Zakelijke lening berekenen september 2020​​

Krijg een goede indruk wat jouw zakelijke lening gaat kosten.

Zakelijk krediet berekenen

Leenbedrag

€50.000
Looptijd
Rente percentage

%

Verwachte maandelijkse lasten

€50000

Geschatte eenmalige kosten

Bemiddelingskosten:
Afsluitkosten:

€875

Weten tegen welke rente jij kunt lenen?

Op basis van een kort gesprek kunnen we de haalbaarheid en rentekosten bij jouw aanvraag inschatten.

Bekijk meerjaren overzicht

Start datum

Verwachte afbetalingsdatum

15 juni 2050

Aflossingsschema

AflossingsdatumBetalingAflossingInterestTotale interestBalans openstaand

Overweeg je een zakelijke lening af te sluiten? Dan is het cruciaal om een goede inschatting te kunnen maken van de kosten. Naast het feit dat het rendement van een zakelijke lening op moet wegen tegen de kosten ervan, wil je er zeker van zijn dat je maandelijkse geldstromen voldoende zijn om aan de aflossingsverplichting te voldoen.

zakelijk krediet berekenen
Pepijn heeft met behulp van een zakelijke lening zijn schoenenbedrijf kunnen uitbouwen

Wat kost een zakelijke lening?

Houd rekening met een rentepercentage tussen de 4,00% – 8,75%, afhankelijk van de financiële situatie van jouw bedrijf. Daarnaast betaal je een afsluitprovisie aan de kredietverstrekker ter hoogte van 1% – 3% van het leenbedrag, en bemiddelingskosten van 0,5% – 1%. Sommige financiers brengen jaarlijkse beheer- of administriekosten in rekening van 0,5% – 1,25% van het leenbedrag. Meer weten? Hieronder beschrijven we alle kosten in detail.
zakelijke lening berekenen

Rentekosten

Houd rekening met: 4,00% – 8,75% rente

Rente is de grootste kostenpost van een zakelijke lening, de hoogte daarvan is afhankelijk van verschillende factoren. Bijvoorbeeld van de kredietwaardigheid en terugbetalingscapaciteit van je bedrijf en de ervaring van jou als ondernemer.

Onderpand speelt daarnaast een grote rol bij het bepalen van het rentepercentage. Een onderpand is een vorm van zekerheid voor de kredietverstrekker. Als je de lening niet terug kan betae

De keuze voor variabele of vaste rente heeft ook invloed op de hoogte van de rentekosten. Een vaste rente blijft hetzelfde gedurende de looptijd van de lening, terwijl een variabele rente met de markt mee verandert. 

Wil je snel zakelijk geld lenen, bijvoorbeeld binnen 2-3 werkdagen, dan betaal je meestal ook een hoger percentage. De geldverstrekker doet minder (financiële) checks, waardoor zij meer risico lopen. 

Aanvullende kosten van een zakelijke lening

Zakelijke lening berekenen? Dan is het rente percentage niet het enige waarop je moet letten. Sommige verstrekkers van zakelijk krediet brengen namelijk allerlei extra kosten in rekening, zoals een afsluitprovisie, of een boete bij vervroegd aflossen.  

1.     Afsluitprovisie

Kredietverstrekkers brengen een afsluitprovisie in rekening om de kosten van jouw aanvraag te dekken. Het beoordelen en behandelen van een kredietaanvraag kan namelijk tijdsintensief zijn.

De afsluitprovisie wordt meestal ingehouden op het leenbedrag dat wordt uitgekeerd. Houd er dus rekening mee dat je mogelijk een iets hoger bedrag moet lenen, om het bedrag te ontvangen dat je oorspronkelijk nodig hebt.

Kredietbemiddelaars kunnen meestal een korting krijgen of regelen dat jij zelfs helemaal geen afsluitprovisie betaalt, omdat de bemiddelaar veel werk van de financier uit handen neemt. De bemiddelingskosten die een kredietbemiddelaar voor jou bespaart, zijn vaak hoger dan de kosten die de bemiddelaar in rekening brengt. Het kan daarom een verstandige keuze zijn om met een bemiddelaar te werken. Naast korting op afsluitkosten kan een bemiddelaar vaak een gunstigere rente onderhandelen bij de kredietverstrekker.

Hoeveel?

1% – 3% afsluitprovisie

Wanneer betaal ik dit?

De afsluitprovisie wordt betaald zodra de leningsovereenkomst getekend is, of de provisie wordt ingehouden op het leenbedrag dat wordt uitgekeerd aan jou.

Moet ik deze kosten altijd betalen?

Nee – er zijn enkele kredietverstrekkers die geen afsluitprovisie in rekening brengen. Regel je jouw lening via een kredietbemiddelaar, dan betaal je meestal geen afsluitprovisie. De besparen weegt in de meeste gevallen op tegen de kosten van de bemiddelaar.

2.     Bemiddelingskosten

Bemiddelingskosten worden direct aan de bemiddelaar betaalt. Het is niet verplicht om je zakelijke lening via een bemiddelaar af te sluiten, maar wel gebruikelijk.

Via een bemiddelaar betaal je vaak geen of minder afsluitprovisie. Daarnaast kunnen zij vaak lagere rentetarieven en gunstigere voorwaarden onderhandelen, of geldverstrekkers tegen elkaar uitspelen.

Hoeveel?

Je betaalt meestal een casus fee van €500 – €1000, en zodra de lening geregeld is een kleine succes fee van 0,5% – 1%.

Wanneer betaal ik dit?

De bemiddelaar maakt een schatting van de haalbaarheid van je kredietbehoefte. Is jouw situatie haalbaar? Dan betaal je de casus fee waarna de bemiddelaar aan het werk gaat. Binnen 1-2 weken is je lening meestal geregeld. Nadat je de lening gestort hebt gekregen, voldoe je de succes fee.

Moet ik deze kosten vooraf betalen?

De casus fee betaal je altijd vooraf. Je kunt de bemiddelaar wel vragen om de bemiddelingskosten bij het leenbedrag op te tellen, zodat je een iets hogere lening aanvraagt. Op die manier hoef je niets in te leveren van je beschikbare cash.

3.     Jaarlijkse kosten

Je betaal een beheer- of administratievergoeding zolang de lening loopt. Dat zijn de jaarlijkse kosten van de zakelijke lening.

Hoeveel?

Houd rekening met jaarlijkse kosten tussen 0,5% – 1,25% van het leenbedrag.

Moet ik deze kosten altijd betalen?

Ja – maar sommige aanbieders verwerken deze kosten in het rentepercentage, terwijl andere aanbieders deze kosten apart in rekening brengen. Let daar goed op bij jouw aanvraag.

4.     Kosten bij vervroegd aflossen

Vervroegd aflossen kan bij sommige aanbieders boetevrij, terwijl andere aanbieders daar hoge kosten voor in rekening brengen. Denk bijvoorbeeld aan 6 of 12 maanden de rentekosten.

Vervroegd aflossen komt veel voor. Bedrijfsleningen worden veel gebruikt om groei te financieren of om uit te breiden. De kans is groot dat de geldstromen in de toekomst toenemen, waardoor de zakelijke lening vervroegd afgelost kan worden. Let daarom bij je aanvraag goed op de mogelijkheden – en kosten – van vervroegd aflossen.

Steeds meer aanbieders staan toe om boetevrij af te lossen. Bij aanbieders die wel kosten in rekening brengen voor vervroegd aflossen, is het soms mogelijk om deze kosten te onderhandelen.

5.     Boete bij te laten betaling

Als je niet in staat bent om aan de rente- en aflossingsverplichting te voldoen, en één (of enkele) maanden overslaat, dan dien je dat bedrag uiteraard later alsnog af te lossen. Daarnaast betaal je een boete van ongeveer 1-5% van de aflossing die je gemist hebt. Kredietverstrekkers hanteren mestaal een minimumbedrag van €30 tot €50, afhankelijk van de financier.

Bij alternatieve leenvormen zoals crowdfunding kunnen deze kosten een stuk hoger uitvallen. Collin crowdfund, een van de grootste crowdfunders hanteert bijvoorbeeld een boete van €500 bij te late betaling.

Je weg vinden in de kosten van een zakelijke lening, en aanbieders betrouwbaar met elkaar vergelijken

Met zo veel variabelen is het belangrijk om het aanvraag proces – en de kosten die daarmee gemoeid zijn – goed in beeld te krijgen. Een zakelijke lening is maatwerk, ieder bedrijf is uniek, waardoor je altijd een aanbod op maat krijgt.

Niet alleen de kosten kunnen flink verschillen per aanbieder, maar ook de manier waarop aanbieders de kosten weergeven. Niet alle aanbieders zijn even transparant in de manier waarop zij hun kosten communiceren. Let daar goed op voordat je een definitieve beslissing maakt.