5 tips voor zakelijke starters

Een eigen bedrijf starten? Waarom niet! Tegenwoordig heb je al binnen een aantal stappen een eigen onderneming. Toch moet je je goed voorbereiden wanneer je van plan bent om voor jezelf aan de slag te gaan. Er komt namelijk veel meer kijken bij het opzetten van een bedrijf dan je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een ondernemingsplan, het opzetten van een website en het strategisch inzetten van social media. Om het starten van je eigen onderneming zo gemakkelijk en soepel mogelijk te laten verlopen, hebben wij hieronder enkele tips voor je verzameld.

Het ondernemingsplan

Wat voor bedrijf wil je opzetten en wat is je doelstelling? Het is handig om dit soort belangrijke vragen te beantwoorden voordat je aan de slag gaat. Daarom is de belangrijkste tip die we je willen geven: maak een ondernemingsplan. In dit plan zet je de doelen voor je bedrijf vast, bepaal je de product/market fit van je onderneming en bereken je de verwachte winst. Met name wanneer je een bedrijf start waarbij je eventueel investeerders nodig hebt, is het paraat hebben van het ondernemingsplan een must. Zelfs zaken als het inschrijven bij de Kamer van Koophandel zijn ondergeschikt hieraan.

Een passende website

Voor je bedrijf of onderneming heb je een representatief visitekaartje nodig. Een website leent zich hier het beste voor. Als je jouw onderneming goed in de markt wilt zetten, is de onlinevindbaarheid een grote pre. Deze vindbaarheid begint bij het kiezen van een kwalitatieve provider en het creëren van een mooie en overzichtelijke website. De provider is bepalend voor de functionaliteit en de snelheid van je website. Met WordPress Hosting van het Nederlandse IT-bedrijf TransIP bouw jij in een handomdraai een professionele website op een veilig platform, dat optimale performance garandeert. Jouw WordPress wordt automatisch geïnstalleerd, zodat jij gelijk aan de slag kunt met het creatieve gedeelte: een passend en mooi thema uitkiezen, pagina’s aanmaken en handige plug-ins toevoegen. Het SSL-certificaat krijg je er bovendien gratis bij en dankzij de automatische back-ups ga je makkelijk terug naar een eerdere versie van je website. Een uitstekende keus voor gevorderde en beginnende webmasters dus!

De kracht van social media

Het is mooi wanneer de website van je bedrijf goed gevonden wordt in zoekmachines. Een aantal goede socialmedia-accounts doet echter ook wonderen. Veel ondernemers onderschatten de kracht van social media, terwijl veel van hun potentiële bezoekers en klanten op populaire kanalen als Facebook, Instagram en Twitter zitten. Het is ook belangrijk om je te profileren op professionele kanalen, zoals LinkedIn: een persoonlijk en professioneel platform waarop je verwijst naar je bedrijf. Op LinkedIn zitten veel recruiters, die actief op zoek zijn naar werknemers of bedrijven waar zij eventueel iets voor kunnen betekenen. Handig dus om altijd een up-to-date profiel te hebben.

Open een zakelijke rekening

Het openen van een zakelijke rekening is een puntje dat vaak wordt vergeten. Wanneer je onderneming nog klein is, vind je het misschien onnodig om een zakelijke rekening te openen. In je persoonlijke leven geef je van alles uit aan onder andere boodschappen, huur, abonnementen en meer. Dit soort (vaste) lasten zijn ook van toepassing op je onderneming. Wanneer je jouw persoonlijke en zakelijke uitgaven vanaf dezelfde rekening regelt, riskeer je de kans dat je het overzicht verliest. Kies daarom voor een extra zakelijke rekening, waarmee je de bankzaken van je bedrijf bijhoudt.

Gewoon doen!

Naast deze tips komt het eigenlijk neer op een ding: gewoon doen! Loop je al een tijdje met een tof idee en zie je het zitten om een eigen zaak op te zetten? Bereid je voor met onze tips en laat je vooral helpen door mensen die deze stap al eerder genomen hebben. Kijk goed of het voor jou je levenskwaliteit verbetert en of het jou de handvatten kan geven om vooruit te gaan in je leven en carrière. Durf jezelf open te stellen voor een nieuwe uitdaging!