Als mkb’er je hoofd boven water houden is sowieso een lastige opgave. 2020 doet daar, met de voortgaande coronapandemie en de bijbehorende recessie, nog een schepje bovenop. Niemand neemt het je dus kwalijk als je als ondernemer in de problemen komt – of erger: er noodgedwongen de brui aan geeft. Toch zijn er ook nu mogelijkheden om in ieder geval te proberen het beste eruit te halen. We nemen ze hieronder met je door.

Naar schatting stoppen er dit jaar 4300 Nederlandse bedrijven met bestaan. Dat meldt Atradius in haar jaarlijkse faillissementsvoorspellingen. Ruim 2300 organisaties zijn al omgevallen. In totaal komt dat neer op een stijging van 34 procent ten opzichte van vorig jaar. Geen beste cijfers, dus.
Wat dat betreft zijn de verschillende steunpakketten meer dan welkom. Ze kunnen letterlijk het verschil maken tussen het wel en niet bestaan van een mkb. Welke dat zijn? Nou – deze, bijvoorbeeld.
Hulp van de overheid
De meest voor de hand liggende maatregel om problemen tegen te gaan, is door gebruik te maken van de hulp die de Nederlandse overheid ondernemers biedt. Mkb’ers maken inmiddels aanspraak op pakket 2.0,nadat de eerste set maatregelen op 31 mei afliep. Tot en met 1 juni 2021 kun je aanspraak maken op verschillende soorten overheidssteun.
Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW)
De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid, de NOW, is er één van. Bedrijven die ten minste twintig procent van hun omzet hebben zien verdampen, maken daarbij aanspraak op een vergoeding van tot negentig procent van de loonkosten. Daarmee is het mogelijk om tijdelijk geen salaris uit te keren, om zo meer geld in je bedrijf te houden.
De toegangsdrempel van twintig procent wordt overigens op een later moment verhoogd naar dertig procent.
Tegemoetkoming Vaste Lasten Mkb
De Tegemoetkoming Vaste Lasten Mkb is een tweede maatregel die relevant is voor, niet heel verrassend, mkb’ers. Hierbij krijgen bedrijven een tegemoetkoming om hun vaste lasten te kunnen betalen. Het maximumbedrag daarbij is vijftigduizend euro.
De Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb is aan te vragen bij het RVO. Let op: er worden eisen aan gesteld. Zo moet je minimaal dertig procent omzetverlies hebben en moet je bedrijf vóór 15 maart 2020 zijn opgericht.
Kleine Kredieten Corona-garantieregeling
De Kleine Kredieten Corona-garantieregeling (KKC) is door de overheid ingesteld zodat ondernemers sneller kleine leningen kunnen aanvragen. In zo’n geval staat de regering garant voor de lening. Deze moet dan binnen vijf jaar zijn afgelost.
Uitstel van belastingbetaling
Naast de hierboven genoemde hulppakketten is het ook mogelijk om uitstel van belastingbetaling aan te vragen. Je kunt tot drie maanden aan uitstel vragen en de maatregel geldt onder meer voor zowel de inkomsten- als de vennootschaps-, loon- en omzetbelasting.
Voor een compleet overzicht aan overheidsmaatregelen voor mkb’ers verwijzen we je door naar de website van MKB-Nederland.
Externe hulp
Naast hulp vanuit de overheid is het ook mogelijk om elders aan de bel te trekken. Je kunt denken aan een bank – of juist aan een niet-bancaire kredietverstrekker. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een persoonlijke lening aan te vragen – om zodoende je privé-uitgaven te dekken. Deze persoonlijke lening kun je weer aflossen op het moment dat de bedrijven er iets beter voorstaan – en we hopen vanzelfsprekend dat dit zo snel mogelijk het geval is.
In het geval van een persoonlijke lening adviseren we altijd om de leningen van verschillende aanbieders tegenover elkaar te zetten. Met andere woorden: wed nooit op één paard. Diverse kredietverstrekkers bieden uiteenlopende rentes en looptijden. Wat voor de een goed is, is slecht voor de ander. Daarom: vraag meerdere offertes aan en zet alles voor jezelf op een rijtje.