Rekening voor Vereniging / Stichting openen? Vergelijk nu

Filter

6 zakelijke rekeningen gevonden

Laatst geüpdate op 31 mei 2023

Een vereniging en een stichting kunnen niet zonder een bankrekening afgestemd op de doelen en de activiteiten. Uiteraard wil je de kosten wel zo laag mogelijk houden. Door het vergelijken van bankrekeningen zie je wat welke bank jou biedt en welke kosten ze rekenen. Maar let niet alleen op de jaarlijkse vaste kosten. Je betaalt bijvoorbeeld ook per boeking. Er is zelfs een bank waar je nog rente vangt over het tegoed.

De meeste grote banken bieden een bankrekening voor verenigingen en stichtingen aan, maar ze zijn niet allemaal een goede keuze. Door de kosten per transactie en andere kosten, zijn bepaalde bankrekeningen voor vereniging of een stichting te kostbaar. Kies dus gelijk de juiste rekening. Later weer overstappen naar een bankrekening is niet eenvoudig. Doe het dus in één keer goed.

Waar heeft een vereniging of een stichting een bankrekening voor nodig?

Een vereniging of stichting kan niet functioneren zonder een bankrekening. De organisatie ontvangt geld, zoals contributie, bedragen voor een reservefonds voor een VvE of donaties. Deze bedragen moeten niet op de naam komen van de bestuurders, maar op een rekening van de rechtspersoon zelf. 

Ook is het handig dat meerdere personen uit het bestuur toegang krijgen tot de bankrekening. Dat biedt gemak en zorgt voor een mate van controle op de financiële zaken. Niet iedere bestuurder hoeft transacties te doen, maar inzicht is in ieder geval handig. Zo houd je de geldzaken van een vereniging en een stichting transparant.

Privé en zakelijk gescheiden houden is belangrijk voor de bestuurders

Voor leden van het bestuur is het belangrijk om zaken van de vereniging of de stichting gescheiden te houden van privé. Daarbij speelt een bankrekening ook een belangrijke rol. Voorkom transacties op bankrekeningen die op naam staan van de bestuursleden. Door het gebruiken van een speciale rekening houd je de administratie overzichtelijk. 

Hoe kun je een zakelijke bankrekening voor een vereniging of een stichting openen?

Een eerste vereiste is een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), De bank zal hiervan een afschrift vragen bij het openen van de rekening. Alle bestuursleden die tekeningsbevoegd zijn volgens de inschrijving KvK moeten vervolgens geïdentificeerd worden. Voor de rest is de transactie vergelijkbaar met het openen van een privérekening. 

goedkoopste bankrekening vereniging

Meerdere banken bieden een goedkope bankrekening voor stichtingen en verenigingen aan. Bunq zal voor de meeste verenigingen en stichtingen de goedkoopste bankrekening aanbieden, vanwege de rente die je krijgt orver het banksaldo.

Bestuursleden die een bankrekening voor een vereniging of stichting moeten openen, kiezen vaak voor de bank waar ze zelf ook de overige bankzaken hebben. Maar is dat ook de zakelijke bankrekening die het beste past bij de vereniging of de stichting? Vaak niet. Banken hanteren verschillende kostenstructuren, die ongunstig uit kunnen pakken.

Wat zijn onder andere de verschillen?

Bij de Rabobank betaal je €0,15 per bijschrijving. Voor een vereniging met tientallen of zelfs honderden leden, zorgt dit voor een grote kostenpost. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bankrekening voor een personeelsvereniging. Het betalen per bijschrijving is gebruikelijk, maar bij de bank Bunq bedragen de kosten per bijschrijving maar €0,10. Er zijn meer belangrijke verschillen tussen bankrekenigen. Let bijvoorbeeld ook op:

  • Geeft een bank een rentevergoeding over het saldo? (Bunq geeft 0,27%)
  • Kun je contant geld afstorten?
  • Is het koppelen van de rekening met jouw boekhoudprogramma mogelijk?
  • Betaal je voor je betaalpas?

Let ook op extra functionaliteiten

Bij sommige banken kun je de bankrekening eenvoudig koppelen aan de boekhouding. Hierdoor wordt het bijhouden van de administratie veel eenvoudiger en verklein je de kans op het maken van fouten. Of wat dacht je van het openen van extra bankrekening of het beschikbaar krijgen van meerdere betaalpassen? Let ook op of het mogelijk is om contant geld af te storten. Als dit niet mogelijk is, kun je contant geld namelijk niet eenvoudig toevoegen aan de bankrekening van de vereniging of de stichting.

Hoeveel betaal je aan vaste kosten?

De banken rekenen jaarlijkse kosten voor het bankieren. De hoogte van de kosten varieert op dit moment tussen €114 en €119,40. Dit zijn niet de belangrijkste kosten om goed naar te kijken. Deze kosten zijn laag als je het vergelijkt met de andere kosten die banken rekenen. Bij het vergelijken van bankrekeningen voor verenigingen en stichtingen neem je deze kosten uiteraard wel mee bij het kiezen van de meest ideale bankrekening. De verschillende kostenstructuren maken het onderling vergelijken juist zo lastig. We helpen je graag. Door het vergelijken neem je alle kosten mee en kun je een weloverwogen keuze maken voor de meest geschikte bankrekening.

Wat betaal je per bijschrijving?

Heeft jouw vereniging of stichting veel maandelijkse stortingen? Kijk dat goed naar de kosten per bijschrijving die banken in rekening brengen Een voetbalvereniging heeft bijvoorbeeld 300 betalende leden. De duurste bank brengt €0,15 per transactie in rekening. Per maand gaat het dus om een kostenpost van €45 en per jaar om €540. Ook kleine verenigingen moeten hiermee rekening houden, want het ledenaantal kan de komende jaren sterk oplopen. Op termijn overstappen naar een andere rekening is lastiger dan het gelijk goed regelen. Bij goedkopere banken betaal je €0,10 per transactie. Uitgaande van het bovenste voorbeeld gaat het om een besparing van €180 per jaar.

Ook voor overboekingen worden kosten gerekend

Betalingen rekenen de meeste banken ook kosten over. Het gaat om kosten per transactie van €0,05 tot €0,10. Voor verenigingen en stichtingen met maar weinig betalingen per maand, hoeven deze kosten geen belangrijke factor te zijn om op te letten bij het kiezen van een bankrekening. 

Rente ontvangen over het saldo op de bankrekening

Het is niet gebruikelijk om rente te ontvangen op een bankrekening voor stichtingen en verenigingen, maar het kan wel. De bank Bunq bied je een rente van 0,27%. Ze betalen de opgebouwde rente maandelijks uit. De rentevergoeding maakt deze rekening nog interessanter voor organisaties die vaak grote bedragen op de rekening hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Vereniging van Eigenaren (VvE) en stichtingen die donaties ontvangen. Maar ook verenigingen die veel geld op de rekening hebben wat ze reserveren voor een grote uitgave zoals een verbouwing van het clubgebouw.

Een aantal banken geeft een korting op de kosten voor een normale overboeking

Banken kunnen als een tijdelijke actie of standaard een korting op de kosten van een overboeking geven. Een korting krijgen wil nog niet zeggen dat je met deze bankrekeningen ook echt beter uit bent. Uiteraard neem je het wel mee bij het vergelijken van de kosten van een bankrekening.

Is het openen van een bankrekening voor een VvE verplicht?

Kopers van een appartement zijn ook deels eigenaar van het pand waar het appartement onderdeel van uitmaakt. Door het splitsen van een gebouw in meerdere losse appartementen ontstaat automatisch een VvE. Het is een vereniging waar alle eigenaren van een deel van het pand verplicht in zitten. VvE’s zijn verplicht om jaarlijks een minimumbedrag voor groot onderhoud te reserveren (reservefonds). 

Laat dus geen bedragen storten op de rekening van bijvoorbeeld de penningmeester, maar alleen op een rekening op naam van de VvE. Per 1 januari 2018 is deze verplichting uitgebreid. VvE’s zijn nu verplicht om een minimaal bedrag per jaar te reserveren. Ook een kleine VvE heeft dus een bankrekening nodig. Het te sparen bedrag is gebaseerd op:

  • Een door de VvE gemaakt meerjarenonderhoudsplan (MJOP)
  • Of jaarlijks een storting ter hoogte van 0,5% van de herbouwwaarde van het pand

Er zijn mogelijkheden om hiervan af te wijken, maar dat zijn uitzonderingsgevallen.

Sorry, u kunt maximaal 2 banken tegelijk vergelijken