Rentetarieven variëren, afhankelijk van een aantal factoren. De voornaamste variabelen zijn:
- Leenbedrag (hogere lening = lager rentepercentage)
- Looptijd (kortere periode = lager percentage)
- De loan to value ratio (LTV) (lage LTV = lagere rente)
- de omstandigheden en branche waarin jouw bedrijf werkzaam is
- de financiële gezondheid van je bedrijf, en in hoeverre aan de aflossingsverplichting voldaan kan worden
De rente bij een zakelijk pand voor eigen gebruik varieert van 2,7% tot maximaal 7%. Als MKB bedrijf kun je tarieven van 3,5% tot 6,5% verwachten.
Een bedrijfspand dat niet volledig bestemd is voor eigen gebruik, maar deels verhuurd wordt, brengt een marginaal hoger risico met zich mee. Dat reflecteert in een kleine verhoging van de zakelijke hypotheekrente op investeringsvastgoed.
Rente en aflossing van een zakelijke hypotheek
Andere factoren zoals een rentevaste periode (vanaf 1 jaar) kunnen de kosten van een zakelijke hypotheek al hoger of lager doen uitvallen. Lees je voordat je jouw aanvraag doet goed in, en ga vervolgens naar de bank of alternatieve kredietverstrekkers om een betere indicatie te krijgen van de rente en de kosten die je moet gaan betalen bij het afsluiten van de zakelijke hypotheek.
Op onze website vind je informatie en advies, en kun je daarnaast eenvoudig vergelijken. Je kunt uiteraard altijd vrijblijvend contact opnemen met je vragen over een bedrijfshypotheek of andere zakelijke hypotheken.
De maximale periode of looptijd van een zakelijke hypotheek is doorgaans 20 jaar, en in ieder geval minimaal 1 jaar. De aflossing van de bedrijfshypotheek gebeurt linear of annuitair en verloopt per maand. Wil je meer of minder aflossen? Het hangt af van de bank of je daarvoor extra kosten betaalt. Vraag je een bedrijfshypotheek aan bij een alternatieve financier? Dan is extra of vervroegd aflossen vrijwel mogelijk zonder extra kosten.
Het is belangrijk om rekening te houden met een aanvraagtijd van 2-4 weken.