Op het gebied van verzekeringen heb je in Nederland flink wat te kiezen. Je kunt je tenslotte voor van alles en nog wat verzekeren. Sommige verzekeringen zijn verplicht, maar vaak bepaal je zelf of je een verzekering wel of niet afsluit. Een rechtsbijstandverzekering is een voorbeeld van een verzekering die je niet per se af hoeft te sluiten. Dat betekent niet dat hij niet handig kan zijn.
Wat is rechtsbijstand?
Om te bepalen of dit een verzekering voor jou is, wil je mogelijk eerst antwoord op de belangrijkste vraag: ‘Wat is rechtsbijstand?’.
In principe houdt dit in dat je verzekerd bent voor juridische hulp bij conflicten.
Wat is de standaarddekking van een rechtsbijstandverzekering?
Ben je getuige bij een strafzaak? Dan ben je hiervoor verzekerd met een rechtsbijstandverzekering. Dit is niet het enige, want je hebt ook recht op juridische hulp als je verdacht wordt van een verkeersovertreding waarbij iemand anders gewond raakt of overlijdt. Juridische hulp als je een borgsom moet betalen in het buitenland valt ook binnen de dekking van deze verzekering. Bovendien ben je in sommige gevallen verzekerd voor een schadevergoeding als iemand niet kan betalen.
Met een rechtsbijstandverzekering ben je helaas niet altijd verzekerd voor juridische hulp bij een conflict. Zo heeft het bijvoorbeeld geen zin om bij je verzekeraar aan te kloppen als er een conflict ontstaat binnen de wachttijd van de verzekering. In het geval van wachttijd heb je de eerste drie maanden na het afsluiten van je verzekering namelijk geen recht op juridische hulp.
Daarnaast ben je niet verzekerd voor een conflict dat ontstaat of verwacht wordt voordat de verzekering begint.
Hoe zit het bij een echtscheiding?
Wil je scheiden van je partner, maar gaat dit niet zonder slag of stoot? Dan kan een echtscheiding uitmonden in een conflict. In dat geval denk je misschien dat je gebruik kunt maken van jouw rechtsbijstandverzekering.
Helaas is dit niet het geval. Rechtsbijstand bij scheiding is namelijk één van de zaken die buiten de standaarddekking van deze verzekering valt.
Naast geschillen die te maken hebben met scheiden of uit elkaar gaan, vallen ook de volgende geschillen buiten de dekking van een rechtsbijstandverzekering:
- Geschillen over een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap;
- Geschillen over alimentatie, ouderlijk gezag of omgangsregelingen;
- Geschillen over de de verdeling van vermogen, zoals de verdeling van geld, spullen of pensioen.
Hoe breid ik de standaarddekking uit met aanvullende modules?
Doordat je weet hoe de standaarddekking van een rechtsbijstandverzekering eruit ziet, denk je misschien dat je weet waar je voor zo’n verzekering voor af kunt sluiten.
Toch is dit niet helemaal het geval. Je kunt een rechtsbijstandverzekering namelijk uitbreiden met aanvullende modules. Bij de meeste verzekeraars moet je minimaal één aanvullende module kiezen. Het is echter ook mogelijk om een rechtsbijstandverzekering uit te breiden met meerdere aanvullende modules.
De mogelijkheden voor wat betreft aanvullende modules kunnen per verzekeraar verschillen, maar toch komen ze in grote lijnen overeen. Zo kun je vaak kiezen voor aanvullende modules die betrekking hebben op wonen, werk, inkomen, verkeer en vermogen.
Kies nooit lukraak een aanvullende module uit, maar kijk altijd goed waar je precies voor verzekerd bent. Op