Zakelijke rekening verplicht? niet bij wet maar wel door de bank

Volgens de wet is het niet verplicht om een zakelijke rekening voor jouw onderneming te hebben, maar dat betekent niet dat je dan maar jouw particuliere rekening voor je onderneming kunt gebruiken. Hoe dat precies in zijn werk gaat leggen we je in dit artikel uit.

Tip: sinds kort kan je 100% gratis een zakelijke rekening aanvragen bij N26.

Nederlandse wetgeving

Nederland is rijk aan wetgeving. We kennen bijna overal regels en wetten voor. Als ondernemer kan alle wetgeving soms overweldigend zijn, maar onze strakke regelgeving zorgt ervoor dat Nederland een welvarend en efficiënt land is.

Is een zakelijke rekening verplicht voor de wet? Er zijn een tal van regels van toepassing op ondernemers, maar waar we in de wet niets over kunnen vinden is zakelijke rekeningen.

De wet doet geen uitspraken of een zakelijke rekening verplicht is of niet, en geeft ook geen vereisten aan de manier waarop je jouw bankzaken regelt.

Dat is een zorg minder, maar het betekent niet dat je makkelijk om een zakelijke rekening heen kan.

Voorwaarden van banken

Iedereen in Nederland heeft een particuliere bankrekening. Bij het openen van de rekening heb jij op het bankkantoor een document moeten ondertekenen. Of als je de rekening online geopend hebt ben je akkoord gegaan met de voorwaarden die op de rekening berusten.

In de voorwaarden waarmee jij akkoord bent gegaan, staat onder andere wat er gebeurd met jouw rekening bij fraude, wat jouw rechten zijn en de rechten van de bank en wat wel en niet is toegestaan.

Zakelijke transacties
Wat ook staat vermeld in de voorwaarden, is dat jouw persoonlijke rekening enkel en alleen gebruikt mag worden voor privé transacties.

ING zegt daar bijvoorbeeld het volgende over in artikel 2.2:

2.2 De Betaalrekening is uitsluitend bestemd voor particulier gebruik.

 

Rabobank heeft in haar algemene bepalingen in artikel 20 opgenomen:

  1. Bestemming rekening
    U mag de rekening alleen privé gebruiken voor uw eigen bankzaken. U mag de rekening niet gebruiken voor een bedrijf.

Zo kunnen we nog even doorgaan. Kortom, iedere bank heeft in haar voorwaarden opgenomen dat er geen zakelijke transacties mogen verlopen via jouw particuliere rekening.

Het komt er dus op neer dat jij jouw particuliere rekening niet voor zakelijke doeleinden mag gebruiken.

De bank mag al jouw rekeningen sluiten

Het is niet strafbaar, maar zodra jouw bank merkt dat je meer transacties maakt dan gemiddeld zullen ze aan de bel trekken. Op dit moment zal je alsnog verplicht worden om een zakelijke bankrekening af te sluiten. Anders handel je tegen de voorwaarden in en mag de bank al jouw particuliere rekeningen sluiten.

Uiteindelijk kom je er dus niet onderuit.

Laat het niet zover komen en zorg ervoor dat je de tijd hebt om de beste bank voor jouw zakelijke bankrekening uit te kiezen. Waarom zou je bovendien onder een zakelijke bankrekening uit willen komen? Het heeft ontzettend veel voordelen in vergelijking met het gebruiken van een particuliere rekening.

Voordelen van een rekening

Het grootste voordeel dat jij als ondernemer ontzettend veel tijd bespaart (of geld bespaart als je de administratie uitbesteed) met de boekhouding.

Het kost extra tijd om zakelijke en privé kosten uit elkaar te houden. En in de administratie mag je alleen zakelijke transacties opnemen, niet jouw privé transacties. Jij of jouw boekhouder heeft het veel makkelijker wanneer je een zakelijke bankrekening hebt. Je zal dus geld op de boekhouder besparen. En doe boekhouder kost meestal meer geld dan het maandelijkse tarief van een zakelijke rekening.

Bovendien kan de belastinginspecteur bij een controle van de belastingdienst alles makkelijker controleren. Als transacties via een privé rekening lopen zal de inspecteur ook onderzoek moeten doen naar jouw privé transacties. Dat kost jou tijd, privacy en een vervelende controle. Echter.. ben je een ondernemer in crypto currency? Dan ligt het iets ingewikkelder.

Daarnaast krijg je toegang hebt tot een zakelijke lening, een zakelijke creditcard en zakelijke krediet. Ook kun jij jouw rekening laten koppelen aan Ideal of een pinautomaat, wel zo handig als jij jouw klanten wil laten betalen.

En het nadeel? Een zakelijke rekening kost natuurlijk een paar euro per maand. Maar daar is sinds kort verandering in gekomen, sinds N26 hun gratis rekening introduceerde. Bankier je ergens anders, dan kun je ook kosteloos overstappen naar N26.

Conclusie

Een zakelijke rekening is verplicht als jij ondernemer bent, omdat in de voorwaarden van alle banken staat opgenomen dat je particuliere rekening uitsluitend voor privé transacties gebruikt mag worden.

Vroeg of laat ontkom je er niet aan om een zakelijke rekening af te sluiten. Nu heb je nog de tijd en keuze, dus vergelijk alle bankrekening en kies voor de bank die het beste bij jou past. Mocht je er te lang mee wachten dan kan jouw huidige bank je verplichten om naast je particuliere rekening ook een zakelijke rekening af te nemen bij hen.

Een zakelijke rekening bespaart je tijd en het bespaart je ook geld als je een boekhouder hebt. Het zakendoen is stukke makkelijker en een rekening heb je al vanaf € 5 per maand. Update: sinds kort is er ook een gratis zakelijke rekening via N26. Klik hier voor meer informatie.

Benieuwd naar de voordeligste en beste bankrekeningen voor kleine ondernemers? Bekijk hier onze zakelijke rekening vergelijking.