Hoewel de meeste mensen vaak alleen aan externe financiering denken wanneer ze een bedrijf zelf opzetten, hebben vrijwel alle ondernemers ook financiële hulp nodig bij een bedrijfsoverdracht. Een professionele bedrijfsadviseur kan je hierbij verder helpen om een zo goed mogelijk plan op te zetten voor een bedrijfsovername. Het kan natuurlijk nooit kwaad om je alvast even goed in te lezen over de financiering van een bedrijfsoverdracht. Daarom lees je in dit artikel enkele zaken die je echt moet weten omtrent dit onderwerp voordat je zelf aan de slag gaat.
Kosten van een bedrijfsovername
Een bedrijfsovername kost geld. Naast de standaard kosten van het overnemen van een bedrijf kunnen er nog andere kosten bijkomen zoals de kosten van zogeheten goodwill. Goodwill betaal je bijvoorbeeld wanneer je (een deel van) het klantenbestand overneemt, een recept overneemt dat door dat bedrijf is verzonnen, een manier van organisatie/organiseren meeneemt naar jouw bedrijf et cetera. De standaard kosten worden altijd vastgelegd in een contract, maar de goodwill moet je altijd apart berekenen. Let hierbij op welke manier van goodwill van toepassing is voor jouw bedrijf: bij ondernemersgoodwill profiteer jij als overnemer van het bedrijf ervan en bij persoonlijke goodwill is het verhaal iets anders. Hierbij is goodwill van de oorspronkelijke ondernemer zelf aanwezig (zoals dat recept of een bepaalde manier van werken). Goodwill is een verwarrend onderdeel in de totale kosten. Hierover moeten dus duidelijke afspraken worden gemaakt, waarbij jouw bedrijfsadviseur je verder kan helpen.
Hulp van de bank bij bedrijfsovername
Er zijn verschillende manieren waardoor je aan financiering komt voor je bedrijfsovername. In het begin lijkt dit misschien lastig, helemaal wanneer het om grote bedragen gaat. Gelukkig kun je op verschillende plekken terecht, zoals bij je bank. Zorg ervoor dat je een goed ondernemingsplan opzet voordat je bij de bank aanklopt. Na een uitgebreid gesprek kun je samen met je bank als geldverstrekker kijken welke lening of welke mogelijkheid het beste bij jou past. Misschien beschik je zelf al over een bepaald kapitaal en heb je slechts een klein bedrag extra nodig of wellicht moet je juist vanaf 0 beginnen en kan de bank jou daarmee verder helpen in de vorm van een zogeheten borgstellingskrediet. Dit is een lening waarbij de Nederlandse overheid voor een deel garant staat. Met deze manier van zakelijk bankieren heb je direct een zakelijke rekening nodig waarop je alle inkomsten en uitgaven gedetailleerd bij kunt houden.
Ook voor bedrijfspanden of commercieel vastgoed kan het lonen om de financieringsmogelijkheden te bekijken.
Crowdfunding bij bedrijfsoverdracht
Naast het inschakelen van hulp bij een bank kun je terecht bij andere geldverstrekkers voor leningen. In Nederland heb je de keuze uit tientallen professionele bedrijven waar je goedkoop geld kunt lenen. Dit totaalbedrag is afhankelijk van onder andere je inkomens en vaste lasten en eventuele BKR. Check altijd meerdere geldverstrekkers zodat je de juiste keuze maakt voor de bedrijfsovername. Een andere manier van moderne financiering is crowdfunding. Crowdfunden is de hulp van de massa inschakelen om te helpen bij de financiering van jouw onderneming of bedrijfsovername. Crowdfunding is alsmaar populairder aan het worden en is vandaag de dag niet, zoals eerder, alleen in te zetten bij creatieve projecten. Ook bij een bedrijf verkopen en daarna kopen kan crowdfunding worden ingeschakeld. Hiervoor zijn verschillende online platformen waar je je voor kunt aanmelden met je ondernemingsplan en doelstellingen.
Financiële afspraak met eigenaar
Er zijn dus kort gezegd verschillende manieren om aan geld te komen waarmee jij kunt investeren in een bedrijfsovername. Wanneer dergelijke opties niet mogelijk zijn, kun je in sommige gevallen financiële afspraken maken met de vorige eigenaar van het bedrijf. Hierbij is het bijvoorbeeld een optie om de betaling in termijnen te betalen: hierbij is het gangbaar om een groot bedrag aan te betalen en vervolgens nog enkele maandelijkse termijnen te betalen. Ook kan er sprake zijn van een zogeheten earn-out: een afspraak waarbij je pas je lening bij de voormalige eigenaar hoeft af te betalen wanneer er bepaalde winsten of doelen bereikt zijn. Deze optie wordt vaak gebruikt wanneer er sprake is van goodwill. Let op: bij dergelijke afspraken met een voormalige eigenaar moet hij of zij een aardig risico nemen. Maak dus altijd goede afspraken en stel een duidelijk contract op.
Schakel een expert in
Een bedrijf kopen is een flinke investering en een grote stap. Ga niet over één nacht ijs en neem altijd uitgebreid de tijd om na te denken over het hele proces en de financiering van de bedrijfsovername. Wist je dat een kooptraject van een bedrijf gemiddeld tussen de zes en negen maanden duurt? In deze maanden kun jij meer informatie over het bedrijf krijgen en kun je je financiering rond krijgen. Hierbij kan een bedrijfsadviseur jou op de goede weg helpen: een goede adviseur beschikt over de juiste contacten en weet wanneer hij waar moet inspringen. Daarnaast scheelt het jou veel stress en tijd om een professional de belangrijkste punten van een bedrijfsovername te laten doen