Tips voor een kluis in je huis

Het hebben van een eigen kluis of meerdere kluizen in huis is vandaag de dag niets nieuws. Sinds de grote economische crisis in 2008 kiezen steeds minder mensen ervoor om een kluis bij een bank te huren. Het hebben van een eigen kluis in huis is sindsdien steeds populairder geworden bij particulieren omdat men op die manier zelf kan bepalen wat ze waar veilig opbergen. Het is bijvoorbeeld de ideale plek om documenten, sieraden en geld op te slaan. Leen je bijvoorbeeld geld voor je bedrijf? Dan is een kluis in huis zeker het aanschaffen waard. Tegenwoordig vind je zowel online als offline in steeds meer winkels diverse soorten kluizen; van grote kluizen tot kleine kluizen. Lees in dit artikel alles wat je moet weten over een kluis in je huis. Wat voor soort kluis moet je bijvoorbeeld kiezen en waar plaats je een kluis?

Verschillende soorten kluizen

Door deze verschuiving van het gebruik van kluizen zijn er dus steeds meer verschillende soorten kluizen op de markt. Er zijn in verhouding nog maar weinig mensen die gebruik maken van een kluis bij een bank. Het grootste voordeel van een eigen kluis is dat je niet maandelijks geld aan huur kwijt bent. Natuurlijk kost een goede gecertificeerde kluis eenmalig een aardig bedrag, maar dan ben je wel klaar wat betreft het financiële plaatje. Kijk in eerste instantie naar het doel van de kluis: waarvoor ga je het gebruiken? Gebruik je de kluis alleen als documentkluis voor je documenten? Dan kun je kiezen voor een kleine smalle kluis zoals een hotelkluisje. Gebruik je het echter ook voor sieraden, geld en andere waardevolle bezittingen? Kies dan voor een groter elektronisch model om optimaal gebruik te kunnen maken van de beschikbare ruimte.

Waar plaats je een kluis?

Het is verstandig om goed na te denken over de plek van de kluis. Zorg ervoor dat deze niet op een hele zichtbare plek te vinden is. Kies bijvoorbeeld voor de meterkast, een kantoortje of de slaapkamer. De volgende stap is om te kijken hóe je de kluis gaat vastmaken; een kleinere kluis kun je over het algemeen eenvoudig en snel vastschroeven in een kledingkast of een meubelkast zodat deze niet meegenomen kan worden. Wanneer je deze in een kledingkast plaatst in het aan te raden om deze of juist helemaal onderin de kast de plaatsen of helemaal bovenin zodat de kluis niet direct opvalt bij het openen van de kast. Zie je dit toch niet zo zitten of wil je liever meer zekerheid? Dan kun je je kluis (zowel een grote als een kleine) in je muur laten metselen zodat de kluis 100% niet meegenomen kan worden. Let hierbij wel op op de omstandigheden en de kwaliteit van de muur, dit kan van invloed zijn op de (inhoud van de) kluis.

Waar koop je een kluis?

Vandaag de dag zijn er honderden webshops en winkels waar je terecht kunt voor een goede kluis. Je kunt bijvoorbeeld bij de meeste aanbieders die meubels verkopen verschillende soorten kluizen aanschaffen. Wat betreft het kopen van een goede kluis kun je beter kiezen voor iets duurder dan voor een goedkope kluis. Een goedkope variant is vaker niet gecertificeerd waardoor de kwaliteit minder goed is. Kies dus liever voor een wat duurdere kluis met een certificaat wanneer je meer zekerheid wilt. Op deze site kun je terecht voor een groot aanbod op het gebied van verschillende soorten kluizen. Kies bijvoorbeeld voor een elektronische kluis, een brandwerende kluis, een sleutelkluis of een documentkluis. Check dus altijd het doel van je kluis voordat je er één aanschaft.

Verklein de kans op diefstal

Om de kans op diefstal zo klein mogelijk te maken zijn er nog een aantal tips waar je rekening mee kunt houden wanneer je een kluis gaat aanschaffen:

  • Veranker je kluis altijd in de muur of in de wand.
  • Laat de buitenwereld niet weten dat je een kluis hebt waar je je waardevolle bezittingen in bewaart.
  • Zorg ervoor dat de eventuele sleutels van de kluis goed opgeborgen zijn op een plek die alleen jij weet.
  • Bepaal voordat je een kluis aanschaft wat het doel van de kluis is zodat je de juiste kluis aanschaft.
  • Informeer altijd naar de waardeberging van de kluis voordat je de kluis aanschaft. Zo weet je precies wat je er wel of niet in kunt opbergen.
  • Je kunt altijd kiezen voor een kluis met cijfercode wanneer je niet afhankelijk wilt zijn van sleuteltjes.
  • Wanneer je je kluis in je kledingkast monteert zorg er dan voor dat je er wat kleding voor legt wanneer je de kluis sluit. Op die manier valt de kluis minder goed op.