Je hoort vaak dat het voor starters onmogelijk is om geld te lenen voor het begin van hun onderneming. Hoewel we absoluut niet gaan betwisten dat het lastig is om zoiets voor elkaar te krijgen, weigeren we te spreken over iets onmogelijks. Geld lenen als startende ondernemer is goed te doen. Je moet alleen weten wáár je de mosterd vandaan moet halen.
Wie al tonnen op de bank heeft staan, begint makkelijker een nieuwe onderneming dan een starter die dat niet heeft. Helaas is die laatste categorie ondernemers oververtegenwoordigd en dus moet er dikwijls worden gezocht naar alternatieve wijzen om het startkapitaal rond te krijgen. Een lening is wat dat betreft de beste optie. ‘Maar zoveel verstrekkers willen niet met mij in zee!’ Klopt – en daarom kijken wij naar de ondernemingen die dat wél willen.
Welke soorten leningen zijn er?
Als startende ondernemer maak je normaal gesproken grofweg kans op drie soorten krediet. Een kort krediet is een lening die toestaat dat je een kleine periode in het rood staat. Prima voor kleine bedragen, onhandig voor al het andere.
Een lang krediet is een soort hypotheek en dus alleen af te sluiten voor bijvoorbeeld een kantoorpand. Dat kan nodig zijn, maar de meeste startende ondernemers zijn gebaat bij een middellang krediet. Daarmee kun je bijvoorbeeld een zakelijke voertuigen, kantoormeubelen of machines financieren. De meest gewenste vorm van lenen onder starters.
Waar begin ik?
Plannen om een middellange lening af te sluiten? Dan begin je waarschijnlijk het eerste bij een bank. Helaas is dat voor starters meestal niet de juiste plaats om te beginnen.
Banken willen zekerheid – zekerheid die jij hen niet kan geven. Tenzij je van hele goede huize komt, maar eer je een fatsoenlijk ondernemingsplan hebt gemaakt, ben je weken verder. Niet raadzaam, dus.
In plaats daarvan is het een beter idee om te kijken naar onafhankelijke kredietverstrekkers. Een organisatie als Qredits, bijvoorbeeld. Dit zijn partijen die samenwerken met zowel bank als overheid – en daardoor de juiste connecties hebben om jou van een lening te voorzien.
Dit soort organisaties werken bijvoorbeeld niet met korte of lange leningen, maar met fenomenen als microfinanciering. Dit houdt in dat je tot €50.000 kunt lenen, of je nu een startende ondernemer bent óf een ondernemer die al een tijdje werkt aan zijn of haar mkb.
Waar kijken dit soort organisaties naar?
Anders dan banken en andere, grote kredietverstrekkers, letten dit soort partijen meer op het doel achter je onderneming. Ben je bijvoorbeeld een onderneming die vanuit een uitkeringssituatie probeert iets op poten te zetten?
Dan maak je hier meer kans. Dit soort ondernemingen zijn meestal stichtingen en hechten meer belang aan bijvoorbeeld de toekomstkansen van je bedrijf. Dicht jij die grote waarden toe? Dan is de kans op een verstrekking van microkrediet aannemelijk – ook wanneer je geen ster bent in het schrijven van gelikte businessplannen.
Wat moet ik daarvoor indienen?
Ook voor een microfinanciering via een onafhankelijke partij ben je verplicht een ondernemingsplan aan te leveren. Dat is ook logisch, want wie gaat er met iemand in zee zónder te weten wie deze persoon precies is? Het verschil met banken is dat er minder eisen aan zo’n plan worden gesteld. En dat scheelt behoorlijk.
Daarnaast zijn onafhankelijke organisaties eerder geneigd om kapitaal te verstrekken wanneer jij een bedrijf start dat een maatschappelijk doel vervult. Handig om in je achterhoofd te houden wanneer jij werkt aan je grootste plannen en op zoek bent naar een zakelijke lening voor starters.
Lees ook:
Zakelijke Lening: Vergelijk Rente & Aanbieders
Factoring vergelijken? De Top 6 factoring bedrijven onder de loep
Bedrijfslening aanvragen