• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
zakelijk bankieren

Zakelijk bankieren

Goed bekeken. Slim vergeleken.

  • zakelijke rekening
        • zakelijke hypotheek aanvragen
          Vergelijk rekeningen Vergelijk 20+ zakelijke rekeningen
        • beste
          Beste getest De beste rekeningen van 2022
        • beste
          Kennisbank Vind je antwoord snel en makkelijk
        • Meer rekeningen

          Zakelijke spaarrekening

          Holding rekening

          ZZP rekening

          Zakelijke creditcard

          VOF Rekening

          Goedkoopste rekening

  • zakelijke lening
        • beste
          Vergelijk leningen Vergelijk 80+ geldverstrekkers
        • beste
          Berekenen Ontdek jouw maandlasten
        • beste
          Kennisbank Vind je antwoord snel en makkelijk
        • Soort lening

          Zakelijke lening

          Zakelijk krediet

          Factoring

          Zakelijke hypotheek

  • zakelijke hypotheek
        • beste
          Vergelijk financiers Vergelijk 80+ geldverstrekkers
        • beste
          Bereken rente Ontdek je rente en maandlasten
        • beste
          Kennisbank Vind je antwoord snel en makkelijk
        • Overig & Soort vastgoed

          Bedrijfspand

          Beleggingspand

          Commercieel vastgoed

          Maandlasten berekenen

  • Over

Hoe bepaal je de waarde van je bedrijf?

22 december 2021 door Maurice Kooiker

Eigenaar van een – hopelijk – goed draaiende organisatie? Dan kunnen we het ons voorstellen dat je stiekem best benieuwd bent naar wat jouw bedrijf nu precies waard is. Waardebepaling van een bedrijf is echter verre van nattevingerwerk. Het vereist het gebruik van een aantal meer en minder gecompliceerde rekenmethodes die we hieronder met je doornemen.

Maar eerst – waardebepaling van een bedrijf is niet iets dat je natuurlijk alleen maar doet omdat je nieuwsgierig bent. We kennen verschillende situaties waarbij het raadzaam en soms zelfs verplicht is om te weten hoeveel je organisatie waard is. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je in zee gaat met investeerders – of wanneer je besluit jouw bedrijf te verkopen. Je moet dan tenslotte een overnameprijs van je bedrijf bepalen.

Hoe dan ook – en welke manier van waardebepaling van een bedrijf je ook gaat gebruiken: het is altijd belangrijk om de begrippen waarde en prijs van elkaar te scheiden. De waarde weerlegt namelijk wat een potentiële koper maximaal bereid is om voor je bedrijf te bepalen. De prijs is het bedrag dat de kopende en de verkopende partij uiteindelijk met elkaar overeen komen. 

En ja – het kan zijn dat deze twee niet zoveel van elkaar verschillen. Maar voor de waardebepaling van een bedrijf is het goed om beiden uit elkaar te houden. 

Gesnapt? Mooi. Dan gaan we over op de verschillende methodes voor de waardebepaling van een bedrijf.

Waarderingsmethode 1

Het gebruik van vuistregels

De simpelste, doch niet altijd meest nauwkeurige manier om de waarde van je bedrijf te bepalen, is aan de hand van vuistregels. Vijf maal de nettowinst, bijvoorbeeld. Of drie keer de EBITDA – Earnings Before Interest, Taxes Depreciation and Amortization.

Simpel gezegd: is jouw omzet €50.000? Dan kun je de waarde van je bedrijf bepalen op €250.000.

Dit is vanzelfsprekend géén accurate bepaling wanneer je een compleet notariskantoor van een prijskaartje moet voorzien. Zelfstandigen en andere kleine ondernemingen daarentegen hebben vaak genoeg aan zo’n vuistregel. Er zijn er online verschillende varianten te vinden, dus bespaar jezelf de moeite van een complexe methode wanneer de grootte van je bedrijf het gebruik van vuistregels toestaat. Een bedrijfswaardeformule als bovenstaande werkt perfect bij de waardebepaling van een eenmanszaak.

Waarderingsmethode 2

Intrinsieke waarde van een bedrijf

Het is ook mogelijk om de waarde van een onderneming te bepalen aan de hand van een fenomeen dat we intrinsieke waarde noemen. We verstaan hieronder de totale waarde van het eigen vermogen van de onderneming in kwestie. Hieronder vallen onder meer gebouwen, auto’s, voorraden en liquide middelen. Tel dit bij elkaar op en er komt een bedrag uitrollen dat eventueel een representatieve waarde kan vertegenwoordigen.

We zeggen eventueel omdat er een aantal keerzijdes aan deze waarderingsmethode kleven. Je moet allereerst niet vergeten om eventuele schulden in mindering te brengen. Daarnaast moeten stille reserves en belastinglatenties worden gecorrigeerd. 

Bovendien is deze manier van waarderen altijd gestoeld op momentopnames. Alleen al auto’s kunnen op een ander moment veel minder (of juist meer) waard zijn.

Waarderingsmethode 3

Rentabiliteitswaarde

Om het probleem van de bedrijfswaarde berekenen aan de hand van de intrinsieke waarde op te lossen, maken veel bedrijven tijdens de waardebepaling gebruik van iets dat we de rentabiliteitswaarde noemen. Deze waarde vertegenwoordigt namelijk ook de winst die een bedrijf in de toekomst verwacht te maken.

De rentabiliteitswaarde bepaal je door allereerst de gebruikelijke, gemiddelde winst van je organisatie te berekenen. Dat doe je op basis van winsten die je in het verleden hebt geboekt. Deel deze winst vervolgens door het vereiste rendement op het eigen vermogen en voilà – je hebt een bedrag a.k.a. de rentabiliteitswaarde te pakken. Een nauwkeurigere graadmeter dan de intrinsieke waarde en dus te gebruiken als waarderingsmethode voor de waardebepaling van een bedrijf.

Waarderingsmethode 4

Discounted Cash Flow (DCF)

Vond je het berekenen van de rentabiliteitswaarde al een complex verhaal? Dan kun je nu helemaal je lol op. De Discounted Cash Flow – of simpelweg DCF – blikt eveneens vooruit naar de toekomst, maar doet dat specifiek op het terrein van kasstromen – en niet zozeer op het gebied van winst.

Dat heeft een reden – en géén onbelangrijke. Winst is namelijk legaal te manipuleren. Cash daarentegen is objectief.

Wil je weten wat de DCF van jouw bedrijf is? Breng dan alle toekomstige geldstromen op de juiste manier in kaart. Dat doe je op basis van bijvoorbeeld je businessplan. Verreken deze vervolgens met uitgaande geldstromen, zodat je ziet hoeveel kasstromen er overblijven. Deze kasstromen vertegenwoordigen tenslotte het bedrag dat jouw onderneming waard is.

Een bijkomend voordeel van het gebruik van de Discounted Cash Flow is dat banken deze waarde ook goed kunnen gebruiken om te bepalen of ze je bijvoorbeeld een lening of hypotheek willen verschaffen. De overgebleven kasstromen laten tenslotte ook zien of jij kapitaalkrachtig genoeg bent om zo’n lening aan te gaan.

Waarderingsmethode 5

Financierbaarheid van een bedrijf

De financierbaarheid van een bedrijf inschatten is weer wat eenvoudiger dan werken met bijvoorbeeld de Discounted Cash Flow – gelukkig. Dit is namelijk simpelweg een inschatting. Je analyseert je eigen middelen en baseert op basis daarvan wat eventueel kunt uitgeven. Het cumulatieve bedrag vertegenwoordigt de waarde.

Denk je dit niet zelf te doen? Dan is het wellicht handig om hier een tussenpartij voor in te schakelen. Verschillende bedrijven zijn gespecialiseerd in bedrijfswaardes berekenen.

Ook interessant:

Bekijk ook de pagina’s bedrijfshypotheken en bedrijfspand financiering voor meer achtergrond over deze specifieke vormen van financiering.

Categorie: zakelijke hypotheek

zakelijke hypotheek

.
Vergelijk 80+ zakelijke hypotheekaanbieders. Simpel en snel.
  • Ontdek de haalbaarheid van je financiering
  • Krijg toegang tot de beste financieringscondities
  • Persoonlijk advies
Vergelijk nu

Liever bellen? Bereik ons
op 085 760 3564

Meer over zakelijke hypotheken
Zakelijke financiering vergelijken
Bereken rente en maandlasten
Kennisbank

Copyright © 2013 - 2023 zakelijkbankieren.nl. Nieuws | Hoe wij werken | Disclaimer | Privacy Policy | Contact