Factoring vergelijken? De Top 5 factoring bedrijven onder de loep

Factoring is een goed alternatief voor zakelijk krediet. Bij factoring worden de openstaande facturen direct uitbetaald door de factoringmaatschappij. Daardoor heb jij direct beschikking over het werkkapitaal van je onderneming.

SVEA Finans factoring
American factoring
debiteurenbeheer en -risico wordt overgenomen

SVEA is van oorsprong een Zweedse factormaatschappij en opereert nu ook in Nederland. Doordat SVEA met een klein team werkt zijn zij altijd op de hoogte van je bedrijfsomstandigheden en facturering. Jouw accountmanager blijft bij het gehele traject – van acquisitie tot en met debiteurenbeheer – bij de factuurstroom betrokken.

kosten afhankelijk van: jaaromzet, kwaliteit van debiteurenportefeuille en kredietwaardigheid
Kosten: 2 - 6 %
Geld binnen 24 uur
InvoiceFinance factoring
Traditionele factoring
debiteurenbeheer en -risico wordt niet overgenomen

Je krijgt toegang tot een flexibele rekening courant, op basis van het totale saldo van openstaande facturen. Op die manier heb je de voordelen van factoring, zonder dat je jouw klant hoeft te informeren dat je gebruik maakt van een factoringmaatschappij. De klant betaalt de factuur direct aan jou.

Heb je voor € 20.000 aan debiteuren openstaan, dan kun je dat bedrag vandaag direct opnemen. Het opgenomen bedrag betaal je binnen 12 weken terug. De commissie is een alles-in-1 tarief van 1 procent per maand.

Meest gekozen!

Kosten: 1 - 3 %
Geld binnen 24 uur
Geschikt voor startende ondernemers (<2 jaar)
Voldaan factoring
American factoring
debiteurenbeheer en -risico wordt overgenomen

Factuur Voldaan koopt je factuur over en neemt het debiteurenbeheer en faillissementsrisico over. Factoren kunnen online via de website of via de app worden geupload. Voldaan richt zich op zzp’ers en MKB.

kosten afhankelijk van: Iedereen betaalt hetzelfde percentage afhankelijk van de krediettermijn (30 / 60 / 90 dagen).
Kosten: 4 % / 5 % / 6 %
Geld binnen 24 uur
Geschikt voor startende ondernemers (<2 jaar)
DAS Factoring
American factoring
debiteurenbeheer en -risico wordt overgenomen

Een van de grootste factoringmaatschappijen. Binnen één werkdag wordt 85% van het factuurbedrag uitbetaald, minus factorfee. DAS Factoring neemt het debiteurenbeheer en evt. incasso vervolgens over. Jouw klant betaalt het volledige bedrag aan DAS Factoring. Zodra de factuur is voldaan, wordt de resterende 15% aan jou uitbetaald, minus financieringskosten.

kosten afhankelijk van: jaaromzet, kwaliteit van debiteurenportefeuille en gemiddelde betaaltermijn
Kosten: 1,5 - 5 %
Geld binnen 24 uur
o2 Factoring
American factoring
debiteurenbeheer en -risico wordt overgenomen

Het voordeel van o2 Factoring is dat er geen minimale omzetgrens geldt en factoring al mogelijk is vanaf één factuur. Dat maakt o2 Factoring erg geschikt voor zzp’ers, maar ook voor het MKB is o2 Factoring een prima keuze.

kosten afhankelijk van: jaaromzet, kwaliteit van debiteurenportefeuille en gemiddelde betaaltermijn
Kosten: 1,5 - 4 %
Geld binnen 24 uur

 

Verschillende soorten factoring

In Nederland kennen we drie vormen van factoring: American Factoring, Traditionele Factoring, Reverse Factoring.

Alle factormaatschappijen op deze pagina (met uitzondering van InvoiceFinance) maken gebruik van American Factoring. Bij American Factoring verkoop je jouw facturen aan de factoringmaatschappij. Zij nemen daarmee ook het debiteurenbeheer over en alle bijkomende risico’s, zoals risico op faillissement van de klant.

Bij deze manier van factoring heb je de keuze welke uitstaande facturen je aan de factormaatschappij verkoopt. Je bent dus niet verplicht om alle facturen te verkopen.

Je krijgt bij American Factoring het volledige factuurbedrag (minus de factorkosten) direct overgemaakt en er is meestal geen minimum omzet waaraan je hoeft te voldoen.

Doordat de factormaatschappij bij American Factoring het debiteurenbeheer en faillissementsrisico overneemt, is deze vorm van factoring duurder dan de andere vormen.

Bij Traditionele Factoring wordt er financiering verstrekt ter hoogte van de uitstaande debiteurenportefeuille van jouw bedrijf. Het is dus een krediet, waarbij jij zelf nog steeds verantwoordelijk bent voor het innen van de factuur. Je draagt zelf ook nog het debiteurenrisico.

Hoewel Traditionele Factoring klinkt als een oude vorm van factoring, hoeft dat helemaal niet zo te zijn. InvoiceFinance heeft recentelijk succesvol een nieuwe manier van financieren gelanceerd, dat veel overeenkomsten heeft met traditionele factoring. Daardoor bieden zij de beste voorwaarden en service in de markt.

Je kunt bij InvoiceFinance binnen 24 uur je factoringkrediet regelen. Je ontvangt een doorlopend krediet op basis van jouw openstaande debiteurenportefeuille. Kan je niet bij de bank lenen? Dan kan dat wel bij InvoiceFinance. Je hebt geen bedrijfsplan of jaarcijfers nodig, daarmee is deze vorm geschikt voor startende ondernemingen.

InvoiceFinance heeft de meest flexibele acceptatie en het hoogste kredietlimiet. Daardoor komen bijna alle bedrijven in aanmerking voor factoring of krediet bij deze partij. Ze bieden een transparant en laag alles-in-1 tarief dat dagelijks opzegbaar is.

Reverse Factoring komt weinig voor in Nederland en meestal alleen bij grote bedrijven. Bij Reverse Factoring kijkt de factormaatschappij naar de kredietwaardigheid van de debiteuren in plaats van de financiële gezondheid van jouw bedrijf. Voor Reverse Factoring komen alleen reeds goedgekeurde facturen in aanmerking.

Wat is factoring

Factoring is een financieringsmethode waarbij een bedrijf haar facturen met een korting verkoopt aan een extern bedrijf om kapitaal aan te trekken.

Factoring is een van de oudste vormen van bedrijfsfinanciering, het is een goede manier van liquiditeitsmanagement voor veel bedrijven. Factoring is in markten met een lange debiteurentermijn heel gebruikelijk, zoals bijvoorbeeld in de kledingindustrie.

Het proces van factuur tot betaling
Bij factoring maakt jouw bedrijf een sale. Jullie leveren diensten of goederen aan een ander bedrijf en maken daarvoor een factuur.

De factoringmaatschappij koopt het recht om de factuur te innen. Het bedrag waarvoor de factoringmaatschappij jouw factuur ‘koopt’, is het factuurbedrag min een kleine korting van meestal 1 tot 5 procent van het factuurtotaal. De factoringmaatschappij betaalt vervolgens direct ongeveer 80 procent van de factuur (min de korting) uit aan jou. De resterende 20 procent wordt betaald als de debiteur de factuur voldoet.

Het grote voordeel van factoring is dat de kredietwaardigheid van jouw bedrijf minder belangrijk is. Factoringmaatschappijen kijken ook naar de kredietwaardigheid van de debiteuren, bij hen innen ze namelijk het geld. Heb je een snelgroeiend bedrijf, een start up of kom je door een slechte kredietwaardigheid niet in aanmerking voor een bancaire lening? Dan is er een grote kans dat je bedrijf wel in aanmerking komt voor factoring. Het gaat immers niet om jouw kredietwaardigheid, maar die van jouw klanten.

Hoewel factoring voorheen veelal gebruikt werd door grote bedrijven, wordt factoring tegenwoordig steeds gebruikelijker voor het MKB.

Waarom factoring

Werkkaptiaaloptimalisatie staat de laatste jaren hoog op de agenda van veel bedrijven. Banken stellen strengere eisen bij het verstrekken van financiering en tijdens de crisis zijn er talloze faillissementen geweest door een slecht deibteurenbeheer. Daardoor vinden bedrijven nieuwe manieren om hun facturen sneller betaald te krijgen.

Als bedrijf heb je continu geld nodig, als basis om aan je verplichtingen te kunnen voldoen, maar beschikbaar werkkapitaal is tevens hard nodig om te kunnen groeien.

Voordelen van factoring

  1. financiering van debiteurenportefeuille
  2. beheer van debiteurenportefeuille
  3. debiteurenadministratie wordt uit handen genomen
  4. debiteurenrisico wordt overgedragen

Naast het eerste voordeel – het snel beschikbaar hebben van werkkapitaal – biedt factoring nog drie extra voordelen die veel bedrijven over het hoofd zien bij de oriëntatie naar een geschikte factormaatschappij.

Bij American Factoring wordt het beheer van de debiteurenportefeuille alsook de debiteurenadministratie uitbesteedt. Dat scheelt jouw bedrijf behoorlijk wat werk, zeker als de kredietwaardigheid van jouw debiteuren niet uitstekend is. Hoewel American Factoring meestal wat duurder is dan traditionele factoring, wordt er veel werk uit handen genomen waardoor jij personeelskosten bespaart.

Daarnaast loopt je bedrijf geen debiteurenrisico meer. Kan de klant bij faillissement de factuur niet meer voldoen, dan neemt de factormaatschappij deze kosten voor hun rekening. Jij ontvangt het factuurbedrag direct bij de verkoop van de factuur aan de factormaatschappij, ongeacht of de debiteur wel of niet betaald. Sommige factormaatschappijen nemen het risico over, andere maatschappijen bieden een kredietverzekering.

 

Nieuw: factoring en krediet combi

Het probleem van American Factoring is dat jouw debiteur een verkochte factuur aan het factoringbedrijf betaald. Maar die tussenpartij is niet altijd wat jij als ondernemer wil communiceren en kan een negatieve uitstraling hebben op je bedrijf.

In 2018 heeft InvoiceFinance een nieuw concept ontwikkeld, waarbij je als ondernemer toegang krijgt tot een flexibele rekening courant, op basis van het totale saldo van openstaande facturen. Op die manier heb je de voordelen van factoring, zonder dat je jouw klant hoeft te informeren dat je gebruik maakt van een factoringmaatschappij.

Je kan het zien als een krediet, maar dan doorlopend en flexibel. Bij andere factormaatschappijen moet je iedere keer opnieuw facturen aanleveren geld uitgekeerd te kunnen krijgen. Bij InvoiceFinance bepaalt je totale debiteurensaldo hoeveel je kan opnemen.

Voorbeeld
Als je bijvoorbeeld voor € 20.000 aan debiteuren hebt openstaan, dan kun je dat bedrag vandaag direct opnemen. Het opgenomen bedrag betaal je binnen 12 weken terug. De commissie die je daarover betaalt, bedraagt 1 procent per maand.

Factoring bij groeiende bedrijven

Een lange tijd is er een beeld geweest dat factoring goed past bij bedrijven die tegen hun faillissement aanzitten. Integendeel wordt factoring met name gebruikt door startups en bedrijven die een snelle groei doormaken.

Weten of factoring geschikt is voor jouw bedrijf? Doe dan de QuickScan en kom er binnen 2 minuten achter of jij kan profiteren van kortere uitstaande factuurtermijnen of bekijk de nieuwe factoring en krediet combi van InvoiceFinance.

Factoring duur

Factoring wordt vaak gezien als een van de duurste financieringsvormen. Dat is echter een onterechte gedachte. Ja, als je het percentage vergelijkt dat factoringmaatschappijen in rekening brengen met de interest van een bancaire lening, dan kost factoring inderdaad meer geld dan zakelijk krediet.

Maar als je niet in aanmerking komt voor een lening, dan is het interest ratio van een bancaire lening weinigzeggend. En daar komt het voordeel van factoring om de hoek kijken, factoring is voor bijna alle bedrijven toegankelijk, in tegenstelling tot zakelijk krediet waarvoor je sterke jaarcijfers en een stabiel bedrijf moet hebben.

Daarnaast bieden factoringmaatschappijen een aantal diensten die banken niet bieden. Factoringmaatschappijen nemen een groot deel van jouw administratieve werkzaamheden uit handen, zij helpen met kredietwaardigheid checks en maken financiële rapportages om te laten weten hoe jij en jouw debiteuren ervoor staan.

American factoring is geen lening

Met uitzondering van het nieuwe concept van InvoiceFinance, is factoring is geen lening. Door gebruik te maken van factoring komt er geen schuld op de balans te staan en het verminderd jouw bezittingen ook niet. Bij factoring verkoop je een actief, namelijk de debiteur. In ruil daarvoor krijg je het bedrag gestort op jouw rekening. De debiteuren nemen dus af, maar de liquide middelen nemen toe.

Korte betalingstermijn van leveranciers

Factoring kan de uitkomst zijn als jouw leverancier een betalingskorting biedt bij snelle betaling. Dan weegt de betalingskorting in de meeste gevallen bijna op tegen de factoringkosten.

Laat het duidelijk zijn dat factoring een korte termijn oplossing is voor snelgroeiende bedrijven met een kapitaalbehoefte. De meeste bedrijven factoren twee jaar of minder. Factoringmaatschappijen helpen haar klanten regelmatig bij een goede transitie van factoring naar bancair krediet. Link zakelijk geld lenen.

 

Back to Top