Bedrijfshypotheek berekenen

Krijg een goede indruk wat jouw bedrijfshypotheek gaat kosten. 

Leenbedrag

Je kunt maximaal 80% lenen van de aankoopprijs van het pand
€300.000
Looptijd
Rente percentage
Een inschatting maken welke rente jij kunt verwachten? Verderop deze pagina geven we je een goede indicatie met welke percentages je het beste kunt rekenen. Je kunt ook de hypotheekrente vergelijken per type bedrijfspand.
%

Verwachte maandelijkse lasten

300000

Geschatte eenmalige kosten

Uitsplitsing eenmalige kosten
Overdrachtsbelasting (8%)
Afsluitkosten
Notariskosten
€1000
Taxatiekosten
€750
€27.250

Vergelijk 80+ hypotheekaanbieders

Ontdek de haalbaarheid van jouw zakelijke hypotheek. Vergelijk 80+ geldverstrekkers en krijg de beste financieringscondities.

Bekijk meerjaren overzicht

Start datum

Verwachte afbetalingsdatum

15 juni 2050

terugbetalingsoverzicht

Aflossingsdatum Betaling Aflossing Interest Totale interest Balans openstaand

Bedrijfshypotheek bedrijfspand berekenen

Inschatting maken van je zakelijke rente & kosten

Zakelijke hypotheek berekenen? De rekentool biedt een grove indicatie, gebaseerd op de informatie die jij invoert. Hoe accuraat de kosten zijn, hangt dus af van jouw inschatting.

Om jou te helpen een betere inschatting te maken bij je bedrijfshypotheekberekening, vind je hieronder diverse getallen en cijfers die jij kunt gebruiken als referentie. De rente die jij kunt krijgen is namelijk afhankelijk van factoren zoals de kredietwaardigheid van je bedrijf, de hoogte van de hypotheek en of jij het pand zelf betrekt, of het (deels) gaat verhuren. Er zijn veel bedrijven die een zakelijke hypotheek aanvragen zonder eerst te vergelijken. Door te vergelijken kan een bedrijfshypotheek ineens een stuk voordeliger uitvallen dan gedacht.

Ook interessant: Zakelijke hypotheekrente vergelijken per soort bedrijfspand

Pand voor eigen gebruik – goede kredietwaardigheid

Als je bedrijf momenteel – en in de toekomst – ruimschoots aan de aflossingsverplichting kan voldoen, loopt de kredietverstrekker weinig risico op een default. Je kunt daardoor lenen tegen gunstige rentetarieven. Voor grotere leningen gelden doorgaans lagere rentepercentages, omdat een hoog leenbedrag interessanter en efficiënter is voor de kredietverstrekker. Eenvoudig je zakelijke hypotheek berekenen doe je via de tool bovenin deze pagina.

Leenbedrag€50.000 – 100.000€100.000 – €250.000€250.000 – €500.000€500.000 – €2.000.000€2.000.000+
Rente percentage5,25%4,75%4,50%3,75%2,75%

*Rentepercentages dienen enkel als richtlijn. Neem contact met ons op voor een exacte rentevergelijking toegespitst op jouw bedrijfspand. 

Bedrijfspand voor eigen gebruik – Gemiddelde kredietwaardigheid

Een zakelijke hypotheek berekenen is extra relevant wanneer je een bedrijfspand wilt kopen. Bij een gemiddelde kredietwaardigheid zal de financier de betalingscapaciteit van de onderneming beoordelen. In welke mate kan je bedrijf aan de rente- en aflossingsverplichting voldoen met de beschikbare vrije geldstromen? Afhankelijk van de betalingscapaciteit en de eisen van de financier, zal bepaald worden hoeveel jij kunt lenen. Het bedrag dat je kunt lenen, in verhouding met de waarde van het pand, wordt uitgedrukt in het loan-to-value ratio (LTV). Een leenbedrag van €250.000 bij een pand van €500.000 resulteert in een LTV van 50%.

Loan to Value (LTV) 50% 55% 60% 65% 70%
Rente percentage 5,64% 5,82% 6,10% 6,58% 6,95%

*Rentepercentages dienen enkel als richtlijn. Neem contact met ons op voor een exacte rentevergelijking toegespitst op jouw bedrijfspand. 

Bedrijfspand voor eigen gebruik – Matige kredietwaardigheid

Een bedrijf met matige kredietwaardigheid kan in een situatie verkeren waarbij ze genoodzaakt zijn om een bedrijfspand aan te kopen. Bijvoorbeeld omdat de verhuurder het pand wil verkopen, waardoor het bedrijf niet meer kan blijven huren tenzij ze het pand zelf aankopen.

Er zijn verschillende financiers waar je een bedrijfshypotheek aanvragen kan. Bij een matige kredietwaardigheid zijn kredietverstrekkers terughoudend, maar een hypothecaire bedrijfslening is in dit geval niet onmogelijk. De kredietverstrekker heeft namelijk de garantie van een onderpand. Verwacht daardoor wel een lagere loan-to-value en hoge rentetarieven.

Rentetarieven van 7+ procent zijn in dit soort gevallen geen uitzondering. Interessant is om in dit geval de mogelijkheden van een aflossingsvrije bedrijfshypotheek te overwegen. Daardoor is de maandelijkse aflossingslast een stuk lager en wordt de betalingscapaciteit sterk verhoogd, waardoor er een stuk meer mogelijk is. Dit soort situaties zijn ingewikkelder, waardoor het verstandig is om je bij te laten staan door een zakelijke hypotheekadviseur

Beleggingspand – commercieel vastgoed

Wil je een bedrijfshypotheek berekenen voor een beleggingspand? De hypotheekrente bij zakelijke vastgoedinvesteringen is doorgaans hoger dan bij een bedrijfspand voor eigen gebruik, omdat er meer risico bij gepaard gaat zoals leegstand. Er zijn echter nog steeds zeer aantrekkelijke rentetarieven beschikbaar, omdat de kredietverstrekker een vrij waardevast onderpand heeft in combinatie met een goede kredietwaardigheid van de kredietnemer. Een zakelijke hypotheek berekenen gaat eenvoudig met de rekentool bovenaan de pagina.

Leenbedrag €50.000 – 100.000 €100.000 – €250.000 €250.000 – €500.000 €500.000 – €2.000.000 €2.000.000+
Rente percentage 5,65% 5,25% 4,95% 3,95% 3%

*Rentepercentages dienen enkel als richtlijn. Neem contact met ons op voor een exacte rentevergelijking toegespitst op jouw beleggingspand. 

Beleggingspand – residentieel vastgoed

Wil je een bedrijfshypotheek aanvragen voor een beleggingspand? Hypotheekrentes voor zakelijke vastgoedinvesteringen zijn doorgaans hoger dan zakelijke hypotheken voor eigen gebruik, omdat er meer risico bij gepaard gaat. Er zijn echter nog steeds zeer aantrekkelijke rentetarieven beschikbaar, omdat de kredietverstrekker een waardevast onderpand heeft in combinatie met een goede kredietwaardigheid van de kredietnemer.

Loan to Value (LTV) 50% 55% 60% 65% 70%
Rente percentage 3,05% 3,15% 3,20% 3,30% 3,35%

*Rentepercentages dienen enkel als richtlijn. Neem contact met ons op voor een exacte rentevergelijking toegespitst op jouw beleggingspand. 

Bedrijfshypotheek zonder eigen geld

Neem je een hypotheek voor een bedrijfspand? Dan hangt het te lenen bedrag af van de koopprijs van het pand dat je wilt kopen. Kun je eigen geld inbrengen? Dan verlaagt het leenbedrag. 

In veruit de meeste gevallen geldt een verplichte eigen inbreng van tussen de 15 en 25 procent en kun je dus niet voor 100 procent van de pandwaarde een bedrijfshypotheek afsluiten, maar er zijn uitzonderingen. 

Boek je bovengemiddelde bedrijfsresultaten en is het bedrijfspand dat je wilt kopen gewild? Dan is er een kans dat je eigen inbreng kan worden teruggebracht naar 0 nul procent. Zo kun je een bedrijfshypotheek zonder eigen geld afsluiten.

Looptijd zakelijke hypotheken vs. totale rentekosten

Hypotheek bedrijfspand berekenen, er komt heel wat bij kijken. De looptijd heeft bijvoorbeeld een groot effect op de totale rentekosten van de zakelijke hypotheek. Een kortere looptijd brengt vanzelfsprekend hogere aflossing per termijn met zich mee, maar ook lagere totale rentekosten.

Afhankelijk hoe kapitaalintensief jouw bedrijf is, kan het aantrekkelijk zijn om voor een maximale looptijd van 20 jaar te kiezen. Zodoende zijn de maandelijkse aflossingstermijnen laag en blijft het bedrijf liquide, terwijl de kosten van het kapitaal laag zijn. Er is namelijk geen andere financieringsvorm waarbij kosten zo laag zijn als bij een bedrijfshypotheek.

Als je een zakelijke hypotheek aanvragen wilt is liquiditeit iets om rekening mee te houden. Heb je minder behoefte aan grote liquiditeit, kan het interessant zijn om te kiezen voor een korte looptijd van de bedrijfshypotheek. De totale rentekosten bij een korte looptijd zijn aanzienlijk minder dan de totale kosten bij een lange looptijd.

Hypotheek bedrijfspand berekenen: Voor onderstaand voorbeeld rekenen we met een bedrijfshypotheek van €500.000 tegen 4% rente. Eigen getallen gebruiken? Je kunt je bedrijfshypotheek berekenen in de calculator bovenaan deze pagina. Bekijk het meerjarenoverzicht bij de calculator om zicht te krijgen op de totale rentekosten. 

Looptijd5 jaar10 jaar15 jaar20 jaar
Maandelijkse aflossing€9.208€5.062€3.698€3.029
Totale rentekosten
(volledige looptijd)
€52.480€107.440€165.640€226.960

 

Jouw bedrijfshypotheek wacht op je