Wanneer je een lening wilt aanvragen bij een bank moet je een ondernemingsplan hebben, zo heeft de bank al iets meer zekerheid dat jouw bedrijf succes zal hebben. En hoe beter jouw ondernemingsplan is hoe meer kans je hebt op een lening van de bank. En op extra zekerheden en garanties zoals het borgstellingskrediet. Om je op weg te helpen heb ik 6 tips voor je om een goed ondernemingsplan op te stellen.
Doe eerst marktonderzoek
In jouw ondernemingsplan moet sowieso een sectie zitten over jouw concurrenten en hoe jij jouw onderneming zo gaat aanpassen dat je beter of anders bent dan de competitie, daarvoor is marktonderzoek dus essentieel. Maar ook voor het opstellen van jouw eigen doelen en missie is het belangrijk om te weten hoe de markt er nu uitzit.
Vergeet branding niet
Wanneer je de bank wilt laten zien dat jij jouw zaakjes goed op orde hebt dan is het slim om vooraf al een huisstijl te ontwerpen. Zo kun je zelfs het ondernemingsplan al in de huisstijl laten ontwerpen en komt jouw plan een stuk professioneler over. Veel moeite is het niet en stiekem toch leuk om met jouw branding bezig te zijn, toch kan het een groot verschil maken in hoe de bank jouw bedrijf ziet. Als je een klein budget hebt, zijn er tegenwoordig online prima tools om gratis je eigen logo/huisstijl te ontwerpen zoals Logaster.
Zoek hulp met wat je niet weet
Als beginnende ondernemer zijn er uiteraard veel dingen die je nog niet weet, daarom is het vragen van hulp nooit een slecht idee. Voor het financiele gedeelte kun je hulp vragen aan een boekhouder, of een van jouw vrienden die toevallig accountant is. Er is altijd iemand die je wil helpen, een eerste adviesgesprek is vaak gratis.
Maak het persoonlijk
Ook banken willen geen zaken doen met een robot, ze willen weten wie er achter de onderneming staat. Die kun je deels met branding doen, wat ook al een persoonlijke touch toevoegt aan jouw onderneming. Een andere manier is door een persoonlijk profiel toe te voegen in het ondernemingsplan waarin jij jezelf voorstelt en laat zien wat de onderneming voor jou betekent. En belangrijker, wat jij als ondernemer met jouw ervaring voor de onderneming gaat betekenen.
Wees altijd eerlijk
Misschien ben je geneigd om het ondernemingsplan wat rooskleuriger te maken dat het eigenlijk is, maar pas hiermee op. Banken zijn experts op het gebied van ondernemingsplannen en zien hier waarschijnlijk doorheen. Uiteindelijk snij jij jezelf hiermee in de vingers en is het beter om altijd een 100% eerlijk ondernemingsplan te maken.
Laat het ondernemingsplan nakijken
Laat je ondernemingsplan doorlezen door minimaal 3 andere mensen. Kies daarbij geen mensen die dicht bij jou staan zoals ouders of je beste vrienden. Maar vraag iemand die wat verder van jou afstaat en geen vooroordelen heeft van jou, om een onafhankelijk blik op het ondernemingsplan te werpen. Zij kunnen kritische vragen stellen en controleren wat er niet helemaal duidelijk is.
Zelf snap je volledig wat er staat, het zijn ten slotte jouw woorden, maar iemand anders kan het onduidelijk vinden. Misschien zijn er wel dingen waar je helemaal niet aan hebt gedacht, dat kan een vriend van jou opvallen, en dan kun je het er alsnog inzetten. Zo weet je zeker dat jouw ondernemingsplan compleet is.
Neem er tijd voor. Alles laten controleren en vervolgens aanpassen is niet in een dag gedaan. Neem tijd om alle tips door te voeren en kijk er vervolgens nog eens goed naar met een kritische blik. Dan heb je al een grote verbeterstap. Misschien kost het wat langer dan je hoopte, maar je kunt het beter wat langer laten duren dan een lening mislopen. Met een goed ondernemingsplan wordt jouw kans op het krijgen van een lening namelijk een stuk groter, en dat is wel handig wanneer je een succes wilt maken van jouw onderneming.
Bereken met onze tool wat jij kan lenen.
Meer over zakelijk krediet lezen?
Zo werkt staatsgarantie voor zakelijke leningen
Niet tevreden met je zakelijk krediet? Zo dien je een klacht in
Zakelijke lening oversluiten: dit zijn de voordelen
Particulier of zakelijk lenen?
Zakelijk krediet vergelijken
bedrijfshypotheek bereken je hier