Bankrekening voor vereniging of stichting openen? Vergelijk nu!

Verenigingen en stichtingen kunnen niet zonder een bankrekening die is afgestemd op de doelen en de activiteiten. Alle rekeningen op deze pagina's accepteren verenigingen, stichtingen en VvE's. Zo kun jij als bestuurder makkelijk en snel contributies, ledenbijdragen of collecties innen.

Filter

9 zakelijke rekeningen gevonden

Laatst geüpdate op 20 juli 2024

Meer weten over een rekening voor je vereniging of stichting?

 
Bankrekening - Unsplash

Is het openen van een bankrekening voor een vereniging of stichting verplicht?

We beginnen dit artikel met de meest voor de hand liggende eerste vraag: is het voor stichtingen en verenigingen verplicht om een zakelijke bankrekening te openen?

Het simpele antwoord? Nee. Het afsluiten van een zakelijke rekening is voor geen enkele ondernemer verplicht. Niet wettelijk, althans. En dat brengt ons meteen bij het langere antwoord.

De banken kunnen het je namelijk wél verplichten. Dat doen ze door in de gebruiksvoorwaarden voor hun privérekeningen op te nemen dat deze niet gebruikt mogen worden voor zakelijke transacties. Doe je dat wel? Dan is de kans aanwezig dat je als klant niet meer welkom bent bij de bank in kwestie.

Lees ook: Zakelijke rekening verplicht? Niet bij wet, maar wel door de bank

Het is daarnaast ronduit slim om voor een zakelijke rekening te gaan – vooral als bestuurder van een stichting of vereniging. Daar komen we hieronder nog op terug.

Verplichtingen voor VvE’s

Kopers van een appartement zijn ook deels eigenaar van het pand waar het appartement onderdeel van uitmaakt. Door het splitsen van een gebouw in meerdere losse appartementen ontstaat automatisch een VvE, een Vereniging van Eigenaren. Dit is een vereniging waar alle eigenaren van een deel van het pand verplicht in zitten.

VvE’s zijn het verplicht om jaarlijks een minimumbedrag voor groot onderhoud te reserveren: het zogeheten reservefonds. Het te sparen bedrag is daarbij gebaseerd op een door de VvE gemaakt meerjarenonderhoudsplan (MJOP) óf een jaarlijkse storting ter hoogte van 0,5% van de herbouwwaarde van het pand. Er zijn mogelijkheden om hiervan af te wijken, maar dat zijn uitzonderingsgevallen.

Deze bedragen mogen niet worden gestort op de rekening van bijvoorbeeld de penningmeester, maar alleen op een rekening op naam van de VvE. Dat betekent dus dat het openen van een bankrekening voor een VvE wél verplicht is.

Creditcard vergelijken

Waar heeft een vereniging of stichting een bankrekening voor nodig?

Een vereniging of stichting kan niet functioneren zonder een bankrekening. De organisatie ontvangt tenslotte geld, bijvoorbeeld contributies, bijdragen voor een reservefonds voor een Vereniging van Eigenaren of donaties. Deze bedragen moeten niet op naam komen van de bestuurders, maar op een rekening van de rechtspersoon zelf.

Een vereniging of stichting heeft dus een bankrekening nodig – of het nu gaat om een privérekening of een zakelijke variant. We adviseren echter alle stichtingen om te gaan voor een zakelijke rekening. Dit vanwege de eerder genoemde gebruiksvoorwaarden die veel banken hanteren, maar ook wegens andere voordelen.

👉 Vergelijk hier de beste zakelijke rekeningen voor verenigingen en stichtingen

Privé en zakelijk gescheiden houden

Het is bijvoorbeeld veel overzichtelijker om een zakelijke rekening te hebben. Het zorgt er voor leden van het bestuur voor dat zaken van de vereniging of de stichting gescheiden blijven van privézaken. De bankrekening speelt hierbij een belangrijke rol. Voorkom transacties op bankrekeningen die op naam staan van de bestuursleden.

Let er hierbij wel op dat meerdere personen uit het bestuur toegang krijgen tot de bankrekening. Dat biedt gemak en zorgt voor een mate van controle op de financiële zaken.

Niet iedere bestuurder hoeft transacties te verwerken, maar inzicht is in ieder geval slim. Dit houdt de geldzaken van een vereniging of stichting transparant.

Zakelijke rekeningen vof - Unsplash

Hoe open ik een zakelijke bankrekening voor een vereniging of stichting?

Een zakelijke bankrekening openen voor een vereniging of stichting vereist in ieder geval een inschrijving bij de Kamer van Koophandel, de KvK. Informele verenigingen komen namelijk niet altijd in aanmerking voor een pakket. De bank vraagt namelijk altijd om een afschrift van inschrijving wanneer je een rekening opent.

Een bankrekening afgestemd op verenigingen en stichtingen vereist dus een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. De exacte eisen die de bank aan de aan te leveren documenten stelt, kunnen van bank tot bank verschillen.

Doorgaans volstaat de volgende papierwerk:

  • De naam van de stichting
  • Het vestigingsadres
  • Een uittreksel Kamer van Koophandel (Dit kan een gewaarmerkt papieren exemplaar zijn, of een gewaarmerkte elektronisch exemplaar)

Alle bestuursleden die volgens deze inschrijving bevoegd zijn om te tekenen, moeten daarna worden geïdentificeerd.

Het verdere verloop van de aanvraag van een zakelijke bankrekening is vergelijkbaar met dat van het openen van een privérekening.

Bevoegdheden van het bestuur

Het bestuur van een stichting of vereniging is in z’n geheel tekenbevoegd. Dat betekent dat alle bestuurders rechtsgeldige handtekeningen mogen zetten, bijvoorbeeld bij het openen van een zakelijke rekening.

Verschillen zijn er echter wel. Sommige bestuurders mogen alleen tekenen, anderen kunnen dit enkel in het bijzijn van andere bestuurders. Dit wordt vastgelegd in de statuten van de stichting of vereniging.

waar op letten

Waar moet ik op letten bij het openen van een zakelijke bankrekening voor een vereniging of stichting?

Zakelijke rekening voor een stichting of vereniging openen? Let dan in ieder geval op het volgende:

  • De kosten
  • De rente
  • De functionaliteiten

De kosten

De meeste grote banken bieden bankrekeningen voor verenigingen en stichtingen. Ze zijn niet allemaal een goede keuze. De verschillende kosten, waaronder de vaste kosten, de kosten per bijschrijving en de kosten per overboeking, zorgen ervoor dat bepaalde bankrekeningen voor verenigingen of stichtingen te kostbaar zijn. 

We lichten het hieronder verder toe.

Vaste kosten

De banken rekenen maandelijkse kosten voor het zakelijk bankieren. De hoogte van deze kosten varieert op dit moment tussen de €9,90 en de €28,00 per maand. Deze kosten zijn laag als je het vergelijkt met de prijzen van andere soorten rekeningen.

Let wel: dit zijn niet de belangrijkste kosten om goed naar te kijken. Je neemt ze tijdens het vergelijken van bankrekeningen voor verenigingen en stichtingen uiteraard wel mee, zodat je de meest ideale bankrekening voor jouw stichting of vereniging kunt kiezen.

Kosten per bijschrijving

Bestuursleden die een bankrekening voor een vereniging of stichting moeten openen, kiezen vaak voor de bank waar ze ook de overige bankzaken hebben lopen. Maar is dat ook de zakelijke bankrekening die het beste past bij de vereniging of stichting? Vaak niet.

Dat heeft te maken met de verschillende kostenstructuren die banken hanteren. Deze kunnen, in het bijzonder voor stichtingen en verenigingen, ongunstig uitpakken. Vandaar onze uitspraak – vaste kosten zijn niet de belangrijkste kosten.

Neem nu de kosten per bijschrijving. Je betaalt bij de Rabobank €0,15 per bijschrijving. Dit zorgt voor een grote kostenpost wanneer je veel bijschrijvingen moet verwerken. 

En dat is bij een stichting of vereniging doorgaans het geval. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een personeelsvereniging met tientallen of zelfs honderden leden. Of een voetbalclub met driehonderd leden. Het gaat dan al gauw om een kostenpost van €45 (300 x €0,15) per maand – en €540 per jaar.

Goedkopere banken werken met een bedrag van €0,13 per bijschrijving, zoals de online bank bunq. Dat zorgt, uitgaande van het bovenstaande voorbeeld, om een besparing van €70 per jaar.  

De kosten per bijschrijvingen zijn dus zeker iets waar met name kleine verenigingen rekening mee moeten houden. Zorg ervoor dat je dit doet vóór je een rekening afsluit, want op termijn overstappen naar een andere rekening, bijvoorbeeld bij een toenemend ledenaantal, is lastiger dan het gelijk goed regelen.

Kosten per overboeking

De meeste banken rekenen ook kosten over betalingen. Het gaat hierbij om de kosten per transactie. Deze bedragen liggen tussen de €0,05 en de €0,13 per overboeking.

Deze kosten zijn geen belangrijke factor voor verenigingen en stichtingen met weinig overboekingen per maand, maar het kan iets zijn om rekening mee te houden wanneer je verwacht dat het aantal transacties wél oploopt.

Kijk daarvoor in het bijzonder naar banken die standaardkortingen of tijdelijke kortingen rondom de kosten van overboekingen hanteren en neem dit mee bij het vergelijken van de kosten van een bankrekening.

Let wel: een korting krijgen wil nog niet zeggen dat je met deze bankrekeningen ook echt beter uit bent.

👉 Vergelijk hier de goedkoopste zakelijke rekeningen

Geld - Unsplash

De rente

Het is niet gebruikelijk om rente te ontvangen op een bankrekening voor stichtingen en verenigingen, maar het kan wel. De bank bunq biedt je bijvoorbeeld een rente van 1,05%. Ze betalen de opgebouwde rente maandelijks uit.

De rentevergoeding maakt deze rekening interessant voor organisaties die vaak grote bedragen op de rekening hebben staan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Vereniging van Eigenaren of een stichting die donaties ontvangt. 

Het kan ook handig zijn wanneer je een vereniging bent die veel geld reserveert voor een grote uitgave, zoals de verbouwing van het clubgebouw.

Bankieren - Unsplash

De functionaliteiten

Kun je contant geld afstorten? Betaal je voor een betaalpas? Is het koppelen van de rekening met een boekhoudprogramma mogelijk? Allemaal vragen die je jezelf kunt stellen met betrekking tot de functionaliteiten van een zakelijke rekening.

Deze functies zijn namelijk handig, maar niet bij alle bankrekeningen aanwezig. Neem nu het koppelen van de bankrekening aan je boekhoudpakket. Dit maakt het bijhouden van je administratie veel eenvoudiger en verkleint de kans op het maken van fouten. Best aardig als de rekening die jij op het oog hebt dit ook biedt, toch?

Dat geldt ook voor het openen van een extra betaalrekening, het gebruik van meerdere betaalpassen en de mogelijkheid om contant geld te storten. Als dat laatste niet mogelijk is, kun je contant geld namelijk niet eenvoudig toevoegen aan de bankrekening van de vereniging of de stichting.

Kortom: hou ook de functies goed in de gaten tijdens het uitkiezen van de geschikte rekening voor jouw stichting of vereniging.

winnaar

Welke bank is het beste voor een vereniging of stichting?

Laten we voorop stellen dat er geen bank bestaat die voor iedere stichting of vereniging het beste werkt. Dit is compleet afhankelijk van jouw wensen – en natuurlijk die van de stichting of vereniging in kwestie.

We willen echter wel een lans breken voor bunq Easy Bank Pro Business. Dat komt omdat deze rekening een rente van 1,05% heeft, lage maandelijkse kosten van €13,99 hanteert én allerlei moderne functionaliteiten biedt.

Lees ook: bunq rekening openen voor vereniging of stichting? Slim of niet?

veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Is een zakelijke rekening verplicht bij een stichting?

Het is wettelijk niet verplicht, maar wel slim en professioneel. De rekening moet bovendien op naam komen van de stichting en dat is makkelijker bij een zakelijke rekening.

Wat kost een rekening voor een stichting?

Hou rekening met het volgende:

  • Vaste kosten van €9,90 tot €28,00 per maand.
  • Kosten van €0,13 tot €0,15 per bijschrijving.
  • Kosten van €0,05 tot €0,13 per overboeking.

Welke bank is het beste voor een stichting?

Wij adviseren de rekening Easy Bank Pro Business van bunq. Dit in verband met de lage maandelijkse kosten, de moderne functionaliteiten én het feit dat deze rekening als een van de weinigen rente biedt.

Sorry, u kunt maximaal 2 banken tegelijk vergelijken