Zakelijke lening oversluiten: dit zijn de voordelen

Je bent een ondernemer met een zakelijke hypotheek waarop een forse rente wordt gerekend. Of je hebt meerdere bedrijfsleningen afgesloten die stuk voor stuk hun eigen voorwaarden en rentepercentage hebben. Onduidelijk en onoverzichtelijk. Bovendien betaal je ongemerkt waarschijnlijk onnodig hoge kosten. Je kunt dan overwegen dat deze leningen over te sluiten. Bijvoorbeeld omdat een andere kredietverstrekker een lagere rente rekent.

Zakelijke lening oversluiten: hoe werkt het?

Wanneer je een of meerdere zakelijke leningen wil oversluiten, dan lost de nieuwe kredietverstrekker de oude lening(en) af. Soms rekent de oude geldverstrekker een boete omdat men hierdoor rente-inkomsten misloopt. Die boete is maximaal 1 procent van het bedrag dat je aflost wanneer de looptijd nog langer is dan een jaar. Is de looptijd korter dan een jaar, dan is de boete maximaal 0,5 procent van het bedrag dat je aflost. Check dus goed de voorwaarden voordat je een zakelijke lening of hypotheek gaat oversluiten.

Als de boete hoger is dan de besparing door het oversluiten, dan heeft dat laatste eigenlijk geen nut. In de meeste gevallen rekenen kredietverstrekkers geen boete en kun je een of meerdere zakelijke leningen moeiteloos online oversluiten naar een andere bank. De oude en nieuwe kredietverstrekker regelen onderling de verdere afhandeling. En jij als ondernemer zal bij de nieuwe geldverstrekker de overgesloten lening(en) of hypotheek aflossen.

Zakelijke lening oversluiten: de voordelen

Een belangrijk voordeel van het oversluiten van een zakelijke lening is dat je het bedrag bij een andere kredietverstrekker meestal tegen een veel lagere rente kunt lenen. Hiermee bespaar je dus veel geld. Daarom loont het om geregeld te checken of je elders geen lagere rente krijgt op je bestaande lening/hypotheek.

Het samenvoegen van meerdere leningen heeft verder als voordeel dat je administratie veel overzichtelijker wordt en je op één plek terechtkunt voor vragen en je ook maar met één bank te maken hebt wanneer er bijvoorbeeld een betalingsachterstand dreigt. Ook kun je door leningen over te sluiten de looptijd verkorten, waardoor je sneller aflost en een kortere periode rente betaalt.

Persoonlijke lening oversluiten

Heb je naast een zakelijk krediet als ondernemer tevens een persoonlijke lening als privé-persoon? Ook deze lening kun je oversluiten wanneer je op zoek bent naar een lagere rente en ook hier geldt dat er mogelijk een boete wordt gerekend. Je kunt een persoonlijke lening niet omzetten naar een zakelijke lening of andersom. Voor beide soorten krediet gelden andere criteria waaraan je moet voldoen om deze af te kunnen sluiten.

Wanneer je een privélening afsluit, zul je een vaste bron van inkomsten moeten hebben. Dat is niet zo makkelijk wanneer je zelfstandig ondernemer bent. Andersom geldt bij het afsluiten van een zakelijk krediet dat je moet kunnen aantonen dat het bedrijf winstgevend is of dat in de toekomst zal worden.

Meer weten over zakelijk bankieren?

Wil jij als ondernemer meer weten over zakelijke kredieten of ben je op zoek naar een alternatief voor een zakelijke lening bij de bank? Op deze pagina kun je verschillende zakelijke kredieten vergelijken en worden de mogelijkheden en voorwaarden overzichtelijk voor je op een rij gezet.