Ondernemer in hart en nieren? We denken zomaar dat je dan weleens hebt nagedacht over een eventuele beleggingsvorm. Beleggen is tenslotte een werkwijze die je, mits goed uitgedacht en -gevoerd, behóórlijk wat kan opleveren. Je hebt daarvoor alleen niet genoeg aan je betaal- en spaarrekening: je moet een zakelijke beleggingsrekening hebben. We vertellen je er in dit artikel meer over.
…en dat begint natuurlijk allemaal met de vraag wat beleggen nu precies inhoudt.
Voor de niet-kenners: het is eigenlijk niets minder dan het investeren van geld in – mja – iets. Het doel daarbij is natuurlijk dat die investering zichzelf binnen afzienbare tijd terugbetaalt.
Dat maakt beleggen ook risicovol, want je weet tenslotte nooit of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Het vereist dus enige kennis van zaken, wil je jouw belegsessie tot een goed einde brengen.
Welke vormen van beleggen met een zakelijke rekening zijn er?
Beleggen met een zakelijke rekening kan op verschillende manieren. We nemen hieronder de meest voorkomende varianten met je door.
Beleggen in aandelen
Beleggen in aandelen is misschien wel de meest voorkomende manier die er is. Het betekent in wezen dat je investeert in een bedrijf door voor een deel eigenaar van dit bedrijf te worden. Draait deze onderneming na verloop van tijd op volle toeren? Dan ontvang je een vooraf besproken percentage van de winst: het zogenoemde dividend.
Het kan natuurlijk ook helemaal verkeerd uitpakken, bijvoorbeeld wanneer het bedrijf in kwestie juist helemáál geen winst oplevert. Maar goed. Dat is nu eenmaal het risico van het vak.
Beleggen in beleggingsfondsen
Beleggingsfondsen zijn portefeuilles die worden beheerd door experts en de inleg van meerdere beleggers bevatten. Je belegt dan samen in bijvoorbeeld aandelen – en dat heeft meerdere voordelen.
Je hoeft bijvoorbeeld minder in te leggen én je loopt minder risico. Doordat de portefeuille wordt beheerd door een expert, loop je in ieder geval niet tegen beginnersfouten aan. Het kost bovendien minder tijd. De meest inhoudelijke beslissingen kun je allemaal aan de expert overlaten.
Het nadeel is dat het beleggingsfonds ook moet verdienen: ze brengen je kosten in rekening.
Beleggen in obligaties
Beleggen in obligaties zit behóórlijk anders in elkaar dan beleggen in aandelen. Het houdt in dat je geld leent aan bedrijf, maar in tegenstelling tot bij beleggen in aandelen hoef je hier niet te hopen dat de onderneming zoveel mogelijk winst maakt. Je krijgt namelijk rente – ieder jaar dat de onderneming niet failliet gaat en zolang de looptijd van je lening duurt.
Opmerkelijk bij beleggen in obligaties is dat je kunt beleggen in bedrijven, maar ook in landen.
Beleggen in vastgoed
Beleggen in vastgoed is simpel gezegd het opkopen van panden. Voorbeelden daarvan zijn koophuizen, kantoren of winkels. Je verdient hieraan door huur te vragen aan de huurder.
Dit kan een behoorlijke bron van inkomsten zijn, maar let op: het risico bestaat natuurlijk altijd dat de algemene huren dalen. Je hebt daarnaast het risico dat je helemaal geen huurder vindt, waardoor je bijvoorbeeld met een leeg winkelpand zit opgescheept.
Wat is een beleggingsrekening?
Plannen om te beleggen in aandelen, obligaties of vastgoed – al dan niet via een fonds? Dan is het openen van een zakelijke beleggingsrekening een van de eerste te zetten stappen.
Een beleggingsrekening wordt ook wel een effectenrekening genoemd. Ze worden aangeboden door zowel traditionele grootbanken als nieuwerwetse online banken. Alle aan- en verkopen die in het kader van je belegging worden gedaan, verlopen via deze rekening.
Waarom moet ik een zakelijke beleggingsrekening openen?
Een zakelijke beleggingsrekening openen is verplicht – en dat is dan ook direct dé reden om hieraan te beginnen. Het kopen en verkopen van obligaties, aandelen en andere beleggingsproducten mag wettelijk gezien namelijk alleen van een beleggingsrekening. Je ontkomt er dus niet aan, eigenlijk.
Dat neemt niet weg dat het openen van zo’n rekening ook specifieke voordelen heeft. Sommige banken bieden namelijk rekeningen met allerlei features die interessant zijn voor beleggers in spé.
We onderscheiden overigens ook een situatie waarbij een het openen van zo’n rekening niet verplicht is. Dat is namelijk het geval wanneer je belegt met behulp van een zogenoemde vermogensbeheerder. Deze vorm van beleggen is te vergelijken met beleggen via een fonds, waarbij een expert de meest inhoudelijke keuzes voor je neemt. De vermogensbeheerder neemt eveneens belangrijke beslissingen en houdt jou als belegger daarvan op de hoogte. Een simpele manier van beleggen voor iemand die daar verder weinig kaas van heeft gegeven én dus een manier van werken waarbij een zakelijke beleggingsrekening openen niet nodig is: ook dat wordt geregeld door de tussenpersoon in kwestie.
Is het slim om zakelijke beleggingsrekeningen met elkaar te vergelijken?
De ene zakelijke beleggingsrekening met de ander vergelijken is altijd een goed idee. Zoals we hierboven al lieten doorschemeren, bieden andere banken unieke kenmerken en features die voor beleggers in de dop interessant kunnen zijn.
Welke bank bij jou past? Dat hangt af van je persoonlijke wensen en voorkeuren. Bekijk goed wat welke bank je kan aanbieden en baseer je uiteindelijke keuze op wat jij denkt nodig te hebben.