Eigenaren van bijvoorbeeld een appartement zitten verplicht in een VvE (Vereniging van Eigenaren). Tegenwoordig zijn slapende VvE’s niet meer toegestaan. Het is namelijk verplicht om te sparen voor het onderhouden van het pand. Hierdoor is een VvE rekening ook verplicht.
Na het kopen van een appartement word je automatisch lid van de VvE van het pand waarin je een appartement hebt gekocht. De VvE moet ervoor zorgen dat er geld is voor het onderhouden van het gebouw.
Een lekkend dak is namelijk niet alleen het probleem van de appartement eigenaren op de hoogste etage. Het onderhouden van het pand is namelijk in het belang van de gezamenlijke eigenaren. De kosten worden dus ook samen gedragen.
Er moet verplicht gespaard worden voor het onderhoud van het gebouw
Er bestond al een verplichting om een reservefonds aan te leggen. Op een bankrekening van de VvE moest dus al een reserve gevormd worden voor het onvermijdelijke onderhoud.
In de praktijk bleek dat veel VvE’s slapend waren. Er werden geen vergaderingen gehouden en er werd geen geld gereserveerd voor onderhoudswerkzaamheden. Omdat dit een onwenselijke ontwikkeling was, is het sinds 1 januari 2018 beter geregeld.
VvE’s mogen nu niet meer slapend zijn en moeten jaarlijks sparen voor het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden.
Hoeveel moet er gespaard worden op een verplichte VvE rekening?
In de in 2018 geïntroduceerde wet Verbetering functioneren Verenigingen van Eigenaars is de wettelijke plicht opgenomen om te sparen op een VvE rekening. Een VvE rekening is dus verplicht volgens de wet. Over de hoogte van de spaarbedragen is ook iets vastgelegd.
De VvE moet de jaarlijkse bijdrage van de leden afstemmen op één van de twee volgende factoren:
- De bijdrage van de leden wordt afgestemd op een door de VvE gemaakt meerjarenonderhoudsplan (MJOP);
- Het uitgangspunt van de jaarlijkse gezamenlijke storting is 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw.
Er is een uitzondering gemaakt
De verplichting kan onredelijk uitpakken in bepaalde gevallen. Daarom zijn er een tweetal uitzonderingen geformuleerd. Het gaat om de volgende:
- De VvE mag ook werken met een bankgarantie. Een bank kan in dat geval het benodigde bedrag voor bijvoorbeeld een verbouwing verstrekken en de kosten vervolgens weer verhalen op de afzonderlijke eigenaren;
- Als 80% van de appartementeigenaren niet wenst te storten, kan de afspraak worden gemaakt om bij noodzakelijk onderhoud de kosten dan pas te verdelen. Deze afspraak komt vaak voor bij kleinere VvE’s.
Reserveren op een VvE rekening voorkomt onwenselijke situaties
Naast de verplichting van een VvE rekening, is het ook aan te raden. Door het reserveren van geld op een speciale VvE rekening wordt voorkomen dat er onvoldoende geld beschikbaar is voor noodzakelijk onderhoud. De leden kunnen zo voorkomen dat het pand verloedert en in waarde achteruit holt.
Ook interessant:
Aanbevolen zakelijke rekeningen
zakelijke rekening kiezen