Ondernemer in de dop? Veel starters hebben kapitaal nodig om hun plannen tot wasdom te zien komen. Kapitaal dat, zeker als beginnende entrepreneur, niet voor het oprapen ligt. Neemt niet weg dat er natuurlijk tal van manieren zijn om deze zogeheten zzp-financiering alsnog rond te krijgen. Leningen en kredieten zijn de meest voor de hand liggende opties, maar er is meer – véél meer. We bespreken hieronder de belangrijkste voorbeelden.
Optie 1
Zakelijke leningen
Laten we dan maar direct beginnen mét die meest voor de hand liggende optie: de zakelijke lening. Deze lening sluit je af bij een bank of andere kredietverstrekker. Je krijgt dan één bedrag, waarover je maandelijks rente betaalt. De aflossingsperiode hangt af van wat je met de verstrekkende partij afspreekt, maar is doorgaans één jaar.
Een zakelijke lening is handig wanneer je eenmalig een (grote) uitgave moet doen, zoals bepaalde machines die nodig zijn voor je werkzaamheden.
Optie 2
Zakelijke kredieten
Een zakelijk krediet is eigenlijk ook een zakelijke lening, hoewel de twee ook wezenlijk verschillen. Je spreekt in het geval van een zakelijk krediet één bedrag af, waarna je subbedragen tót dit bedrag kunt opnemen. Je betaalt dan vervolgens alleen rente over het bedrag dat je daadwerkelijk hebt opgenomen.
Een zakelijk krediet is slim wanneer je zeker weet dat je kosten gaat maken, maar niet weet hoe hoog deze kosten precies gaan worden. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je voorraden moet financieren.
Optie 3
Factoring
Heb je weleens van factoring gehoord? If not: dit kán een handige manier zijn om je zzp-financiering rond te krijgen. Het houdt grofweg in dat je een ander bedrijf je rekeningen laat betalen. Je betaalt dit zogeheten factoringbedrijf dan later terug – op een moment dat het jou en je onderneming beter uitkomt.
Factoring wordt gebruikt door bedrijven die graag eerst willen investeren in bijvoorbeeld het vinden van meer klanten. Doordat je de bestaande facturen later betaalt, heb je daar de tijd en ruimte voor. Het is technisch gezien misschien geen financieringsmethode, maar het komt in de praktijk op hetzelfde neer.
Optie 4
Crowdfunding
Crowdfunding is voor sommige ondernemingen een ideale manier om aan startkapitaal te komen. Dat werkt simpel: je maakt gebruik van een speciaal daarvoor bestemd platform, vraagt andere gebruikers om investeringen en voert je plannen uit. Een voorbeeld van zo’n platform, is gofundme.
We zeggen sommige ondernemingen, omdat mensen natuurlijk niet massaal geld inleggen voor ieder nieuwbakken bedrijf. Crowdfunding werkt met name goed bij bedrijven met een artistieke insteek of een goed doel. Investeerders moeten het écht zien zitten in jouw concept. Voldoet je onderneming aan deze officieuze eisen? Investeer dan zelf in een goed plan, zodat men exact weet wat je plannen zijn.
Optie 5
Leasing
Leasen wordt met name in verband gebracht met de financiering van een auto. Het klopt inderdaad dat dit een veelgenoemde manier is om de komst van een bedrijfswagen voor elkaar te krijgen. Maar wist je dat je ook andere middelen middels een leasecontract kunt binnenhalen?
We maken daarin onderscheid tussen financial lease en operational lease. Een financial lease maakt je na afloop officieel de eigenaar van hetgeen je leaset – of dat nu een auto of een machine is. Operational lease betekent dat je het bedrijfsmiddel na afloop van je contract weer moet inleveren. Je besteedt in beide gevallen een maandelijks bedrag aan leasekosten.
Leasen is handig wanneer je voor jouw business dure apparaten moet aanschaffen. Machines voor in een sportschool, bijvoorbeeld. En natúúrlijk is de bedrijfswagen hét ultieme voorbeeld van een zzp-financiering met een leaseconstructie.
Optie 6
Zakelijke hypotheken
Heb je een bedrijfspand nodig? Dan is de zakelijke hypotheek verreweg dé optie om je zzp-financiering voor elkaar te boksen. Hierbij biedt een bank jou de mogelijkheid om een pand te kopen – tegenover ongeveer dezelfde voorwaardes als bij de koop van een woning. Je lost de hypotheek ook iedere maand af – tegenover een vooraf besproken percentage aan rente én een bepaalde termijn.
We moeten daarbij wél melden dat het afsluiten van een zakelijke hypotheek voor beginnende ondernemers vrij lastig is. Banken en andere kredietverstrekkers eisen namelijk dat je de jaarcijfers van minstens drie boekjaren kunt overleggen. Deze moeten vanzelfsprekend gunstig zijn, maar in het geval van starters maakt dat weinig uit: die hebben tenslotte géén cijfers van drie boekjaren.
Het kán echter zo zijn dat je als beginner alsnog kans maakt op een zakelijke hypotheek als zzp-financiering. Dit is het geval wanneer de kredietverstrekker in kwestie denkt dat jij als zzp’er een grote kans van slagen hebt binnen het bedrijfsleven, zelfs wanneer je nog géén drie jaar lang zelfstandig ondernemer bent. Men kijkt dan naar zaken als de branche waarin je werkt, je liquiditeit en solvabiliteit, je achtergrond én je prognose voor de komende jaren.
Wil je weten welke kredietverstrekkers wellicht met je samen willen werken? Vergelijk dan verschillende zakelijke hypotheken voor zzp’ers met elkaar om jezelf van een beter en breder beeld te voorzien. Dat kan eenvoudig op onze handige vergelijkingspagina. Direct een zzp-hypotheek aanvragen, kan hier ook.
Leestip: Bekijk hier zakelijke rekeningen voor zzp’ers