Het is nogal een understatement om te stellen dat het coronavirus heeft geleid tot financiële bedrijfsproblemen in alle soorten en maten. Veel ondernemers hebben daarom overheidssteun ontvangen of geld bijgeleend bij kredietverstrekkers als DEFAM Krediet, zodat ze geen salaris uit hun onderneming hoefden te onttrekken. Het kan ook zijn dat er door corona een belastingachterstand is ontstaan. Gelukkig voor hen komt de Belastingdienst daarom met speciale reglementen.
Veel ondernemers zitten in zwaar weer dankzij de huidige pandemie. En het einde lijkt voorlopig – helaas – nog niet in zicht. Ook na het vinden van een geschikt medicijn of vaccin heeft de doorsnee consument simpelweg minder te besteden, is de verwachting.
Wat dat betreft, zijn de maatregelen die de overheid heeft genomen om ondernemers een hand boven het hoofd te houden ook meer dan welkom. Veel Nederlandse bedrijven hebben gebruik gemaakt van de verschillende vormen van staatssteun, terwijl anderen een aanbod van de Belastingdienst hebben aangegrepen: het uitstel van belastingbetaling.
Belastingschuld aflossen
Door de coronacrisis hebben veel ondernemers onbedoeld een belastingschuld opgebouwd. Zij krijgen nu langer de tijd om deze af te lossen dan gebruikelijk. Dat stelt staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën.
Vijlbrief meldt dat ondernemers de achterstallige belastingen pas vanaf 1 juli 2021 hoeven te betalen. Daar mogen ze dan eveneens langer over doen dan gebruikelijk: drie jaar.
Het kabinet besloot al eerder tot een uitstel van belastingbetaling, maar wilde dit verlengen tot 1 januari 2021. Bovendien bevatte het oorspronkelijke voorstel een betalingstermijn van twee in plaats van drie jaar. Dat kwam hen echter op bakken kritiek vanuit de Tweede Kamer te staan. Daar werd gesteld dat er teveel bedrijven zijn die te maken hebben met de gevolgen van de coronamaatregelen. Resultaat daarvan zijn de twee huidige, vernieuwde maatregelen.
Belastinguitstel
En daar hebben ondernemers dan ook massaal gebruik van gemaakt. De Belastingdienst meldt dat meer dan 250.000 ondernemers hebben gevraagd om uitstel van belastingbetaling. Daarvan hebben vijftigduizend entrepreneurs het openstaande bedrag inmiddels betaald. De 200.000 ondernemers waarvan de schuld nog wel intact is, zijn in totaal goed voor een totale belastingschuld van twaalf miljard euro.
Deze ondernemers hebben, zoals gezegd, drie jaar om de schuld alsnog af te lossen. Dat kan in maandelijkse termijnen en zonder invorderingsrente. Mocht de situatie het toestaan om de belasting alsnog in een keer af te lossen, dan mag dat vanzelfsprekend ook.
2022
De kritiek op de oorspronkelijke maatregelen van het kabinet kwam niet alleen uit de Tweede Kamer, maar ook van instanties als INretail en MKB-Nederland. Zij voerden dan ook meermaals gesprekken met staatssecretaris Vijlbrief. Het initiële plan was om de nog niet betaalde belastingen om te dopen tot leningen. Benadeelde ondernemers zouden daarbij vier jaar de tijd krijgen om deze leningen terug te betalen: een termijn die zou ingaan in 2022. Dat moest hen volop de kans geven om hun bedrijf opnieuw op te bouwen.
Volgens Jan Meerman, directeur van INretail, kan dit initiële plan een positief effect hebben op Nederlandse ondernemingen. Hij stelt dat de meeste bedrijven het geld hard nodig hebben, omdat veel van hen hun onderneming min of meer een reboot moeten geven. Daarnaast, stelt Meerman, is de belastingschuld vaak niet de enige schuld die ondernemers door de coronacrisis hebben opgebouwd. Hij sluit dan ook niet uit dat de overheid alsnog overstag gaat en het leningsvoorstel accepteert.