Zakelijke rekening ZZP

Zelfstandige zonder personeel? Dan ontkom je eigenlijk niet aan het openen van een zakelijke rekening. True – het is officieel niet wettelijk verplicht. Maar er is natuurlijk wel een reden dat allerlei toonaangevende instanties als de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel het afsluiten van een zakelijke rekening voor zzp’ers met klem adviseren. En wij ook, trouwens. We vertellen je hieronder hoe je zoiets het beste kunt aanpakken.

Filter

20 zakelijke rekeningen gevonden

Laatst geüpdate op 22 juni 2024

Inderdaad – het is wettelijk niet verplicht om als zzp’er een zakelijke rekening af te sluiten. Het is dus mogelijk om alle transacties van je onderneming gewóón via je privé-rekening te laten verlopen.

Dat heeft echter flink wat nadelen. Om te beginnen: het is nogal onoverzichtelijk. Het gebruik van een privé-rekening in plaats van een zakelijke rekening voor zzp’ers betekent namelijk dat jij of je boekhouder – wanneer de Belastingdienst weer om de hoek komt kijken – moet graven tussen de kosten voor je dagelijkse boodschappen, al zoekende naar die ene, verloren factuur.

Daar komt nog eens bij kijken dat de Belastingdienst wel degelijk consequenties kan treffen tegenover het veelvuldige gebruik van een privé-rekening voor zakelijke doeleinden. Het is weliswaar niet verboden, maar het is nou ook weer niet de bedoeling dat je jouw persoonlijke rekening omdoopt tot een soort verkapte verzameling zakelijke transacties.

Daarnaast is het hebben van een zzp rekening gewoon erg handig. Waarom? Nou – vanwege de vele unieke features die een zakelijke rekening wel en een privé-rekening niet heeft. 

Sommige banken bieden zzp’ers bijvoorbeeld een integratie tussen hun online bankomgeving en het boekhoudpakket van de zelfstandige in kwestie. Andere aanbieders geven zzp’ers de optie om pin- en iDEAL-betalingen te accepteren: handig als je een verkopende ondernemer bent.

En dan hebben we het nog niet eens over misschien wel het allergrootste voordeel van allemaal gehad: het staat simpelweg professioneler. Een bankrekening op de naam van je zaak zorgt ervoor dat je een stuk serieuzer wordt genomen. Het is tenslotte dezelfde naam die ook op al je facturen en offertes staat.

Kortom: een zzp rekening openen is een slimme zet.

Waar vind ik een zakelijke bankrekening voor zzp’ers?

Een zakelijke rekening voor zzp’ers is natuurlijk gewoon een zakelijke bankrekening en die vind je bij vrijwel iedere bank. De keuze is dus reuze, maar we maken wél onderscheid tussen twee verschillende soorten banken die zo’n zzp rekening aanbieden: traditionele én online banken.

Traditionele banken

Traditionele banken zijn de banken die je al jaren kent uit het Nederlandse straatbeeld. We noemen een Rabobank, noemen een ING Bank, noemen een ABN AMRO

Het grote voordeel van dit soort instanties is dat ze een zekere betrouwbaarheid en ervaring uitstralen en bijna allemaal beschikken over fysieke filialen. Het is dus altijd mogelijk om ergens naar binnen te lopen, mocht je vragen hebben die je zakelijke rekening aangaan. 

Daar staat tegenover dat het afsluiten van een zzp zakelijke rekening bij zo’n bank relatief prijzig is. Je betaalt voor zowel het afsluiten van de rekening als de transacties die je met de rekening volbrengt.

Online banken

Online banken zijn aan een enorme opmars bezig. Namen als Knab, bunq en N26 winnen steeds meer klanten en daar valt iets voor te zeggen. 

Ze zijn allereerst stukken goedkoper. N26 is een voorbeeld van een bank die voor sommige zakelijke rekeningen zelfs helemaal geen geld vraagt. Het afsluiten van de rekening is gratis: je betaalt pas bij transacties én wanneer je gebruikmaakt van specifieke diensten. De banken kenmerken zich ook door de toevoeging van allerlei nieuwe technieken, zoals koppelingen met Apple Pay.

Het nadeel van dit soort banken is dat hun functionaliteiten vaak beperkt blijven tot de basis. Je hoeft bijvoorbeeld geen mogelijkheden tot het afsluiten van allerlei zakelijke verzekeringen of bedrijfsleningen te verwachten.

Welke zakelijke bankrekening voor zzp’ers moet ik kiezen?

Laten we vooropstellen dat de keuze voor een zzp bankrekening er eentje is die afhangt van persoonlijke wensen en voorkeuren. Misschien bankier je privé wel bij de Rabobank en bevalt dat zo goed dat je hier eigenlijk ook je zakelijke rekening als kleine ondernemer wil afsluiten. Wellicht ben je avontuurlijk ingesteld en vind je het gewoon leuk om in zee te gaan met een relatief nieuw bedrijf als bunq.

Het helpt desondanks om jezelf wat vragen te stellen, zodat je voor jezelf duidelijk hebt wat je precies van een bank verwacht. Voorbeelden van vragen zijn:

  • Accepteert de bank betalingen met vreemde valuta?
  • Geeft de bank mij een creditcard?
  • Geeft de bank mij inzage in het betaalgedrag van mijn debiteuren?
  • Heeft de bank mogelijkheden tot beleggen?
  • Is het bij deze bank mogelijk om een lening af te sluiten?
  • Is het bij deze bank mogelijk om ook een zakelijke spaarrekening af te sluiten?
  • Kan ik bij deze bank terecht om contant geld te storten?
  • Kan ik bij deze bank internetbankieren?
  • Kan ik bij deze bank ook een zakelijke verzekering afsluiten?
  • Staat de bank het toe om in het rood te staan?

We moeten daarbij wel zeggen dat we steeds meer zzp’ers in zee zien gaan met een nieuwe, online bank. Dat heeft vooral te maken met de prijs. Banken als N26, bunq en Knab hanteren behoorlijk lagere tarieven dan de traditionele grootbanken. Het openen van een zakelijke bankrekening voor zzp’ers is bij N26 zelfs helemaal gratis. Je betaalt dan uitsluitend voor transacties en andere functionaliteiten.

Daar komt wél bij kijken dat je ook minder functionaliteiten hoeft te verwachten. Dit zijn echter vaak functionaliteiten die zzp’ers en andere ondernemers in kleine bedrijven (minder dan tien werknemers) toch niet nodig hebben. Mkb’ers daarentegen zijn wél weer beter af bij een bank als ABN AMRO of de ING.

Waar kan ik een zzp rekening openen?

Plannen om een zakelijke rekening te openen? Check onze vergelijkingspagina voor meer informatie. Je ziet hier ook direct wat de goedkoopste zakelijke rekening voor zzp’ers is.

Vind je een zakelijke rekening die bij jou als zzp’er past? Klik dan door om je aan te melden voor een rekening op de website van de betreffende bank. 

Hoelang duurt het om een zzp rekening te openen?

Het hangt er een beetje vanaf welke rekening je kiest en bij welke bank, maar over het algemeen kunnen we stellen dat het openen van een zakelijke rekening bij een online bank veel sneller is dan bij een traditionele bank. 

Het begint bij elke bank met een aanvraag voor het openen van de rekening. Dit gebeurt bij een traditionele bank via een soms langdurig aanvraagproces, waarbij de bank per e-mail contact met je opneemt. De bank vraagt je hierbij om enkele gegevens op te sturen, zoals je KvK-nummer, legitimatiebewijs en bedrijfsgegevens. 

Na ontvangst wordt alles door een werknemer geverifieerd. Bij goedkeuring krijg je jouw bankpas per post opgestuurd en wordt je rekening geactiveerd. Dit proces duurt minimaal vijf dagen, maar kan soms ook twee weken duren.

Een online bank werkt daarentegen veel sneller. Na de aanvraag download je de app en vul je al je gegevens in. Deze worden vervolgens gelijk online geverifieerd. Je krijgt dan in de app een digitale bankpas en je bankrekening staat meteen klaar voor gebruik. Wil je ook een normale bankpas? Dan krijg je die met de post opgestuurd. Je bankrekening is na aanvraag dus binnen enkele minuten klaar voor gebruik.

Wat kost een zakelijke rekening voor ZZP’ers?

De prijzen voor het openen van een zakelijke rekening verschillen enorm. De goedkopere online banken vragen voor het hebben van een bedrijfsrekening tussen de €5 en €10 per maand. De duurdere bankrekeningen zijn vaak van de traditionele banken. Open je hier een rekening? Verwacht dan tussen de €10 en €25 per maand te betalen. 

We hebben de meest populaire zzp bankrekeningen hieronder voor je op een rij gezet – met de maandelijkse kosten en kosten per transactie. Wil je meer weten over de kosten die bij een zakelijke bankrekening komen kijken? Neem dan even een kijkje op onze vergelijkingspagina.

BankrekeningKosten per maandInbegrepen transactiesKosten per (extra) transactie
ABN AMRO Volop Ondernemen Slim€9,90 (eerste drie maanden gratis)Geen€0,10 voor ontvangen, €0,15 voor betalen
bunq Easy Bank Pro XL Business€23,99 (eerste dertig dagen gratis)Geen€ 0,13
Holvi Lite€ 9500 per jaar€ 0,25
Holvi Pro€ 15500 per jaar€ 0,25
ING Zakelijk€ 9,90Geen€ 0,13
Knab Zakelijk€7 (eerste halfjaar €3,50)500 per jaar€ 0,10
N26 BusinessGratisJaGratis
Rabo ZZP RekeningGratisGeen€ 0,39
Rabobank Zakelijk€ 9,95Geen€0,15 voor ontvangen, €0,12 voor betalen
SNS ZZP Rekening€ 9,451.000 per jaar€ 0,07
Wise BusinessEenmalig €50, daarna gratisGeen0,41%

Veelgestelde vragen

Is een zakelijke rekening verplicht voor zzp’ers?

Het is wettelijk niet verplicht om een zakelijke rekening te openen als ondernemer, maar het wordt wél aangeraden. Je houdt je zakelijke kosten overzichtelijk gescheiden van je privékosten. 

Bovendien verplichten de meeste banken je min of meer een bedrijfsrekening te openen. In de voorwaarden van particuliere rekeningen staat vaak dat deze niet voor zakelijke doeleinden gebruikt mogen worden.

Krijg ik rente op mijn zzp rekening?

Helaas is het krijgen van rente in het huidige economische klimaat een zeldzaamheid geworden. Gelukkig bieden sommige banken nu wel rente aan op het saldo van je zzp rekening, wat een positieve verandering is. 

De bank waar je de hoogste rente krijgt, is bunq. Hier krijg je 1,05% over de eerste €100.000 op je rekening.

Krijg je liever meer rente? Kijk hier hoeveel rente je krijgt bij zakelijke spaarrekeningen.

Is er een gratis zakelijke rekening voor zzp’ers?

Alleen de online banken N26, Finom en Revolut bieden een volledig gratis zakelijke bankrekening.

Sommige zzp rekeningen rekenen geen maandelijkse kosten, maar laten je wel extra betalen voor transacties. Doe je niet veel transacties per maand? Dan zijn deze gratis zakelijke rekeningen een slimme optie.

Ik heb al een zakelijke rekening. Kan ik makkelijk overstappen?

Overstappen is makkelijker dan je denkt. Veel banken bieden namelijk een overstapservice.

Wie gebruikmaakt van deze overstapservice, hoeft zelf niet aan alle veranderingen te denken. Je oude transacties zijn dan gewoon te zien op je nieuwe zakelijke rekening. Bestaande automatische incasso’s worden automatisch vanuit je nieuwe rekening betaald. De betreffende incasseerders krijgen je nieuwe rekeningnummer. Wel zo makkelijk.
Het enige wat je zelf moet doen, is je rekening- en IBAN nummer op je facturen te veranderen.

Sorry, u kunt maximaal 2 banken tegelijk vergelijken