Privévermogen inzetten als lening voor de zaak

Als je jouw eigen bedrijf moet financieren, dan kun je dit op verschillende manieren doen. Je kunt ervoor kiezen om je privévermogen in te zetten – op die manier leent de zaak van je –, je kunt zakelijk geld lenen of een beroep doen op familie, vrienden of investeerders. Slechts een greep uit het aantal mogelijkheden. In dit artikel gaan we in op het gebruikmaken van het privévermogen en hoe je dit zo veilig mogelijk kunt doen.

Voordelen en nadelen financieren met privévermogen

Het grootste voordeel van financieren met eigen geld, is dat je het geld meteen hebt. Daarnaast scheelt het je heel veel lange gesprekken met potentiele geldschieters en hoef je geen businessplan te schrijven. En je hoeft niemand iets terug te betalen, en dat kan rust geven. Wel is er het risico dat je zelf in de geldproblemen raakt en ben je je geld kwijt als het bedrijf failliet gaat. Daarom is het belangrijk om heel goed na te denken over de beslissing om de zaak te financieren met privévermogen en je goed voor te bereiden als je ervoor kiest om het daadwerkelijk te doen.

Bespreek de kwestie thuis

Heb je een relatie en woon je samen, dan is het verstandig om de partner te vertellen van je voornemen om je privévermogen als lening voor de zaak in te zetten. Deze heeft hier dan ook iets over te zeggen. Eerlijk zijn en de kwestie bespreken is niet alleen goed voor de relatie, maar het zorgt er ook voor dat je een duidelijker beeld krijgt van wat je wilt doen. Is het eigenlijk wel zo’n goed idee om je privévermogen in te zetten? Dat ontdek je misschien pas écht als je het doet, maar je kunt door het te bespreken wel vast de risico’s inschatten.

Leg de financiering goed vast

Het moet voor de fiscus duidelijk zijn wat een privé- en wat een zakelijke transactie is. Alleen daarom is het al belangrijk om de transactie vast te leggen. Gaat het bedrijf failliet, dan kun je daarmee aantonen dat het om een zakelijke transactie met privévermogen ging. Op die manier zou je de schuld van de zaak als privé van de belasting af kunnen trekken. Dit kan niet als het niet duidelijk is dat het om een zakelijke transactie ging.

Leg afspraken vast en hou je eraan

Hou je aan de afspraken die je met jezelf (of partner) hebt gemaakt. Leg ze vast én kom ze na. Het is als eigen financier makkelijk om af te wijken van de afspraken die je hebt gemaakt over het privévermogen. Leg vast welk bedrag je uit je privévermogen aan de zaak leent, en leg vast tegen welke rente je dat gaat doen. Maak die rente ook over van de zaak naar je privérekening. Doe je dit niet, dan loop je het risico de zakelijkheid van de overeenkomst te ondermijnen en daarbij – wat nog erger is – loop je het risico om minder terug te krijgen bij een faillissement.

Los de lening af zodra het kan

Vaak wordt privévermogen ingezet voor het opzetten van een bedrijf. Is het bedrijf na een paar jaar (of eerder) vermogend, dan is het verstandig om de lening af te lossen. Ga vooral niet door met geld lenen als je dit eigenlijk niet meer nodig hebt. Zorg ervoor dat je het bedrag juist aflost, dat scheelt je in het betalen van rente én daarmee verminder je het risico op geldproblemen.

Lenen of investeerders inzetten

Je kunt er ook altijd voor kiezen om een lening af te sluiten, als je het risico toch te groot vindt. In dat geval moet je zeker een businessplan opstellen en in gesprek gaan met geldschieters. Of je kunt ervoor kiezen om informal investors of andere investeerders te zoeken die jou kunnen ‘sponsoren’.