4 Beste gratis zakelijke rekeningen van 2024

Een gratis zakelijke rekening openen? Da's zo geregeld! Vind snel en makkelijk gratis zakelijke rekeningen met onze vergelijking! Net zoals 25.000+ andere ondernemers. Vergelijk nu en vind de bank die bij jouw onderneming past.

Filter

4 zakelijke rekeningen gevonden

Laatst geüpdate op 24 mei 2024

Het Duitse N26, het Britse Revolut en het Finse Holvi zijn zomaar drie voorbeelden van aanbieders van gratis zakelijke rekeningen. Dat kan handig zijn, want wie net start met ondernemen, let natuurlijk ook op de kleintjes. Maar soms is goedkoop ook duurkoop. Of dat bij (een van) deze online banken ook het geval is? Misschien. En daarom doken wij dieper in de materie: wat is de beste GRATIS zakelijke rekening?

 1. Beste gratis zakelijke rekening in een notendop
 2. N26
 3. Revolut
 4. Holvi
 5. Onze conclusie

Beste gratis zakelijke rekening in een notendop

Als we deze drie banken op een rijtje zetten, komt N26 zonder twijfel als winnaar uit de bus. Dit is namelijk de bank die het dichtst bij een ultieme kosteloosheid komt en de enige instantie die écht een onbeperkt aantal kosteloze transacties en betaal- en spaarrekeningen aanbiedt. Hier lees je meer over de gratis zakelijke rekening van N26.

Open nu nog gratis een N26 rekening.
De Mastercard wordt € 34,80 per jaar

De verschillen op een rijtje

N26, Revolut en Holvi zijn in de meeste opzichten gelijk aan elkaar. Het zijn alle drie online challenger banken. Gestart vanuit een ander land (Duitsland, Engeland en Finland respectievelijk) maar hard bezig om de Europese markt te veroveren, waaronder Nederland.

Waar verschillen ze dan in?

De drie online banken verschillen op 3 categoriën:

 1. transacties wel/niet gratis
 2. wel/niet gedekt door depositogarantiestelsel (waarbij je geld tot € 100.000 veilig is)
 3. Kosten bij betalingen en ontvangsten in vreemde valuta
 4. Kosten bij geldopnamen

N26


Revolut Business
Maandelijkse prijsgratisgratisgratis
Transactiesgratistot 60 p/j gratisgratis
Geld veilig bij faillissement (deposito garantie stelsel)Jajanee
betaling en overboekingen in vreemde valutaKosten variabel (gem. 0,7%)€ 3 + 0,4%niet mogelijk
pinnen in NL en EU5x per maand gratis, daarna 1,7%€ 300 per maand gratis, daarna 2%2,5% toeslag
pinnen in vreemde valuta1,7%€ 300 per maand gratis, daarna 2%2,5% toeslag
rekening openenin 8 minuten (hier online)in 15 minuten (hier online)in 10 minuten (hier online)

Iedere rekening z’n eigen doel

All-round wint N26 het met een grote voorsprong van z’n twee concurrenten Revolut en Holvi. Maar de twee achterblijvers hoeven absoluut geen slechte keuze te zijn, het hangt er van af wat jij nodig hebt.

Vreemde valuta? Dan is Revolut de voordeligste keuze voor jou.

Wil je factureren via je bank? Dan biedt holvi een betere uitkomst.

N26
De beste gratis rekening, die het dichtst bij ultieme kostenloosheid komt.N26 gratis openen
Revolut Business
De goedkoopste optie voor betalen en ontvangen in vreemde valuta.Revolut gratis openen
Holvi
Voor de freelancer die ook de facturatie via de bank wil regelen.Holvi gratis openen

N26

We beginnen met N26 – in 2013 opgericht met als doel zzp’ers voorzien van een gratis, mobiele bankrekening. Deze Duitse bank stelt je dan ook in staat om kosteloos een rekening te openen. Naast een normale bankpas (Maestro) kun je ook kiezen voor een MasterCard debitcard (beide cards eenmalig €10). Bovendien is het aantal gratis transacties per jaar onbeperkt en kost het online aanvragen van dit totale pakket je weinig tijd: zo’n acht minuten. Het is bij N26 ook nog eens mogelijk om een onbeperkt aantal gratis betaal- en spaarrekeningen aan te vragen.

Moderne app

Dat is qua voordelen nog niet alles. N26 biedt haar klanten namelijk ook een breed assortiment aan extra functionaliteiten, zoals het versturen van betaalverzoeken, de installatie van betaal-alerts op je smartphone én contactloos betalen met mobiel, voor zowel Android als iOS gebruikers. En in nood kun je altijd inloggen via N26’s website.

Uniek aan N26’s app is dat transacties automatisch herkend en gecategoriseerd worden. Een zakenlunch valt in categorie Bars & Restaurants, terwijl je treinkaartje en een taxiritje gecategoriseerd worden als Transport & Car. Zo heb je per maand een handig overzicht waar hoeveel geld naartoe gaat – en binnenkomt.

Mocht N26 failliet gaan, wat we natuurlijk niet hopen, dan ben je gedekt tot en met €100.000.

Inderdaad – dat is hetzelfde dekkingsbedrag als in Nederland.

Gratis is écht gratis

Misschien wel het belangrijkste voordeel van N26: gratis is ook écht gratis. Bij andere aanbieders is alleen de basis – de rekening zelf – gratis, maar voor extra’s zoals transacties doen betaal je.

Voor overboekingen in andere valuta krijg je de meest voordelige koers, N26 werkt daarvoor samen met Wise. Resultaat: lagere wisselkoersen dan bij welke andere bank dan ook.

Geen bankverklaringen

Zijn er dan ook nog nadelen? Misschien het feit dat bankverklaringen en spoedbetalingen niet mogelijk zijn. Nu is dat een bijkomstigheid, maar voor een moderne organisatie die zich dusdanig focust op ondernemers, heeft het toch iets opmerkelijks.

De grootste voordelen van N26

 • Een onbeperkt aantal kosteloze transacties;
 • Een onbeperkt aantal gratis betaal- en spaarrekeningen;
 • Een gratis virtuele kaart (om online betalingen te doen)

De grootste nadelen van N26

 • Bankverklaringen zijn niet mogelijk;
 • Spoedbetalingen zijn ook niet mogelijk;
 • Alleen voor eenmanszaken zonder personeel in dienst. niet voor VOF’s, of B.V.’s

Open nu nog gratis een N26 rekening.
De Mastercard wordt € 34,80 per jaar

Revolut

Net als N26 richt ook het Britse bedrijf Revolut zich op zelfstandigen. Zzp’ers die bij Revolut een rekening afsluiten, mogen zestig kosteloze transacties per jaar doen. Daarvoor vraag je binnen een paar minuten een eigen kaart aan, waarna je toegang krijgt tot een moderne, online bankomgeving die in wezen alles biedt wat een reguliere bank ook doet.

Let op dat 60 transacties per jaar aan de lage kant is, een gemiddelde zzp’er doet 160 transacties per jaar. Helemaal gratis is Revolut dus niet voor de meeste zzp’ers. Voor die 100 extra transacties ben je toch € 20,00 per jaar kwijt.

RevolutCard

Revolut biedt net als N26 en Holvi een debit Mastercard. Eigenlijk hetzelfde als een creditcard, maar dan pre-paid. De kaart is gekoppeld aan jouw zakelijke rekening, je kunt dus alleen geld uitgeven dat je ook daadwerkelijk hebt.

Een nadeel van de RevolutCard: de verzendkosten komen wél op jouw rekening.

Vergis je niet, een debitcard is niet hetzelfde als je normale betaalkaart die je kent van je huidige bank, dat is namelijk een Maestro kaart. Bij N26 krijgt je wél een Maestro kaart, maar Revolut biedt die mogelijkheid helaas niet.

Daarom kun je jouw Revolut kaart niet in alle winkels in Nederland gebruiken. Albert Heijn, Primera maar ook een hoop andere grote winkelketens accepteren alleen Maestro kaarten; geen debit- of creditcards.

Banklicentie

Met alle hierboven genoemde voordelen tracht Revolut de concurrentie aan te gaan met allerlei bestaande banken. Revolut heeft een banklicentie. En daarmee is Revolut officiëel een bank en vallen ze onder het depositogarantiestelsel.

Hier merk je qua gebruik, functionaliteiten en voordelen niet zoveel van maar wel voor bepaalde garanties. Zo zijn alleen banken verenigd onder een zogenoemd Europees depositiegarantiestelsel, waarbij je spaargeld is verzekerd tot en met een bedrag van €100.000.

De grootste voordelen van Revolut

 • Een handige en voordelige creditcard;
 • Een moderne, online bankomgeving;
 • Dezelfde functionaliteiten en status als een reguliere bank.

De grootste nadelen van Revolut

 • Zestig kosteloze transacties in plaats van een onbeperkt aantal kosteloze transacties;
 • alleen debit Mastercard, geen Maestro betaalkaart.

Revolut is de beste keuze als je veel betalingen en ontvangsten hebt in vreemde valuta.

Holvi

Een derde mogelijkheid tot het afsluiten van een gratis, zakelijke rekening vind je in de vorm van het Finse bedrijf Holvi. Deze bank werd in 2011 geïntroduceerd in de Finse hoofdstad Helsinki, maar heeft inmiddels hoofdkantoren op verschillende locaties in Europa, waaronder Berlijn en Madrid.

Opnieuw gaat het hier om een bank specifiek gericht op ondernemers – of zoals Holvi het zelf noemt: ‘Een bank voor makers en doeners’. Daar horen opnieuw de nodige voordelen bij, zoals een gratis bankrekening en een kosteloze betaalpas, overigens wederom een prepaid-kaart, dit keer van Mastercard. Overboekingen kosten je ook niets, hoewel je wel 2,5 procent aan toeslag moet betalen wanneer je contact geld opneemt.

Handige add-ons

Het grootste voordeel van Holvi zit hem echter niet in gratis bankrekeningen of betaalpassen, maar in de beschikbare add-ons specifiek voor ondernemers. Zo beschikt Holvi over een geïntegreerde factuurfunctie. Je maakt hiermee eenvoudig je facturen binnen de online omgeving. Deze worden vervolgens automatisch geïntegreerd in je bankoverzicht. Zo zie je direct welke bedragen je nog moet ontvangen en welke facturen zijn betaald. Je krijgt zelfs push-berichten wanneer een klant iets te lang op zich laat wachten. Erg handig – en bovendien maakt het een externe factuuradministratie overbodig.

Holvi stelt ondernemers ook nog eens in staat om een eigen webshop te maken. Geen webwinkel met duizenden producten, natuurlijk. Maar wel een eenvoudige, online store die simpel is op te zetten.

iDeal

Nadelen zijn er natuurlijk ook. Die hebben voornamelijk betrekking op de prepaid-Mastercard die niet in alle Nederlandse winkels wordt geaccepteerd vanwege de hoge kosten voor de winkeliers. Net zoals Revolut. Daarnaast heeft de Finse organisatie misschien Nederland ontdekt, maar zijn ze nog niet optimaal voorbereid op alle Hollandse betaalmethodes: iDeal wordt bijvoorbeeld nog niet erkend.

De grootste voordelen van Holvi’s gratis zakelijke rekening:

 • Unieke features voor zelfstandigen, zoals de mogelijkheid om facturen te integreren;
 • De mogelijkheid om een webshop te openen.

De grootset nadelen van Holvi

 • 500 kosteloze transacties in plaats van een onbeperkt aantal;
 • Een prepaid MasterCard die niet overal wordt geaccepteerd;
 • Geen integratie met iDeal.

Wat is de beste gratis zakelijke rekening?

Als we deze drie banken op een rijtje zetten, komt N26 zonder twijfel als winnaar uit de bus. Dit is namelijk de bank die het dichtst bij een ultieme kosteloosheid komt en de enige instantie die écht een onbeperkt aantal kosteloze transacties en betaal- en spaarrekeningen aanbiedt. 

Revolut en Holvi zijn beiden hard op weg om het Duitse bedrijf bij te benen, maar kampen vooralsnog met de nodige opstartproblemen – in Nederland, althans. Bij Holvi zit dat hem met name in dat ze nog niet helemaal zijn voorbereid op Nederland: de prepaid-Mastercard wordt nog niet overal geaccepteerd en de Finse bank erkent iDeal niet. 

Nóg niet, althans. Het kan over een aantal jaar allemaal anders zijn, maar vooralsnog denken wij dat je bij N26 de beste, gratis zakelijke rekening opent. Lees hier meer over N26 of open de gratis rekening hier in 8 minuten.

Ook interessant:
Bekijk hier aanbieders van ZZP bedrijfsrekeningen

Sorry, u kunt maximaal 2 banken tegelijk vergelijken