Een hypotheek binnen hengelen is allang al niet meer zo vanzelfsprekend als dat het ooit is geweest. Ook voor ondernemers is het regelen van een bedrijfshypotheek niet zo eenvoudig. Steeds meer mensen zitten met de handen in het haar door de stijgende woningprijzen en het hoge aantal kredietverstrekkers dat ze de benodigde hypotheek niet kan en wil schenken. Het is dus helemaal niet vreemd om naar alternatieven voor de traditionele lening te kijken. Een crowdfundinghypotheek kan, wat dat betreft, een oplossing bieden.
Kijk dagelijks het nieuws en we denken dat er minstens één keer per week iets voorbij flitst over de compleet op hol geslagen woningmarkt. Stijgende prijzen hebben de boel compleet lamgelegd. Woningbezitters kunnen niet verhuizen, waardoor er geen huizen vrijkomen voor starters. Bouwen is weliswaar een optie, maar ook daar zitten redelijk wat haken en ogen aan. Treurige conclusie: de boel zit op slot.
Juist daardoor is de term crowdfundinghypotheek opeens een ding. Wat het precies inhoudt? We gaan het je hieronder uitleggen.
Wat is crowdfunding ook alweer?
…en dat begint bij een uitleg over het fenomeen crowdfunding an sich.
Stel – je hebt een mooi en ambitieus project in gedachten. Het bouwen van een reeks tiny houses voor bewoners met een beperking, bijvoorbeeld. We zeggen maar wat.
Een nobel streven, maar daar is natuurlijk wel geld voor nodig. Je kunt hiervoor aankloppen bij een bank of een andere kredietverstrekker, maar het is een stuk safer om dit te doen via een zogenoemde crowdfundingactie.
Dat werkt simpel. Je meldt je aan bij een platform speciaal bedoeld voor crowdfunding, zoals Kickstarter of gofundme. Je plaatst daar info over de rits kleine huisjes die je probeert te verwezenlijken en je hoopt dat mensen je daarvoor genoeg geld willen geven: mensen die ook iets zien in je prachtige idee.
Het einddoel? Genoeg geld binnenhalen om ook daadwerkelijk met je project aan de slag te gaan.
Wat is een crowdfundinghypotheek?
Crowdfunding heeft ervoor gezorgd dat allerlei ondernemers en initiatiefnemers aan de gang konden met goede doelen en andere, soortgelijke projecten. Het was dan eigenlijk ook een kwestie van tijd voor iemand zou bedenken dat dit ook weleens kon werken voor een andere, penibele zaak: het uit het slop trekken van de woningmarkt.
Zodoende werden de eerste verzoeken voor een zogeheten crowdfundinghypotheek een feit: een pand kopen met behulp van geld dat je door middel van crowdfunding hebt verzameld.
Of dat een reëel iets is? Blijkbaar wel. Want er zijn verschillende voorbeelden van panden die zijn gekocht met behulp van dit type hypotheek. Sterker nog: de Autoriteit Financiële Markten, de AFM, heeft het initiatief officieel goedgekeurd.
Waarvoor kan ik zo’n crowdfundinghypotheek precies gebruiken?
Punt is – de meeste projecten op zo’n crowdfundingplatform lijken in de verste verten niet op het verzoek om zomaar iemands droomwoning te betalen. Het gaat dan veelal om goede doelen om iemand, bijvoorbeeld een ernstig ziek persoon, een hart onder de riem te steken. Een crowdfundingsproject voor een koophuis zou wat dat betreft behóórlijk misstaan. Bovendien zou het helemaal niet werken. Mensen staan niet te trappelen om jou geld te geven voor een woning.
Het is dan ook goed om te weten dat de term crowdfundinghypotheek helemaal niet verwijst naar het gebruik van crowdfunding voor een koophuis. Het verwijst wél naar een fenomeen waarbij we crowdfunding inzetten voor bijvoorbeeld de aanschaf van een bedrijfspand.
Hoe werkt een crowdfundinghypotheek?
Ja – je kunt proberen je start-up van de grond te krijgen door gebruik te maken van crowdfunding. Bedrijfsinvesteringen zijn namelijk best op deze manier te verwezenlijken. En het kopen van bijvoorbeeld een kantoorpand is een bedrijfsinvestering.
Het opzetten van zo’n actie kan wellicht via dezelfde gebruikelijke platforms, maar het feit blijft dat deze veelal worden ingezet voor goede doelen.
Het loont daarom om te werken met een crowdfundingplatform waarbij niet wordt gesproken over giften en schenkingen, maar over leningen. Je merkt dan dat particulieren en bedrijven best geïnteresseerd zijn om te investeren in jouw project, zolang ze het maar in je idee zien zitten.
Dat doen ze natuurlijk niet voor niets. Hun betalingen zijn investeringen: je betaalt ze op een later moment terug via een gegarandeerd rendement. Een hypotheek regelen via een crowdfundingplatform is dus eigenlijk meer een manier van op zoek gaan naar potentiële investeerders.
Waar kan ik een hypotheek afsluiten via een crowdfundingplatform?
Gebruik dus geen gofundme, maar haast je in plaats daarvan naar een crowdfundingplatform dat ook daadwerkelijk is gespecialiseerd in deze manier van werken. Jungo is daar een goed voorbeeld van. Je kunt hier een hypotheek afsluiten door middel van crowdfunding. Jungo is eveneens de eerste instantie die door de AFM werd aangewezen om dit soort hypotheken te verstrekken.
Let wel: je mag slechts twintig procent van een bedrijfspand financieren met behulp van crowdfunding. De overige tachtig procent moet je ergens anders vandaan zien te halen. Dat kan overigens wel direct via Jungo. Zij werken samen met verschillende hypotheekverstrekkers die het resterende deel voor hun rekening willen nemen. Een voorbeeld van zo’n verstrekker is Aegon.