Vergelijk en vind de beste deal bij...

Hoe werkt het?

1. Vergelijk heel de markt

Met één aanvraag krijg je toegang tot 81 financiers.

2. Persoonlijke begeleiding

Een financierings- specialist begeleid je tijdens het hele proces

3. De meeste kans op succesvolle financiering

We schatten in bij welke financiers jij het meeste kans maakt en verzorgen jouw aanvraag

4. Tegen de laagste rente

Wij onderhandelen altijd de beste voorwaarden voor jou & je betaalt nooit meer dan dat je direct zou gaan.

financieringsspecialisten

Sep & Twan, zakelijke financieringsspecialisten
van FinanceFinder

De financieringsspecialisten van FinanceFinder staan voor je klaar

Jouw financieringsaanvraag wordt opgepakt door een specialist van FinanceFinder.

FinanceFinder heeft jarenlange ervaring, een goed track record én het netwerk om jou te helpen aan de beste zakelijke financiering. Daarom werken wij samen met de financieringsspecialisten van FinanceFinder.

Ze staan óók klaar om jou vrijblijvend advies te geven over jouw financieringsmogelijkheden. Heb je vragen? Bel ons op 085 – 76 03 564.

Een zakelijke lening aanvragen zonder jaarcijfers

Een zakelijke lening of zakelijk krediet zonder jaarcijfers is mogelijk. Het liefst hebben financiers over meerdere afgesloten boekjaren de cijfers, maar voor startende ondernemers is dat niet mogelijk. Voor ondernemers die nog geen cijfers kunnen overleggen van één of meerdere boekjaren is het lenen toch mogelijk. Een startende zzp’er kan dus zonder jaarcijfers wel een zakelijke lening afsluiten. 

In onze vergelijker kun je zien bij welke geldverstrekkers je terecht kunt.

Een zakelijke lening aanvragen met onvolledige cijfers

Als je een zakelijke lening zonder cijfers wilt afsluiten zijn er een aantal mogelijkheden. Je bent wel in ieder geval meer dan één jaar actief, maar je kunt nog geen cijfers over één afgesloten boekjaar laten zien. In dat geval kun je ook gewoon een bedrijfslening krijgen. De financier kan zich in dat geval baseren op de cijfers die je wel al kunt overleggen over een bepaalde periode. Je kunt bij de boekhouder de cijfers over de afgelopen kwartalen opvragen. Uit deze cijfers over een deel van het jaar kan de geldverstrekker afleiden hoe goed jouw bedrijf nu draait.

Is een lening voor een zzp’er zonder jaarcijfers mogelijk?

In Nederland zijn meer dan één miljoen zzp’ers actief. Het komt dus vaak voor dat geldverstrekkers een aanvraag voor een lening krijgen van een startende zzp’er. Starters hebben nog geen jaarcijfers, dus letten geldverstrekkers op andere criteria bij het beoordelen van een aangevraagd zakelijke lening. Laat je niet afschrikken omdat je een startende zzp’er bent. Er zijn mogelijkheden.

Is een zakelijke lening ook mogelijk zonder een omzet?

De meeste financiers willen jaarcijfers over meerdere jaren. Daarnaast zijn er geldverstrekkers die genoegen nemen met cijfers over één jaar. Enkele financiers zijn nog flexibeler en hebben ook geen eisen gericht op de omzet. We hebben het hier over ondernemingen die net starten en eigenlijk alleen nog maar een plan of een idee hebben. Een zakelijke lening zonder een aantoonbare omzet kan gewoon. Vergelijk ze wel goed, want sommige geldverstrekkers rekenen torenhoge rentes.

Houd rekening met hogere rentes

Een zakelijke lening afsluiten zonder te beschikken over jaarcijfers en zonder een BKR toets gaat nog steeds niet lukken als je de financier onvoldoende zekerheden biedt. Toch zijn er wel mogelijkheden als je een zakelijke lening zonder cijfers wilt afsluiten. De geldverstrekker moet erop vertrouwen dat ze het uitgeleende geld ook echt terug krijgen. Daar krijgen ze vaak onvoldoende zekerheid over. Daarom kun je rekenen op een naar verhouding dure lening. Dit heeft te maken met het verhoogde risico dat de kredietverstrekker loopt aangezien er nog geen cijfers bekend zijn.

De financiers lopen extra risico, dus brengen ze ook hogere tarieven in rekening. Naast je jaarcijfers en de BKR-toets letten ze ook op andere zaken, namelijk:

  • Het bestedingsdoel van het geld
  • Heeft de lening een onderpand?
  • Zijn de maandlasten betaalbaar voor de onderneming?

Wat is het bestedingsdoel van het geld?

Een zakelijke lening zonder cijfers wordt haalbaar met een ondernemingsplan. Als uit het plan blijkt wat het bestedingsdoel is, zijn financiers eerder bereid om een zakelijke lening te verstrekken zonder het aantonen van jaarcijfers. Hieruit kan de geldverstrekker een inschatting maken over de toekomst van de onderneming. Met een goed plan kun je twijfel wegnemen en toch de bedrijfslening krijgen. Soms komt er zelfs nog geen enkele omzet uit het bedrijf. Een zakelijke lening zonder omzet krijgen is zeker mogelijk. Financiers kijken naast het risico natuurlijk ook naar de kansen die het bedrijf heeft.

Kiezen voor een zakelijke lening met of zonder onderpand

Geldverstrekkers willen het risico dat ze lopen zoveel mogelijk indekken. Dat kan met een onderpand. Je sluit bijvoorbeeld een zakelijke lening voor een machine af. De investering bedraagt €10.000. Door de machine in onderpand te geven van de bank, wordt het risico voor de bank beperkter. 

Als het betalen van de maandlasten jou niet lukt, heeft de financier het recht om het onderpand (de machine) te verkopen. Ook als je geen onderpand kunt bieden is het lenen nog steeds mogelijk.

Bij het lenen voor het kopen van een bedrijfspand werken de geldverstrekkers standaard met een onderpand. Wil je de lening gebruik voor de aankoop van een bedrijfsmiddel? Dan neemt de geldverstrekker het bedrijfsmiddel altijd in onderpand.

Zijn de maandlasten betaalbaar voor de onderneming?

Zakelijke lening zonder cijfers? Ook de geldverstrekkers die bereid zijn om een groter risico te lopen willen nog steeds zoveel mogelijk garanties dat je kunt voldoen aan je maandelijkse verplichtingen. Ze willen weten wat de toekomstvisie is en wat de inkomsten en de uitgaven zijn. Door het opvragen van de bankafschriften kunnen financiers toetsen of de inkomsten en de uitgaven voldoen aan de criteria. Dit doen ze mede ter bescherming van de onderneming. Onverantwoorde leningen heeft niemand baat bij. Het spreekt voor zich dat een zakelijke lening zonder omzet aanvragen wat lastiger gaat dan wanneer er al veel cijfers beschikbaar zijn.

Waar let je zelf op bij het afsluiten van een zakelijk lening

Een lening moet goed aansluiten bij jouw wensen, en ook nog eens goed betaalbaar zijn. Het niet BKR toetsen en het niet hebben van jaarcijfers heeft uiteraard wel invloed op de hoogte van je maandlasten. Je komt namelijk terecht bij de banken die hogere rentes in rekening brengen.

Sluit de dure lening weer over zodra het kan

Na verloop van een periode van vijf jaar vervalt een BKR registratie. Vervolgens kun je weer terecht bij geldverstrekkers die wel een BKR toets uitvoeren. Dit verruimt het aantal financiers waar je terecht kunt, en de goedkopere geldverstrekkers willen jou ook weer als klant accepteren. Een goede reden dus om de lening over te sluiten.

Door het oversluiten kun je een lening krijgen tegen een lagere rente en tegen betere voorwaarden. Laat deze kans niet voorbij gaan en ga opnieuw vergelijken en de lening oversluiten indien mogelijk. Een negatieve BKR registratie is voor veel geldverstrekkers een reden om een aangevraagde lening af te wijzen.

Hoe snel los je het zakelijk krediet weer af?

De meeste zakelijke kredieten hebben een looptijd tussen de 12 en de 60 maanden, maar een kortere of een langere periode is mogelijk. Een zakelijke lening zonder omzet aanvragen kan. Let wel goed op de looptijd van dit soort leningen aangezien ze relatief duur zijn. Kiezen voor een korte looptijd zorgt voor hogere maandlasten. Maar aan de andere kant moet de looptijd ook niet te lang zijn. Je sluit bijvoorbeeld een bedrijfslening af voor het kopen van een bestelauto. De lening moet in ieder geval afbetaald zijn als je de auto weer inruilt voor een andere. Voor het financieren van een bedrijfspand kies je juist voor een langere looptijd.  

Vertrouw niet volledig op de grootbanken

De grote Nederlandse banken richten zich sinds de bankencrisis in 2008 minder op het midden- en kleinbedrijf. Als zowel de jaarcijfers over meerdere jaren en de BKR toets perfect zijn, willen ze mogelijk nog wel een zakelijke lening verstrekken. Met een negatieve BKR registratie en geen volmaakte jaarcijfers geven de grote Nederlandse banken als Rabobank, ING en de ABN Amro waarschijnlijk niet thuis als je een lening nodig hebt. En de kans om een zakelijke lening zonder omzet krijgen te krijgen is nihil.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat 30% van de afgewezen leningen niet doorgaan door onvoldoende zekerheden voor de financier. De geldverstrekker durft het uitlenen dus niet aan. In 17% van de afwijzingen is de reden dat de lening niet past binnen het beleid van de financier. Gelukkig zijn er meer geldverstrekkers waar je tussen kunt kiezen.

Samenvattend zijn er dus vaak mogelijkheden als je voor een zakelijke lening niet volledig voldoet aan alle regeltjes. Laat je dus niet weerhouden door een BKR registratie of door het niet hebben van jaarcijfers.

Bedrijfslening zonder jaarcijfers

Ben je net begonnen met je bedrijf en zijn er nog geen cijfers beschikbaar? Een bedrijfslening zonder jaarcijfers aanvragen is mogelijk. Het bedrijf moet in ieder geval wel al meer dan een jaar bestaan. Goed om te weten is dat een bedrijfslening zonder jaarcijfers vaak wel wat prijziger is. Dit heeft te maken met hoe kredietverstrekkers risico inschatten. Ook is er vaak meer interesse naar de persoon die de lening aanvraagt. Laat je vooral niet afschrikken en doe vrijblijvend een vergelijking.

Bedrijfslening zonder BKR toetsing

Heb je een negatieve BKR registratie en wil je een zakelijke lening? Veel geldverstrekkers geven niet thuis als je een zakelijke lening wilt aanvragen. Deze registratie zegt namelijk iets over de kredietwaardigheid. De negatieve registraties bij het BKR worden vaak veroorzaakt door betalingsachterstanden op financiële verplichtingen. De meeste financiers toetsen jou bij het BKR voordat ze een bedrijfslening geven, maar er zijn uitzonderingen.

Een bedrijfslening afsluiten zonder BKR toetsing

Bij banken als Rabobank, ABN Amro en de ING voeren ze per definitie een BKR toetsing uit bij het aanvragen van een lening. Veel banken hechten veel waarde aan de uitkomsten van deze toets. Met een achterstandsregistratie kun je een zakelijke lening meestal wel vergeten. Maar je kunt bij ons ook geldverstrekkers vergelijken die een bedrijfslening verstrekken zonder de BKR toets. Zakelijk lenen zonder jaarcijfers? Er zijn maar een aantal financiers waar je terecht kunt, maar je hebt keuze.

Door een onterechte BKR registratie geen zakelijke lening

Een negatieve BKR registratie kan onterecht zijn. Er was bijvoorbeeld geen sprake van een betalingsachterstand, maar door een misverstand krijg je toch een negatieve registratie. Deze kun je weer laten verwijderen door het bedrijf die de registratie heeft doorgegeven aan het BKR. Hiervoor neem je geen contact op met het BKR, maar met het bedrijf waar het misverstand is ontstaan. Het BKR kan alleen in opdracht van de instelling die de registratie heeft verzorgd weer zorgen voor de verwijdering.

Speelt een privé BKR registratie een rol bij een zakelijke lening?

Ook voor een zakelijke lening is de financier geïnteresseerd in de ondernemer achter het bedrijf. Zakelijk lenen zonder cijfers is absoluut mogelijk. Wel moet rekening gehouden worden met extra controles en interesse naar de ondernemer achter het bedrijf. Met een BV staat de onderneming los van de privé geldzaken, maar voor een zzp’er of een eigenaar van een eenmanszaak is er geen onderscheid tussen zakelijk en privé. Geldverstrekkers willen zo veel mogelijk risico’s afdekken, dus een schone BKR van de ondernemer speelt bij het aanvragen van een zakelijke lening wel een rol. Ook als het een BV betreft.

Eigen geld maakt het probleem van een BKR registratie of het niet hebben van jaarcijfers kleiner

Met eigen geld achter de hand maak je van een BKR registratie of het ontbreken van jaarcijfers een kleiner probleem. Je hebt bijvoorbeeld een bedrag nodig van €50.000, maar €25.000 kun je financieren met je spaargeld. Dit maakt een zakelijke lening zonder een BKR toetsing minder problematisch. Hetzelfde geldt voor een aangevraagde lening zonder jaarcijfers. Je draagt namelijk een groot deel van het risico zelf. Dat geeft financiers vertrouwen en jij loopt een deel van het risico zelf. Kortom zakelijk lenen zonder jaarcijfers is mogelijk maar kent wel wat haken en ogen.

Leen wel verantwoordelijk

Het feit dat geldverstrekkers niet toetsen bij het BKR, wil nog niet zeggen dat je onverantwoorde risico’s moet nemen. Zakelijk lenen zonder cijfers is mogelijk maar niet altijd goedkoop. De maandlasten uit de bedrijfslening moeten wel betaalbaar zijn. Met een eenmanszaak of als zzp’er loop je privé ook risico na het afsluiten van een bedrijfslening. De geldverstrekker kan jou de schuld namelijk ook privé in rekening brengen. Houd hier rekening mee bij het aanvragen van een lening.