• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
zakelijk bankieren

Zakelijk bankieren

Goed bekeken. Slim vergeleken.

  • zakelijke rekening
        • zakelijke hypotheek aanvragen
          Vergelijk rekeningen Vergelijk 20+ zakelijke rekeningen
        • beste
          Beste getest De beste rekeningen van 2022
        • beste
          Kennisbank Vind je antwoord snel en makkelijk
        • Meer rekeningen

          Zakelijke spaarrekening

          Holding rekening

          ZZP rekening

          Zakelijke creditcard

          VOF Rekening

          Goedkoopste rekening

  • zakelijke lening
        • beste
          Vergelijk leningen Vergelijk 80+ geldverstrekkers
        • beste
          Berekenen Ontdek jouw maandlasten
        • beste
          Kennisbank Vind je antwoord snel en makkelijk
        • Soort lening

          Zakelijke lening

          Zakelijk krediet

          Factoring

          Zakelijke hypotheek

  • zakelijke hypotheek
        • beste
          Vergelijk financiers Vergelijk 80+ geldverstrekkers
        • beste
          Bereken rente Ontdek je rente en maandlasten
        • beste
          Kennisbank Vind je antwoord snel en makkelijk
        • Overig & Soort vastgoed

          Bedrijfspand

          Beleggingspand

          Commercieel vastgoed

          Maandlasten berekenen

  • Over

Vermogensopbouw: hoe pak je dat slim aan?

7 december 2021 door Boy Tijbosch

Vermogen opbouwen is in principe weggelegd voor iedere ondernemer – startend of ervaren, straatarm of steenrijk. Het is alleen de kunst om dit slim aan te pakken, wil je succesvol aan de weg timmeren als een vermogende entrepreneur. Dat doe je door precies te weten wélke vorm van vermogensopbouw (ja – er zijn er meer) bij je past. Alleen zo bereken je het vermogensbouw van jezelf als ondernemer. We vertellen je er hieronder van alles over!

Maar eerst – waarom zou je überhaupt beginnen aan het opbouwen van zakelijk vermogen? Wie een goed salaris uit zijn of haar onderneming kan putten, zit in wezen toch onder de pannen?

Dat klopt weliswaar, maar er zijn verschillende redenen waarom het altijd lekker is om in ieder geval iets op je zakelijke rekening te hebben staan. Periodiek geld opzij zetten brengt rust in je hoofd – en niet alleen dat. Want laten we eerlijk zijn: het is ook altijd goed om te weten dat je stiekem steeds rijker wordt.

Waarom moet ik beginnen aan vermogensopbouw?

Maar goed – doelen om te beginnen aan vermogensopbouw. We noemen er hieronder vier.

Het opbouwen van een financiële buffer

Doel één om te beginnen aan vermogensbouw: het bouwen aan een financiële buffer. Geld achter de hand houden. Een appeltje voor de dorst. Ondernemers die weten dat de nood niet aan de man is wanneer er bijvoorbeeld een grote klant zijn biezen pakt, kunnen rustiger en minder gestresst te werk gaan. Er is tenslotte altijd een vangnet.

Oh – en zo’n buffer scheelt ook behóórlijk wanneer je opeens te maken krijgt met onverwachte uitgaves!

Het kopen van een eigen woning

Ben je ondernemer? Dan is het voor jou mogelijk ietsje lastiger om aan een koophuis te komen. 

Dat komt doordat de hoogte van je maximale hypotheek afhangt van je laatste drie boekjaren, in plaats van de jaaropgave en de maandelijkse salarisstrook die de werknemer in loondienst moet kunnen overleggen.

Dat hoeft geen probleem te zijn, maar de kans is aanwezig dat je financiën er drie jaar geleden heel anders bijstonden dan nu. Een slecht ondernemersjaar kan het gemiddelde van de drie boekjaren die je moet overhandigen tamelijk omlaag trekken. Het gevolg: een lagere maximale hypotheek.

Daarom is het altijd slim om een buffertje te hebben. Wellicht kun je dan wat geld inleggen, zodat je helemaal geen maximale hypotheek nodig hebt.

En bovendien: je ontkomt niet aan de kosten koper die je anno nu zelf moet financieren. Dat zijn vaak fikse bedragen die je makkelijker neerlegt als je al die tijd aan je eigen vermogen hebt gewerkt.

De kosten van de kinderen

…of de kosten van de kleinkinderen. En we doelen niet op de bedragen voor de pakken luiers en babyvoeding. Meer vermogen betekent bijvoorbeeld dat je de studie van je kinderen kunt betalen. Dat scheelt, want dan hoeven ze niet te beginnen aan een studiefinanciering die tegenwoordig géén gift meer is.

Pensioen

Het is iets waar veel met name jonge ondernemers nog niet graag aan denken, maar dat maakt het niet minder belangrijk: je pensioenopbouw. En méér vermogen kan ervoor zorgen dat je makkelijker geld opzij zet als aanvulling op je pensioen. Daardoor hou je, na het bereiken van je pensioengerechtigde leeftijd, een mooi inkomen over. Een slimme investering en nóg een reden om aan je vermogensopbouw te beginnen.

Welke manieren van vermogensopbouw zijn er?

Zeg vermogensopbouw en de kans is groot dat je denkt aan rijke ondernemers in grote huizen met dure sportwagens. Dat is echter een vrij plat en stereotype beeld. Iedere entrepreneur kan beginnen aan het opbouwen van zijn of haar vermogen. Het is gewoon een kwestie van geld opzij zetten. En dat kan op verschillende manieren en in meerdere vormen.

Sparen

De meest voor de hand liggende methode is door te sparen. Zet iedere maand een x-bedrag opzij en beloof jezelf dat je daar voorlopig niet aankomt. Kun je dat niet? Geen zorgen. Sommige banken spaarrekeningen aan die – soort van – op slot gaan for the time being. Handig voor ondernemers die vrezen dat ze zichzelf niet in de hand hebben wanneer de nieuwe modecollectie van de Zara verschijnt.

Je kunt daarnaast gebruik maken van een spaardeposito. Daarbij zet je jouw geld vast tegenover aantrekkelijke rentetarieven. Kan handig zijn.

Let wel op: zakelijk vermogen overhevelen naar privé om daar verder te sparen, is dan weer geen optie. Komt doordat de Belastingdienst die twee graag gescheiden houdt. Dat gaat je na verloop van tijd alleen maar vermogen kosten. Niet doen, dus.

Lijfrente sparen

Lijfrente is in wezen te vergelijken met sparen voor je pensioen, maar dan net iets anders. De werking: je betaalt iedere maand een premie aan een verzekeraar. Deze premie laat je dan na het bereiken van je pensioengerechtigde leeftijd uitkeren. Het grote voordeel: je betaalt géén vermogensbelasting over het vermogen dat je tussentijds hebt opgebouwd.

Beleggen

Beleggen gebeurt meer en meer en is – mits je verstand hebt van zaken – een handige manier om je vermogen op te bouwen. 

Weet echter wel waar je aan begint. Een gedegen kennis van de beurs is een absolute pré. We willen niet zeggen dat je anders niet aan beleggen moet beginnen, maar schakel dan op z’n minst de hulp van een expert in.

Investeren

Investeren is dan weer iets dat doorgaans niet is weggelegd voor startende ondernemers, maar als je al een eindje op weg bent (en al iets van zakelijk vermogen voor je eenmanszaak hebt opgebouwd), kan het een handige manier zijn om dat vermogen nét iets verder op te krikken. 

Het werkt simpel: je geeft geld uit zodat een ander, veelbelovend bedrijf zijn business van de grond kan krijgen. In ruil daarvoor vraag je rente óf een percentage van de latere winst. 

Daarvoor geldt overigens wel, net als bij beleggers: je moet verstand van zaken hebben.

Welke manier van vermogensopbouw past bij mij?

We meldden het al aan het begin van dit artikel: het succesvol opbouwen van vermogen is afhankelijk van welke manier bij jou past. Heb je veel kennis van de beurs, vind je het leuk om de ontwikkelingen in de gaten te houden en hou je wel van een gokje? Dan is beleggen voor jou de beste keuze.

Ben je juist helemáál niet van de risico’s, maar beschik je wel over een gezonde dosis zelfdiscipline? Dan is sparen een goede optie.

Wil je jouw geld het liefst in bewaring brengen bij een derde partij, zodat je er later zelf profijt van hebt? Dan kan sparen voor lijfrente weer interessant zijn.

En natúúrlijk zijn combinaties tussen de bovengenoemde methodes mogelijk.

Hoe bereken ik het vermogensopbouw van mezelf als ondernemer?

Samengevat: bepaal wie je bent en wat je wil bereiken vóór je begint aan vermogensopbouw. Zo bereken je het vermogensopbouw van jezelf als ondernemer op de juiste manier. Volgens ons, dan.

Categorie: ondernemen

Primaire Sidebar

Zoeken

Overige informatie

Nieuws
Disclaimer
Privacy Policy

Meer zakelijkbankieren.nl

Nieuws

Over

Contact

Copyright © 2013 - 2023 zakelijkbankieren.nl. Nieuws | Hoe wij werken | Disclaimer | Privacy Policy | Contact