteurenrisico niet overneemt, zullen ze het factuurbedrag op jou verhalen. Je betaalt dan het voorschot dat je hebt ontvangen terug.

Wij hanteren strakke richtlijnen voor redactionele onafhankelijkheid. Onze vergelijking en beoordelingen zijn gebaseerd op onafhankelijke analyses. Hoewel wij met enkele aanbieders een advertentieovereenkomst hebben, heeft dat geen enkele invloed op onze objectiviteit en beoordelingen.

voordeligst

Knab zakelijk voor holdings

Knab zakelijk
Onze beoordeling
Bekijk bank
Maandelijkse kosten
€ 5,00
Rente percentage
0,03%
Voordelen
geschikt voor holdings
voordeligste zakelijke rekening
nette rentevergoeding
1000 transacties p/j gratis
gratis onbeperkt aantal rekeningen

Heb je een (persoonlijke) holding? Het gemiddelde voordeel dat ondernemers bij Knab ervaren is ruim € 700 per jaar. Door de lage kosten, nette rentevergoeding en voldoende mogelijkheden is Knab Zakelijk een zeer geschikte en voordelige bank voor holdingmaatschappijen.

beste zzp bank

Knab zakelijk voor webshops

Knab zakelijk
Onze beoordeling
Bekijk bank
Maandelijkse kosten
€ 5,00
Rente percentage
0,03%
Voordelen
geschikt voor webshops
Kortingen op iDeal en PSP's
eerste 3 maanden gratis
1000 transacties per jaar gratis
meest voordelige zakelijke rekening

Knab is de meest voordelige zakelijke rekening voor webshops en biedt een uitstekende service. De bank heeft voor haar lage prijzen en goede service al diverse awards gewonnen. Via Knab betaal je geen aansluitkosten bij PSP en profiteer je van de laagste iDeal kosten van Nederland.

beste zzp bank

Knab zakelijk

Knab zakelijk
Onze beoordeling
Bekijk bank
Maandelijkse kosten
€ 5,00
Rente percentage
0,01%
Voordelen
ACTIE: 1 jaar 50% korting voor starters
ACTIE: stap nu over en ontvang € 50,- cadeau
1000 transacties per jaar gratis
Rente op betaalrekening
Uitstekende service
Kortingen op pinapparaat, iDeal en boekhoudpakketten

Knab richt zich op zzp’ers en kleine ondernemers en is uitgeroepen tot voordeligste zakelijke bank. De zakelijke rekening van Knab heeft de zakelijke markt opengebroken met heldere en lage prijzen. De bank heeft voor haar lage prijzen en goede service al diverse awards gewonnen.

Rabobank zakelijk

Rabobank logo
Onze beoordeling
Bekijk bank
Maandelijkse kosten
€ 9,95
Rente percentage
0,00%
Voordelen
1 jaar korting op pin, contant en iDeal
1 jaar gratis voor starters
uitbreidbaar met andere producten

Rabobank biedt een degelijk zakelijk pakket met uitbreidbare opties. Alle functionaliteiten zijn mogelijk waardoor dit pakket voor elke ondernemer geschikt is, groot en klein. Rabobank is een zeer gerenommeerde bank, maar wel aan de prijzige kant.

meest innovatief

bunq zakelijk

bunq
Onze beoordeling
Bekijk bank
Maandelijkse kosten
€ 9,99
Rente percentage
0,27%
Voordelen
In 5 minuten een zakelijk account met 25 rekeningen, elk met een eigen IBAN
3 passen naar keuze (Maestro en Mastercard, te ruilen wanneer je maar wil)
DUAL PIN
Realtime notificaties
Uitstekende support
Full fledged banking API

bunq noemt zichzelf een IT-bedrijf met een bankvergunning en heeft heel veel innovatie in de bankensector bewerkstelligd. Zoals DUAL PIN: privé en zakelijk op één kaart simpel scheiden met 2 verschillende pincodes. bunq investeert je geld nooit in nare bedrijven en je privacy is niet te koop. Transacties gebeuren realtime en er kunnen foto’s, emoji’s en bijlagen worden toegevoegd.

ING zakelijk

zakelijke bankrekening ING
Onze beoordeling
Bekijk bank
Maandelijkse kosten
€ 9,90
Rente percentage
0,00%
Voordelen
6 maanden gratis voor starters
uitbreidbaar met andere producten
voordelige grootbank

ING is een solide bank en marktleider op het gebied van bankrekeningen in Nederland. De bank biedt een complete zakelijke rekening aan die uitbreidbaar is met andere bankproducten en bankdiensten.

ABN AMRO Basis voor Ondernemen

ABN AMRO Basis voor ondernemers
Onze beoordeling
Bekijk bank
Maandelijkse kosten
€ 9,00
Rente percentage
0,00%
Voordelen
1e jaar gratis voor starters
200 transacties per jaar gratis
voordelige grootbank
goedkope creditcard

ABN AMRO is de goedkoopste grootbank. Door de voordelige prijs is ABN AMRO vooral geschikt voor kleine ondernemers die aanvullende bankproducten zoals leningen en verzekeringen nodig hebben. ABN is ook erg populair bij middelgrote bedrijven.

100% gratis

N26 Business

N26
Onze beoordeling
Bekijk bank
Maandelijkse kosten
€ 0,00
Rente percentage
0,00%
Voordelen
100% gratis
0,1% cashback op mastercard betalingen
gratis creditcard
inzichtelijke statistieken en overzichten

N26 is de mobiele bank. Je krijgt een gratis betaalrekening en creditcard, waarmee je al je bankzaken via je smartphone kunt regelen. Alle transacties zijn 100% gratis.

SNS ZZP rekening

SNS
Onze beoordeling
Bekijk bank
Maandelijkse kosten
€ 7,50
Rente percentage
0,00%
Voordelen
betalingsverkeer gratis
lage vaste all-in prijs

De zzp rekening van SNS is erg beperkt en met name geschikt voor dienstverlenende zzp’ers. In ruil daarvoor krijg je een goedkoop pakket van € 7,50 per maand all-in. Je betaalt niet apart voor transacties. Als je meer functionaliteiten nodig hebt kun je eenvoudig upgraden naar de SNS Zakenrekening.

SNS Zakenrekening

SNS
Onze beoordeling
Bekijk bank
Maandelijkse kosten
€ 6,58
Rente percentage
0,00%
Voordelen
complete zakelijke rekening
lage maandelijkse kosten
rente op betaalrekening*

SNS Zakenrekening is complete zakelijke rekening en ook de goedkoopste rekeningen met alle functionaliteiten. SNS Bank heeft ongeveer net zoveel kantoren als de andere grootbanken en biedt een vergelijkbaar dienstenpakket. Daarmee is SNS een prima alternatief voor de drie grootbanken.

ASN Betalen Zelfstandigen

ASN Bank
Onze beoordeling
Bekijk bank
Maandelijkse kosten
€ 6,00
Rente percentage
0,05%
Voordelen
Duurzame bank
rente op betaalrekening
3 maanden gratis
1000 transacties per jaar gratis

ASN Betalen Zelfstandigen is een goedkope zakelijke rekening speciaal voor zzp’ers. Een eenvoudige rekening met basis functionaliteiten die voor de meeste zzp’ers toereikend is bij en grootste duurzame bank van Nederland.

Triodos Internet Zaken Rekening

Triodos logo
Onze beoordeling
Bekijk bank
Maandelijkse kosten
€ 10,15
Rente percentage
0,00%
Voordelen
Een van de duurzaamste banken ter wereld
Financieel gezonde bank

Triodos is een van de duurzaamste banken ter wereld en investeert alleen in organisaties die een gezond milieu en gezonde natuur ondersteunen. Als duurzaamheid voor jou belangrijk is, dan is de Triodos Internet Zaken Rekening mogelijk een goede optie voor jou.

Van Lanschot zakelijk

Van Landschot
Onze beoordeling
Bekijk bank
Maandelijkse kosten
€ 17,66
Rente percentage
0,00%
Voordelen
Veel expertise
Duurzame bank
Volwaardige bank
Gericht op grote en vermogende ondernemers

F. van Landschot Bankiers is de oudste onafhankelijke bank van Nederland met een geschiedenis die teruggaat tot 1737. Van Landschot richt zich op de grotere en meer vermogende ondernemers.

Sorry, u kunt maximaal 2 banken tegelijk vergelijken