Zakelijke lening berekenen april 2024​​

Krijg een goede indruk wat jouw zakelijke lening gaat kosten.

Zakelijk krediet berekenen

Leenbedrag

€50.000
Looptijd
Rente percentage

%

Verwachte maandelijkse lasten

€50000

Geschatte eenmalige kosten

Afsluitkosten:
Administratieve en overige kosten:

€875

Weten tegen welke rente jij kunt lenen?

Met zakelijkbankieren.nl weet je snel wat jouw mogelijkheden zijn. Vergelijk 80+ geldverstrekkers en regel gemakkelijk jouw financiering tegen de beste voorwaarden.

Bekijk meerjaren overzicht

Start datum

Verwachte afbetalingsdatum

15 juni 2050

Aflossingsschema

Aflossingsdatum Betaling Aflossing Interest Totale interest Balans openstaand

Overweeg je een zakelijke lening of krediet af te sluiten? Dan is het cruciaal om een goede inschatting te kunnen maken van de kosten. Bedrijfslening berekenen? Naast het feit dat het rendement van een zakelijke lening op moet wegen tegen de kosten ervan, wil je er zeker van zijn dat je maandelijkse geldstromen voldoende zijn om aan de aflossingsverplichting te voldoen. Ga je een zakelijke lening berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie waar je rekening mee moet houden.

zakelijk krediet berekenen
Pepijn heeft met behulp van een zakelijke lening zijn schoenenbedrijf kunnen uitbouwen

Wat kost een zakelijke lening?

Houd rekening met een rente tussen 4,00% – 8,75%, afhankelijk van de financiële situatie van jouw bedrijf.

Daarnaast betaal je een afsluitprovisie aan de kredietverstrekker ter hoogte van 1% – 3% van het leenbedrag, en bemiddelingskosten van 0,5% – 1%. Sommige financiers brengen jaarlijkse beheer- of administratiekosten in rekening van 0,5% – 1,25% van het leenbedrag. Ga je een zakelijke lening bereken? Hou met deze kosten dan altijd rekening. Natuurlijk moet je wel aan de maandelijkse betalingsverplichting kunnen voldoen. Dat is waarom een bedrijfslening berekenen belangrijk is, voordat je hem afsluit.

zakelijke lening berekenen

Rentekosten

Houd rekening met: 4,00% – 8,75% rente

Rente is de grootste kostenpost van een zakelijke lening, de hoogte daarvan is afhankelijk van verschillende factoren. Bijvoorbeeld van de kredietwaardigheid en terugbetalingscapaciteit van je bedrijf en de ervaring van jou als ondernemer, maar ook de looptijd van de lening.

Onderpand speelt daarnaast een grote rol bij het bepalen van het rentepercentage. Een onderpand is een vorm van zekerheid voor de kredietverstrekker. 

De keuze voor variabele of vaste rente heeft ook invloed op de hoogte van de rente. Let daarop bij het berekenen. Een vaste rente blijft hetzelfde gedurende de looptijd van de lening, terwijl een variabele rente met de markt mee verandert. Het maand bedrag kan daardoor variëren. 

Wil je snel zakelijk geld lenen, bijvoorbeeld binnen 2-3 werkdagen, dan betaal je meestal ook een hoger percentage. De geldverstrekker doet minder (financiële) checks, waardoor zij meer risico lopen. 

Aanvullende kosten van een zakelijke lening

Zakelijke lening berekenen? Dan is het rente percentage niet het enige waarop je moet letten. Sommige verstrekkers van zakelijk krediet rekenen namelijk allerlei extra’s, zoals een afsluitprovisie, of een boete bij vervroegd aflossen.  

1.     Afsluitprovisie

Kredietverstrekkers brengen een afsluitprovisie in rekening om de kosten van jouw aanvraag te dekken. Het beoordelen en behandelen van een kredietaanvraag kan namelijk tijdsintensief zijn.

De afsluitprovisie wordt meestal ingehouden op het leenbedrag dat wordt uitgekeerd. Houd er dus rekening mee dat je mogelijk een iets hoger bedrag moet lenen, om het bedrag te ontvangen dat je oorspronkelijk nodig hebt.

Kredietbemiddelaars kunnen meestal een korting krijgen of regelen dat jij zelfs helemaal geen afsluitprovisie betaalt, omdat de bemiddelaar veel werk van de financier uit handen neemt. De hoogte van de afsluitprovisie die een kredietbemiddelaar voor jou bespaart, is vaak hoger dan wat jij kwijt bent aan de bemiddelaar. Een zakelijke lening berekenen gaat eenvoudig met de bovenstaande tool.

Meestal loont het om bij een lening of kredietbehoefte groter dan €25.000.

Hoeveel?

1% – 3% afsluitprovisie

Wanneer betaal ik dit?

De afsluitprovisie wordt betaald zodra de leningsovereenkomst getekend is, of de provisie wordt ingehouden op het leenbedrag dat wordt uitgekeerd aan jou.

Moet ik deze kosten altijd betalen?

Nee – er zijn enkele kredietverstrekkers die geen afsluitprovisie in rekening brengen. Regel je jouw lening via een kredietbemiddelaar, dan betaal je meestal geen afsluitprovisie. De besparing weegt in de meeste gevallen op tegen de kosten van de bemiddelaar.

2.     Bemiddelingskosten

Een lening aanvragen via een bemiddelaar is vrij gebruikelijk vanwege de complexiteit. Bemiddelingskosten worden direct aan de bemiddelaar betaalt. Het is niet verplicht om je zakelijke lening via een bemiddelaar af te sluiten, maar wel gebruikelijk.

Via een bemiddelaar betaal je vaak geen of minder afsluitprovisie. Daarnaast kunnen zij vaak lagere rentetarieven en gunstigere voorwaarden onderhandelen, of geldverstrekkers tegen elkaar uitspelen.

Hoeveel?

Je betaalt meestal een casus fee van €500 – €1000, en zodra de lening geregeld is een kleine succes fee van 0,5% – 1%.

Wanneer betaal ik dit?

De bemiddelaar maakt een schatting van de haalbaarheid van je kredietbehoefte. Is jouw situatie haalbaar? Dan betaal je de casus fee waarna de bemiddelaar aan het werk gaat. Binnen 1-2 weken is je lening meestal geregeld. Nadat je de lening gestort hebt gekregen, voldoe je de succes fee.

Moet ik deze kosten vooraf betalen?

De casus fee betaal je altijd vooraf. Je kunt de bemiddelaar wel vragen om de bemiddelingskosten bij het leenbedrag op te tellen, zodat je een iets hogere lening aanvraagt. Op die manier hoef je niets in te leveren van je beschikbare cash.

3.     Jaarlijkse kosten zakelijke lening

Je betaalt een beheer- of administratievergoeding zolang de lening loopt. Dat zijn de jaarlijkse kosten van de zakelijke lening.

Hoeveel kosten zakelijke lening?

Houd rekening met jaarlijkse kosten tussen 0,5% – 1,25% van het leenbedrag.

Moet ik deze kosten altijd betalen?

Ja – maar sommige aanbieders verwerken deze kosten in het rentepercentage, terwijl andere aanbieders deze kosten apart in rekening brengen. Let daar goed op bij jouw aanvraag.

4.     Kosten bij vervroegd aflossen

Als je een zakelijke lening berekenen wilt, hou je soms geen rekening met overige kosten. Bijvoorbeeld die van vervroegd aflossen. Je lening vervroegd aflossen kan bij sommige aanbieders boetevrij, terwijl andere aanbieders daar hoge kosten voor in rekening brengen. Denk bijvoorbeeld aan 6 maanden of 12 maanden de rentekosten.

Vervroegd aflossen komt veel voor. Bedrijfsleningen worden veel gebruikt om groei te financieren of om uit te breiden. De kans is groot dat de geldstromen in de toekomst toenemen, waardoor de zakelijke lening maandlasten vervroegd afgelost kan worden. Let daarom bij je aanvraag goed op de mogelijkheden – en kosten – van vervroegd aflossen.

Steeds meer aanbieders staan toe om boetevrij af te lossen. Bij aanbieders waarbij dat niet kan, is het soms mogelijk om deze kosten te onderhandelen.

5.     Boete bij te laten betaling

Als je niet in staat bent om aan de rente- en aflossingsverplichting te voldoen, en een maand overslaat, dan dien je dat bedrag uiteraard later alsnog af te lossen. Daarnaast betaal je een boete van ongeveer 1-5% van de aflossing die je gemist hebt. Kredietverstrekkers hanteren mestaal een minimumbedrag van €30 tot €50, afhankelijk van de financier.

Bij alternatieve leenvormen zoals crowdfunding kan zo’n boete een stuk hoger uitvallen. Collin crowdfund, een van de grootste crowdfunders hanteert bijvoorbeeld een boete van €500 bij te late betaling.

Bedrijfslening berekenen

Een bedrijfslening berekenen is niet altijd even eenvoudig. Bij afsluiten van zakelijke leningen berekenen kredietverstrekkers vaak verschillende kosten. Bijvoorbeeld rente, boetes of afsluitprovisie. Wij maken graag het proces een stuk transparanter. Natuurlijk wil je direct weten wat de bedrijfslening kosten gaat. Met de bovenstaande tool kun je snel berekenen wat de kosten zijn. Toch zijn de kosten niet overal hetzelfde. Door vergelijken kun je veel voordeel behalen. 
 

Er zijn heel wat variabelen om rekening mee te houden wanneer je een bedrijfslening afsluit. Maar bij de bedrijfslening berekenen zijn kosten niet altijd de doorslaggevende factor. Houd naast de kosten ook de communicatie, betrouwbaarheid en de manier waarop een kredietverstrekker met de lening omgaat in de gaten.

Hoe werkt de zakelijk lening berekenen tool?

Bovenaan deze pagina vind je de handige zakelijk lening berekenen tool. Vul de benodigde cijfers in zodat je snel de zakelijke financiering berekenen kunt. Hou er rekening mee dat de uitkomst een schatting is. Je kunt zo snel de zakelijke lening maandlasten naar voren krijgen. Dit zijn vaak niet alle kosten maar wel de cijfers die belangrijk zijn voor een goede schatting. Vul in ieder geval de volgende punten in:

zakelijke financiering berekenen: Leenbedrag

Het leenbedrag is de hoeveelheid geld die je graag wilt lenen van een kredietverstrekker. Wil je een zakelijke financiering berekenen? Dan is deze informatie in ieder geval altijd nodig. 

zakelijke financiering berekenen: Looptijd

Over welke periode zou je geld willen lenen? Als je een zakelijke financiering berekenen wilt is de looptijd erg belangrijk.

zakelijke financiering berekenen: Rentepercentage

Zakelijke lening rente berekenen gaat alleen als er ook een rentepercentage wordt ingevuld. Vrijwel elke kredietverstrekker rekent een percentage over het geleende bedrag. Het bedrag hangt van meerdere factoren af zoals risico, branche en onderpand, leenbedrag etc. Ook verschillen de percentages per kredietverstrekker.

 

 

Betrouwbaar jouw zakelijke lening berekenen, en aanbieders met elkaar vergelijken

Met zo veel variabelen is het belangrijk om het aanvraag proces – en de kosten die daarmee gemoeid zijn – goed in beeld te krijgen. Een zakelijke lening aanvragen is maatwerk, ieder bedrijf is uniek, waardoor je altijd een aanbod op maat krijgt.

Niet alleen de kosten kunnen flink verschillen per aanbieder, maar ook de manier waarop aanbieders de kosten weergeven. Niet alle aanbieders zijn even transparant in de manier waarop zij hun kosten communiceren. Let daar goed op voordat je een zakelijke lening berekenen gaat en de definitieve beslissing maakt.