Zakelijke rekening openen? Vergelijk & Aanvragen

Een zakelijke rekening openen heeft veel voordelen ten opzichte van een privé rekening. In deze vergelijking check jij welke zakelijke rekening voor jouw situatie het meest geschikt is. Wil je een zakelijke rekening openen voor een bv, een vof of een eenmanszaak? Vergelijk snel en vind je zakelijke rekening via zakelijkbankieren.nl, net zoals 25.000+ andere ondernemers.

Filter

27 zakelijke rekeningen gevonden

Laatst geüpdate op 23 mei 2022

Nee – een zakelijke rekening openen is wettelijk niet verplicht voor ondernemers. We kunnen echter wel behóórlijk wat instanties noemen die maar wat blij zijn als jij gewóón zo’n zakelijke betaalrekening gebruikt: een variant waarmee je jouw persoonlijke en zakelijke transacties op eenvoudige wijze gescheiden houdt.

Voorbeelden? Banken, bijvoorbeeld. Niet alle banken staan het toe dat zakelijke transacties via een particuliere bankrekening verlopen. Of de Kamer van Koophandel. Zij adviseren ondernemers eigenlijk altijd een zakelijke bankrekening te openen.

Dan is er ook nog de Belastingdienst. Deze kunnen steekproefsgewijs privé-rekeningen controleren. Als daaruit blijkt dat deze rekening té veel wordt gebruikt voor zakelijke transacties, kunnen daar consequenties tegenover gaat. Da’s dus nóg een instantie die een bedrijfsrekening openen waarschijnlijk verstandig acht.

Oh – én je boekhouder wordt vaak ook niet zo vrolijk van een privé-rekening. Dat betekent dat hij of zij jouw bedrijfstransacties tussen de kosten van de dagelijkse boodschappen moet zoeken. Meer overzicht is dan raadzaam. Scheelt hem of haar ook weer werk.

Wat zijn de voordelen van een zakelijke bankrekening openen?

Een zakelijke betaalrekening openen? Dat vereist helemaal geen poespas of administratieve rompslomp. Een zakelijke rekening openen werkt in wezen natuurlijk gewóón hetzelfde als het openen van een gebruikelijke betaalrekening. De rekening zelf verschilt desondanks in verschillende opzichten van een privé-variant. We nemen de grootste verschillen hieronder met je door – en nemen de voordelen daar direct in mee.

Een bankrekening op de naam van je bedrijf

Een zakelijke rekening openen zorgt er, in tegenstelling tot bij de privé-variant, niet voor dat deze op naam van je persoon, maar van je bedrijf komt te staan. Een professionelere uitstraling is daarmee doorgaans gegarandeerd. Daarnaast correspondeert de naam van je rekening ook beter met de naam die je op offertes en facturen gebruikt.

Bedrijven kunnen, in tegenstelling tot particulieren, behoefte hebben aan betaalmogelijkheden voor potentiële klanten. Sommige banken bieden ondernemers daarom de mogelijkheid om hun zakelijke rekening te integreren met bijvoorbeeld iDEAL. En dat kan handig zijn.

Hogere limieten

Organisaties werken vaak met hogere bedragen dan particulieren. Een eventuele limiet op transactiebedragen, zoals we vaak tegenkomen bij privé-rekeningen, is dan allesbehalve handig. Zakelijke rekeningen werken daarom vaker met hogere limieten, waardoor je grotere bedragen kunt overboeken.

Integratie met bedrijfssoftware

Sommige zakelijke rekeningen zijn eenvoudig te koppelen met bedrijfssoftware. Boekhoudpakketten, bijvoorbeeld. Dat scheelt jou of je boekhouder weer aan administratie.

Belangrijker: het is een fenomeen dat je in ieder geval niet terugvindt bij privé-rekeningen.

Meerdere gebruikers

Werknemers in dienst? Dan is het handig als ook zij toegang hebben tot je bankgegevens. Dat kan niet met een privé-rekening, maar wél met een zakelijke variant. Sommige banken bieden je zelfs de mogelijkheid om alle medewerkers een aparte bankpas met dito limieten te geven.

Dit zijn natuurlijk slechts voorbeelden van voordelen die een zakelijke rekening openen ten opzichte van het openen van een reguliere variant heeft. We raden alle ondernemers daarom altijd aan om zéker voor een zakelijke rekening te gaan. Het kost je misschien een klein beetje meer, maar dat weegt nauwelijks op tegen de hoeveelheid voordelen die je eruit haalt. Een bedrijfsrekening openen is gewóón een slim idee.

Waar moet ik op letten tijdens een zakelijke bankrekening openen?

Plannen om een zakelijke rekening te openen? Slimme keus! Hou er wél rekening mee dat er nogal wat banken zijn die zo’n rekening aanbieden. Deze banken hebben allen hun eigen voor- en nadelen, unieke features en kenmerken. Het is – wat dat betreft – niet makkelijk om een zakelijke rekening te kiezen die naadloos aansluit op jouw persoonlijke wensen en voorkeuren.

We hebben daarom de belangrijkste overwegingen voor je op een rijtje gezet. Bepaal – aan de hand hiervan – goed wat bij jou past en maak op basis daarvan een verstandige keuze.

Een nieuwe bank versus een bestaande bank

Het ligt voor de hand om een zakelijke bankrekening te openen bij de bank waarbij je ook als particulier bankiert. Je kent daar tenslotte de weg en dat zorgt er waarschijnlijk voor dat het aanvragen van een zakelijke rekening snel is gebeurd.

Dat betekent natuurlijk niet dat dit ook de beste keuze is. Het is weliswaar makkelijk, maar wellicht snijd je jezelf prijstechnisch wel behoorlijk in de vingers. Ga daarom goed na hoeveel belang je hecht aan zaken als vertrouwdheid. 

Hecht je daar behóórlijk veel belang aan? Dan is het slim om bij je bestaande bank te blijven. Maakt het je allemaal niet zoveel uit en heb je liever een bank die aansluit op jouw wensen en voorkeuren? Kijk dan nog even verder.

Een traditionele bank versus een online bank

Zeg bank en je denkt waarschijnlijk direct aan de ABN AMRO, de ING of de Rabobank. Dat is ook logisch, want dit soort banken gaan tenslotte al eventjes mee. We noemen ze daarom ook wel de traditionele grootbanken. Varianten met fysieke kantoren waar je terechtkunt voor al je vragen, geldopnames, stortingen en meer. Naast de hierboven genoemde varianten, zijn ook de SNS Bank, de ASN Bank, Triodos en Van Lanschot voorbeelden van traditionele grootbanken.

Tegenover de vertrouwde gezichten staan de online banken. Dit zijn nieuwe banken die flink wat innovatie aan het bankenlandschap hebben toegevoegd. Banken als Knab, bunq en N26 zijn verantwoordelijk voor de invoering van functionaliteiten als bankieren met je smartphone, betalen zonder cardreader en méér. Het is bij dit soort banken bovendien erg makkelijk om je zakelijke rekening online te openen.

Zowel traditionele als online banken hebben voor- en nadelen. Het grootste voordeel van de traditionele bank is dat deze beschikt over stenen kantoren waar je voor al je bankzaken naar binnen kunt lopen. Ze bieden vaak een full-service aanbod met aanvullende diensten als krediet en rekeningcouranten. En natúúrlijk speelt het feit dat het hier om vertrouwde namen gaat ook een rol.

Online banken daarentegen zijn dan weer vernieuwend – met een vooruitlopende dienstverlening. De kosten voor het gebruik van hun rekeningen zijn een stuk lager. Ze hebben geen fysieke kantoren en daardoor kan een bank als Knab zijn basisdiensten vaak gratis aanbieden. Je betaalt dan alleen per transactie, maar niet voor de rekening zelf. Het spreekt ook enigszins voor zich dat een online zakelijke rekening – tja – online gebeurt. Snel een zakelijke rekening openen is daarmee erg gemakkelijk.

Een keuze tussen een traditionele bank óf een online zakelijke rekening openen, is afhankelijk van je eigen wensen en voorkeuren. We durven echter wél te stellen dat zzp’ers en bedrijven met minder dan tien werknemers vaak beter af zijn bij het aanbod van een online bank. Mkb-bedrijven daarentegen vinden meestal een betere aansluiting bij traditionele grootbanken. Dit doordat zij vaak extra functionaliteiten kunnen aanbieden.

Het aantal bankproducten

Over functionaliteiten gesproken: bepaal, voor je in zee gaat met een specifieke bank, voor jezelf welke bankproducten je nodig hebt. Het kan namelijk zo zijn dat de bank die jij op het oog had helemaal niet voldoet aan je wensenlijstje. Bepaal daarom vooraf goed of jouw bank veel functionaliteiten moet hebben óf juist een less is more-principe moet hanteren.

Zakelijke rekening openen? Voorbeelden van vragen die je jezelf hierbij kunt stellen, zijn:

 • Accepteert de bank betalingen in vreemde valuta?
 • Biedt de bank beleggingsmogelijkheden?
 • Biedt de bank de mogelijkheid tot het afsluiten van zakelijke verzekeringen?
 • Doet de bank aan internetbankieren?
 • Heb ik bij deze bank inzage in het betalingsgedrag van debiteuren?
 • Kan de bank mij een creditcard aanbieden?
 • Kan ik bij deze bank contant geld storten?
 • Kan ik bij deze bank een lening afsluiten?
 • Kan ik bij deze bank ook een zakelijke spaarrekening afsluiten?
 • Mag ik bij deze bank rood staan?

De kosten van een zakelijke rekening openen?

…en dan zijn er natúúrlijk nog de kosten – nooit te onderschatten tijdens het openen van een zakelijke rekening. Sommige banken vragen helemáál geen geld voor het openen van een rekening, zoals de online bank N26. Andere banken werken met een bedrag per maand dat weliswaar behoorlijk kan oplopen, maar je ook voorziet van alle functionaliteiten die je nodig hebt.

We zien over het algemeen dat kleine ondernemers met weinig eisen goed af zijn bij een goedkope, zakelijke rekening. Ondernemers met grotere bedrijven en meer eisen kunnen daarentegen beter iets meer spenderen. Ze zijn dan in ieder geval verzekerd van functionaliteiten die groei faciliteren.

Zakelijk een rekening openen voor een vof of een zakelijke rekening openen voor een bv verschilt daarin dus wezenlijk met het openen van eenzelfde rekening als zzp’er. Wil je een zakelijke rekening openen voor een vof? Dan loont het om het kostenplaatje een béétje te laten varen. Hetzelfde geldt wanneer je een zakelijke rekening wilt openen voor een bv.

Weet je niet precies in welke officieuze categorie jij valt? Bepaal dan vooraf voor jezelf hoeveel je wilt uitgeven aan de volgende kostenposten:

 • De eenmalige kosten voor het afsluiten van de zakelijke rekening;
 • De vaste maandelijkse kosten voor het gebruik van de zakelijke bankrekening, je bankpas en het gebruik van internetbankieren.

Welke zakelijke rekening past bij mij?

Een zakelijke rekening openen doe je nadat je jezelf hebt afgevraagd wat je precies van een bank verwacht. Neem daarbij onder meer de functionaliteiten en de kosten in overweging.

Wil je nu in één oogopslag zien welke zakelijke rekening bij jouw situatie past óf een zakelijke rekening online openen? Maak dan gebruik van een overzichtelijke vergelijkingspagina. Een béétje zoals de vergelijkingspagina op Zakelijk Bankieren, zeg maar. Je kunt hier direct een zakelijke rekening aanvragen. Het openen van een zakelijke rekening is daarmee snel gebeurd.

Keuze gemaakt? Dan is het zaak om snel een zakelijke rekening te openen!

Sorry, u kunt maximaal 2 banken tegelijk vergelijken