Zakelijke rekening openen met BKR-registratie

Als je start als ondernemer heb je een zakelijke rekening nodig. Maar een negatieve BKR-registratie kan hier invloed op hebben. Bij de aanvraag van een zakelijke rekening controleren alle banken jouw gegevens bij Bureau Krediet Registratie. Afhankelijk hoe je staat geregistreerd bij het BKR, kunnen sommige banken je weigeren als klant.

Een BKR-registratie hebben de meeste volwassen, bijvoorbeeld door een hypotheek of persoonlijke lening. Een BKR registratie is namelijk niets meer dan een registratie van alle schulden en leningen die je hebt. Alle leningen en schulden van hypotheken tot een telefoonabonnement staan hier geregistreerd.

Een BKR registratie hoeft dus geen problemen op te leveren bij het openen van een rekening.

Hoe beïnvloedt een BKR-registratie het openen van een zakelijke rekening?

Wanneer je een zakelijke rekening wilt openen dan wordt je aanvraag altijd eerst beoordeeld. Dit gebeurt automatisch of wordt deels handmatig gedaan, verschillend per bank. Controle van jouw BKR registratie is onderdeel van het beoordelingsproces.

Iedere Nederlander is gerechtigd om een persoonlijke rekening te openen, maar met zakelijke rekeningen hebben banken meer vrijheden. Het is niet wettelijk verplicht om een BKR controle uit te voeren bij een aanvraag van een zakelijke rekening. Echter hebben alle Nederlandse banken in hun algemene voorwaarden opgenomen dat zij jou kunnen weigeren bij een negatieve BKR registratie.

Banken controleren doorgaans hoeveel betalingsachterstanden hebt en hoe groot de achterstand is.

Een negatieve BKR-registratie

Een negatieve BKR-registratie kun je krijgen wanneer je een betalingsachterstand hebt bij een of meerdere leningen of verplichtingen zoals een telefoonabonnement. Als je een termijn achterloopt zal er niets gebeuren maar na meerdere aanmaningen ontvang je een aankondiging dat de achterstand gemeld gaat worden bij het BKR, resulterende in een negatieve registratie.

Wanneer je een negatieve BKR-registratie hebt dan zullen de meeste banken jouw aanvraag voor het openen van een zakelijke bankrekening afwijzen.

Je wordt niet in alle gevallen direct afgewezen, Veel banken laten de acceptatie afhangen van de hoogte van jouw betalingsachterstanden. Je doet je er daarom verstandig aan om bij verschillende banken een aanvraag te doen wanneer je een BKR registratie hebt. Wetende dat sommige banken strengere voorwaarden hanteren dan andere banken. De kans is groter dat je dan ergens wordt geaccepteerd.