Goedkoopste zakelijke rekening

Een goedkope zakelijke rekening openen doe je waarschijnlijk het liefst voor zo min mogelijk geld. We vertellen je hieronder wat het belang is van zo’n zakelijke bankrekening, waar je op moet letten bij een zakelijke rekening openen en uiteráárd wat de goedkoopste zakelijke rekeningen op dit moment zijn.

Filter

19 zakelijke rekeningen gevonden

Laatst geüpdate op 22 april 2024

Waarom een goedkope zakelijke rekening openen?

We doen allereerst even een stap terug: waarom moet je überhaupt een goedkope zakelijke bankrekening openen? Volstaat een privé-rekening voor zakelijk gebruik niet gewoon?

Allereerst – je moet niets. Het namelijk niet verplicht om een zakelijke bankrekening te openen – zelfs niet als je een onderneming hebt. Maar het is wél aan te raden.

De reden voor het afsluiten van een goedkope zakelijke bankrekening? Het creëren van een splitsing tussen je privégeld en je zakelijke transacties.

Het is voor de boekhouding van groot belang dat je deze twee van elkaar scheidt. Je vermijdt hiermee fiscale problemen door de verwarring van je bankzaken. En met een goedkope zakelijke rekening vallen de kosten ook nog eens mee.

Daarnaast geldt: het is misschien niet wettelijk verplicht om een goedkoopste zakelijke bankrekening te openen, maar een bank kan dit je wél verplichten. Sterker nog: veel banken hebben in hun gebruiksvoorwaarden opgenomen dat het gebruik van een privérekening voor zakelijke doeleinden niet is toegestaan. 

Nóg een reden om een goedkope zakelijke rekening te openen, dus.

Waar moet ik op letten bij een goedkope zakelijke rekening openen?

Wil je goedkoop zakelijk bankieren? Bepaal dan allereerst voor jezelf bij welke bank jij je goed voelt. Dat klinkt als een wat cliché advies, maar een binding met een bank moet altijd leidend zijn in de uiteindelijke keuze.

We raden je wél aan om daarbij rekening te houden met de hoeveelheid bankproducten die de bank in kwestie aanbiedt. De goedkoopste zakelijke rekeningen zijn soms niet voor niets voordelig. Ze bieden niet altijd evenveel producten als een relatief prijzigere variant.

Ga daarom na of de bank die jij op het oog hebt de volgende producten biedt:

 • Beleggingsmogelijkheden
 • Creditcards
 • Internetbankieren
 • Inzage in het betalingsgedrag van debiteuren
 • De mogelijkheid tot leningen afsluiten
 • De mogelijkheid tot rood staan
 • Het storten van contant geld
 • Vreemde valuta
 • Wereldpassen
 • Zakelijke spaarrekeningen
 • Zakelijke verzekeringen

Ter illustratie: doe je veel zaken met en in het buitenland? Dan moet je natuurlijk wel een bank kiezen die creditcards en wereldpassen aanbiedt. Stort je veel contant geld? Check dan of er een bank is die dit voor een laag bedrag mogelijk maakt.

Wat kost de goedkoopste zakelijke bankrekening?

De kosten van de goedkoopste zakelijke bankrekening zijn onder te verdelen in grofweg de volgende drie categorieën:

 • Vaste kosten
 • Kosten per transactie
 • Bijkomende kosten

Vaste kosten

De vaste kosten zijn de kosten die je ieder jaar of iedere maand betaalt om de bankrekening open te houden. Goedkope zakelijke rekeningen zijn meestal goedkoop doordat ze deze kosten niet rekenen.

Banken die dit wél doen, brengen uiteenlopende bedragen in rekening. Je betaalt bij hen meestal een bedrag van tussen de €7 en de €20 per maand.

Kosten per transactie

Sommige banken brengen kosten per transactie in rekening. Je betaalt dan bijvoorbeeld €0,08 of €0,10 per transactie.

Dat klinkt misschien als niet zo heel veel, maar na het optellen van de verschillende kostensoorten kan dat opeens resulteren in de hoofdprijs. Wil je niet al te veel betalen? Kijk dan naar bankrekeningen waarbij een x-aantal transacties zijn inbegrepen bij de maandelijkse prijs.

Bijkomende kosten

Bijkomende kosten zijn kosten die de bank in kwestie rekent voor bijvoorbeeld het koppelen van creditcards of de aanvraag van een extra betaalpas. Deze verschillen behoorlijk per bank.

Wat zijn de goedkoopste zakelijke rekening van 2024?

We hebben een zestal bankrekeningen gevonden die op het moment van schrijven (2024) de goedkoopste zakelijke rekeningen zijn:

1. ABN AMRO Basis Voor Ondernemen

Vaste kosten

€9,75 per maand

Kosten per transactie

€0,10 voor bijschrijvingen, €0,15 voor afschrijvingen

Bijkomende voordelen

 • Gratis voor starters tijdens de eerste drie maanden;
 • Ondersteuning bij een plaatselijk ABN AMRO-filiaal.

ABN AMRO biedt verschillende zakelijke rekeningen. De goedkoopste optie is ABN AMRO Basis Voor Ondernemen. Je betaalt hiervoor €9,75 per maand, maar de bankrekening is tijdens de eerste drie maanden gratis voor starters. Wél betaal je voor bij- en afschrijvingen: respectievelijk €0,10 en €0,15.

2. ASN Betalen Zelfstandigen

Vaste kosten

€9,00 per maand

Kosten per transactie

Geen

Bijkomende voordelen

 • Gratis in de eerste drie maanden na de opening.

De rekening ASN Betalen Zelfstandigen van de duurzame ASN Bank is een van de goedkoopste zakelijke rekeningen. Ze berekenen €9,00 per maand aan vaste kosten. Je krijgt daarvoor 1.000 gratis transacties per jaar. Veel ondernemers hebben daar genoeg aan en hoeven dan niet extra te betalen.

Een bijkomend voordeel: het gebruik van ASN Betalen Zelfstandigen is in de eerste drie maanden na de opening gratis.

3. ING Zakelijk

Vaste kosten

€9,90 per maand

Kosten per transactie

Geen

Bijkomende voordelen

 • Inclusief gebruik van een handige app;
 • Ondersteuning bij een plaatselijk ING-filiaal;
 • Gratis voor starters tijdens de eerste zes maanden.

De bankrekening ING Zakelijk brengt, in verhouding met sommige namen in dit rijtje, hogere vaste kosten in rekening. Je betaalt bij deze bank namelijk €9,90 per maand.

Je krijgt hiervoor wel behoorlijk wat service. Een handige app waarmee je bonnen en facturen kunt scannen, bijvoorbeeld. Of ondersteuning bij plaatselijke ING-filialen. Starters betalen bovendien géén kosten tijdens de eerste zes maanden.

4. Knab Zakelijk

Vaste kosten

€7 per maand

Kosten per transactie

Geen

Bijkomende voordelen

 • Korting op pinapparaten en boekhoudprogramma’s;
 • 50% korting in het eerste halfjaar voor starters;

De goedkope zakelijke rekening Knab Zakelijk kost je €7 per maand aan vaste lasten. Je krijgt daarvoor 500 gratis transacties per jaar én korting op bijvoorbeeld pinapparaten en boekhoudprogramma’s.

Knab heeft momenteel ook een actie lopen. Starters krijgen daarbij in het eerste halfjaar als klant 50% korting op de kosten.

5. Rabobank Zakelijk

Vaste kosten

€9,95 per maand

Kosten per transactie

€0,15 voor bijschrijvingen, €0,12 voor afschrijvingen

Bijkomende voordelen

 • Korting op verschillende ondernemingskosten tijdens je eerste jaar;
 • Gratis voor starters tijdens de eerste twaalf maanden.

Rabobank Zakelijk hanteert een vast tarief per maand van €9,95. Vergelijkbaar met de ABN AMRO en de ING Bank, dus. Het is niet de goedkoopste zakelijke rekening, maar de kosten zijn te overzien. Je krijgt bovendien, tijdens je eerste jaar als klant, korting op verschillende kosten voor je onderneming. Korting op iDEAL-transacties via je webshop, bijvoorbeeld. Starters betalen bovendien in het eerste jaar géén kosten.

Let wel: je betaalt hierbij voor bij- en afschrijvingen. Deze kosten respectievelijk €0,12 en €0,15.

6. SNS ZZP Rekening

Vaste kosten

€9,45 per maand

Kosten per transactie

Geen

Bijkomende voordelen

 • Een (beperkte) spaarrente van 1,45%.

De SNS Bank is een grote bank met filialen in de meeste Nederlandse dorpen en steden. De SNS ZZP Rekening is een van hun bankrekeningen en een variant die zich, zoals de naam al doet vermoeden, richt op zzp’ers. Zij betalen €9,45 per maand aan vaste kosten en krijgen daarvoor, net als bij onder meer de ASN Bank, 1.000 gratis transacties per jaar.

Je krijgt hierbij bovendien een spaarrente, hoewel deze wel beperkt is: 1,45%.

Welke goedkoopste zakelijke rekening adviseren jullie?

Je ziet – een zakelijke rekening goedkoop afsluiten is bij verschillende banken mogelijk. Wil je écht voordelig uit zijn en geef je daarbij weinig om alle andere aspecten? Ga dan voor ASN Betalen Zelfstandigen. Je betaalt hier de laagste vaste kosten per maand en krijgt hiervoor 1.000 gratis transacties per jaar. Dat maakt ASN Betalen Zelfstandigen in theorie de goedkoopste bedrijfsrekening.

Ben je echter een starter? Ga dan voor Knab Zakelijk. De vaste lasten liggen hierbij nét iets lager dan bij ASN Betalen Zelfstandigen (€7 tegenover €9 per maand), maar daar staat tegenover dat starters een heel jaar lang 50% korting krijgen. Dat maakt Knab Zakelijk dus alsnog de voordeligste zakelijke rekening.

Ga je liever in zee met een vertrouwde naam voor je goedkoopste zakelijke rekening? Kies dan voor ABN AMRO Basis Voor Ondernemen, ING Zakelijk of Rabobank Zakelijk. De vaste kosten ontlopen elkaar niet veel, dus ga voor de bank waar jij je goed bij voelt.

Wat is de goedkoopste zakelijke rekening voor zzp’ers?

De goedkoopste zakelijke rekening voor zzp’ers is eveneens ASN Betalen Zelfstandig. Voor starters is dit Knab Zakelijk. 

Dit komt doordat het voor het vergelijken van bankrekening eigenlijk niet uitmaakt wat voor type ondernemer je bent. De meeste banken maken geen onderscheid tussen zzp’ers en mkb’ers als klanten. De goedkoopste zakelijke rekening voor zzp’ers is zodoende dezelfde als voor andere ondernemers.

Let wel: er zijn uitzonderingen. Knab neemt bijvoorbeeld geen vof’s aan. Iets om rekening mee te houden!

Sorry, u kunt maximaal 2 banken tegelijk vergelijken