Onlangs nog een internationale bankoverschrijving richting een succesvol einde gebracht? Dan kun je jezelf ongetwijfeld nog wel de term SEPA herinneren. Deze vier letters verschijnen dikwijls wanneer je binnen de Europese Unie betaalt met een IBAN-rekeningnummer. Maar eh – wat betekent SEPA eigenlijk? Wat is de SEPA-zone? En welke SEPA-landen horen er bij de zone? We leggen het je in dit artikel allemaal uit.
Om bij het begin te beginnen: SEPA staat voor Single Euro Payment Area. Dat een verwijzing naar het gebied waarbinnen we Europese betalingen verrichten. Let wel: Europese betalingen. Niet euro-betalingen. Zodoende zijn landen die bij het Verenigd Koninkrijk horen ook gewoon SEPA-landen.
Wat is het doel van de SEPA-zone?
De zone is in het leven geroepen door de Europese Unie. Het doel daarvan is het versoepelen van het betalingsverkeer tussen de verschillende SEPA-landen. Banken maken bijvoorbeeld, door middel van de zone, geen onderscheid meer tussen binnen- en buitenlandse transacties. Dat maakt het onder meer eenvoudiger voor werkgevers in Duitsland om hun werknemers in Nederland te betalen.
Het is bovendien een manier van werken die past bij het betaalgedrag anno nu. Transacties houden zich al lang en breed niet meer aan landsgrenzen. Geld overmaken tussen verschillende Europese landen zou net zo makkelijk moeten zijn als verplaatsingen van bijvoorbeeld België naar Frankrijk. En guess what: dat is het, mede dankzij de invoering van het SEPA-gebied, ook van gekomen.
Hoe werkt een SEPA-betaling?
Een SEPA-betaling werkt in wezen bijna hetzelfde als een IBAN-betaling. Het enige verschil is dat je tijdens de overschrijving een extra code moet invoeren.
Een IBAN-betaling vraagt namelijk niet om de BIC-code, maar een SEPA-betaling doet dat wel. De BIC-code, die soms ook wel de SWIFT-code wordt genoemd, is niets meer dan de code van je bank. Ter illustratie: de BIC-code van de Rabobank is RABONL2U. De BIC-code van de ASN Bank is ASNBNL21. En de BIC-code van Knab is KNABNL2H.
Wil je weten welke BIC-code bij jouw bank óf de bank waaraan je een betaling wilt doen hoort? Dan kun je contact op nemen met de bank in kwestie of kijken op de website van Swift. Laatstgenoemde bevat hoofdzakelijk de gegevens van voor ons buitenlandse banken in andere SEPA-landen.
Wat kost een betaling tussen SEPA-landen?
Een ander voordeel van de komst van de zone, is het feit dat het betalingen gratis maakt. Althans, gratis… Mits het bankrekeningnummer waarnaar je geld wilt overmaken binnen de zone valt, natuurlijk.
En er zijn nog wat voorwaarden. Voor een gratis betaling moet de betaalrekening van de ontvanger zijn voorzien van een IBAN-nummer, de bank beschikken over een BIC-code en de betaling in euro’s zijn. Oh – én hij mag niet meer bedragen dan €50.000.
Voldoe je, om welke reden dan ook, niet aan de bovenstaande vereisten? Maak je bijvoorbeeld geld over naar niet-SEPA-landen? Dan kan de bank in kwestie geld in rekening brengen. De hoeveelheid daarvan varieert per bank.
Wat zijn SEPA-landen?
Tijd voor de meest prangende vraag van allemaal: welke SEPA-landen horen er nu precies bij de zone?
Nou – ten tijde van schrijven zijn het de volgende exemplaren. De lijst bestaat uit lidstaten van de Europese Unie, aangevuld met een aantal andere SEPA-landen.
De complete lijst aan SEPA-landen
België
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
IJsland
Italië
Kroatië
Letland
Liechtenstein
Litouwen
Luxemburg
Malta
Monaco
Nederland
Noorwegen
Oostenrijk
Polen
Portugal
Roemenië
San Marino
Slovenië
Slowakije
Spanje
Tsjechië
Verenigd Koninkrijk (bestaande uit Engeland, Ierland, Noord-Ierland, Schotland en Wales)
Zweden
Zwitserland
Ook interessant:
Zakelijke rekeningen vergelijken
Zakelijke lening pagina bekijken
ZZP rekeningen bekijken