Bijna iedere ondernemer heeft er een: een zakelijke rekening. Een tweede betaalrekening die schijnbaar helemaal losstaat van de privé-variant. Dat roept bij niet-ondernemers nogal eens wat vragen op. Of dit wel echt nodig is, bijvoorbeeld. Hoewel het niet verplicht en dus officieel niet nodig is om zo’n zakelijke rekening af te sluiten, wordt het ondernemers wel altijd met klem geadviseerd. Dat komt omdat er nogal wat verschillen zijn tussen een privé- en een zakelijke rekening. Verschillen die, voor ondernemers, verschillende voordelen met zich meebrengen. We nemen de zes gróótste tussen een zakelijke- en een privérekening hieronder met je door.
Het verschil tussen een zakelijke en een privérekening #1
Een zakelijke rekening is duurder
Nee – het openen van een zakelijke rekening kent niet uitsluitend voordelen. Eén van de nadelen is namelijk het kostenplaatje. Een zakelijke rekening is vrijwel altijd iets duurder dan een privé-rekening. Je betaalt hiervoor een bedrag per jaar én je betaalt een bedrag per transactie.
Dat is voor veel ondernemers in spé een reden om juist geen gebruik te maken van een zakelijke rekening. Al gebruiken ze de rekening nog zo weinig om daarmee te besparen op de bedragen per transactie: het is toch extra geld. Geld dat ze als starters misschien wel helemaal niet hebben.
Tot zover dit eerste, nogal aanwezige verschil.
Het verschil tussen een zakelijke en een privérekening #2
Een zakelijke rekening biedt meer overzicht
Nu is dit in wezen geen verschil dat direct is te koppelen aan de zakelijke rekening an sich. Feit blijft dat een zakelijke rekening doorgaans overzichtelijker is dan een privérekening.
Dat komt doordat hier alléén zakelijke inkomsten en uitgaven mee worden gedaan. Ondernemers hoeven dus geen onderscheid te maken tussen bijvoorbeeld de aanschaf van kantoorbenodigdheden en de wekelijkse boodschappen.
Wel zo handig, dachten we.
Het verschil tussen een zakelijke en een privérekening #3
Een zakelijke rekening staat professioneler
Een van de gróotste verschillen tussen een privé- en een zakelijke rekening is dat laatstgenoemde een professionelere uitstraling heeft. Een bankrekening die op naam staat van een specifiek bedrijf heeft in beginsel meer allure dan een rekening op naam van een persoon.
Dat correspondeert bovendien ook beter met de bedrijfsnaam die ondernemers – naar alle waarschijnlijkheid – ook op hun facturen en offertes vermelden.
Het verschil tussen een zakelijke en een privérekening #4
Het afsluiten van een zakelijke rekening gaat gepaard met extraatjes specifiek voor ondernemers
Afhankelijk van bij welke bank ondernemers een zakelijke rekening afsluiten, worden ze hiervoor beloond met allerlei extraatjes die particulieren niet krijgen. Extraatjes voor de zaak, zeg maar.
Voorbeelden? Nou – sommige banken bieden zakelijke klanten bedrijfskundige workshops, de kans om deel te nemen aan verschillende netwerkbijeenkomsten óf koppelingen met een boekhoudpakket.
Het verschil tussen een zakelijke en een privérekening #5
Een zakelijke rekening zorgt voor méér privé
Deze moeten we misschien even uitleggen. Tenslotte klinkt een privérekening als meer – mja – privé?
Wat we hiermee willen zeggen: de Belastingdienst kan een ondernemer verzoeken zijn of bankafschriften aan hen te geven. Ter controle, om precies te zijn.
Heeft deze ondernemer dan geen zakelijke rekening, maar doet hij of zij alles via privébetalingen? Dan betekent dat dus dat hij of zij gegevens van de privérekening moet overleggen. En misschien wil hij of zij dat wel helemaal niet. Maar helaas. Verplicht.
Therefore: een zakelijke rekening zorgt voor meer privé. Geloof ons maar gewoon.
Het verschil tussen een zakelijke en een privérekening #6
Zakelijke rekeningen worden vaak gecombineerd met zakelijke voordelen
Vaste bedragen voor transacties, bijvoorbeeld. Of een x-aantal maanden waarin ondernemers de rekening gratis mogen gebruiken.
Het zijn misschien geen wereldschokkende bedragen die ze daarmee weten te besparen. Het kan zelfs zo zijn dat een privérekening alsnog goedkoper is. Maar de verschillen tussen de bedragen voor beide rekeningsoorten worden hiermee wel een stuk kleiner. En dat lijkt ons ook wat waard.
Nog geen zakelijke rekening? Vergelijk hier de zakelijke rekeningen van populaire banken als N26, Rabobank en ABN Amro,