In Nederland gebruiken we iDEAL. Onze zuiderburen gaan prat op Bancontact. En in Oostenrijk is EPS de meest voor de hand liggende betaalmethode. Richt jouw webshop zich toevallig op klanten uit dit Alpenland? Dan is het niets minder dan logisch om te kijken naar de integratie van EPS binnen jouw site.
EPS wordt gebruikt in de volgende land(en):
- Oostenrijk
Wil je goedkoop EPS kunnen accepteren? Vergelijk HIER alle Payment Service Providers (PSP’s) die EPS aanbieden.
Wat is EPS?
Scandinavische landen staan erom bekend behoorlijk eensgezind te zijn in hun betalingsmanieren. Daar waar landen als Denemarken en Zweden op dit soort terreinen doorgaans toonaangevend zijn, lijkt het voor de hand liggend dat we ons dan ook in Nederland kunnen opmaken op bijvoorbeeld meer mobiele betalingen.
Maar niets is minder waar, zo stellen verschillende economen. Volgens hen is het Nederlandse betaalgedrag meer te vergelijken met dat van landen die ten oosten van ons liggen. Duitsland bijvoorbeeld, maar ook Oostenrijk. En daar lopen de manieren waarop de mensen betalen van oudsher juist sterk uiteen.
Wat dat betreft is EPS in Oostenrijk erg handig. Het is een initiatief van de Oostenrijkste regering en verschillende Oostenrijkse banken om het aantal alternatieve betalingsmethoden een béétje terug te dringen. En dat werkt, want inmiddels is het de meest gebruikte betaalmethode voor overboekingen. Met andere woorden: wie zich richt op de Oostenrijkse markt, ontkomt niet aan een EPS-implementatie in zijn of haar webshop.
Hoe werkt EPS?
De werking van EPS is sterk vergelijkbaar met die van iDEAL. Net als bij iDEAL selecteren klanten hier hun bank uit een lijst met banken, waarna ze worden doorverwezen naar de digitale bankomgeving. Na autorisatie heeft de klant betaald en ontvang jij als webshop zijn of haar zuurverdiende euro’s op je eigen, Nederlandse rekening. Mits je EPS in jouw shop hebt geïntegreerd, natuurlijk.
De voordelen van EPS
Veilig, eenvoudig en veelgebruikt zijn drie woorden die ons te binnen schieten bij EPS. De betalingen zijn gegarandeerd en praktisch alle Oostenrijkse banken doen mee…
De nadelen van EPS
…dat is ergens ook een nadeel, want je hebt alleen iets aan EPS als je je daadwerkelijk op de Oostenrijkse markt richt. Daarnaast verschillen de vaste én variabele kosten per transactie.
EPS accepteren in je webshop? Dit zijn de opties!
Het is eenvoudig om je aan te melden voor EPS: dit vereist weinig meer dan het aanmaken van een nieuw account. Het is echter lastiger om het fenomeen ook te integreren met je webshop. Dat vereist de nodige kennis van het platform waarmee de website is gebouwd, zoals WordPress of Joomla.
Een Payment Service Provider kan daarbij een oplossing bieden. Deze tussenpartij zorgt voor de complete afhandeling van de betaling, tegenover een – in dit geval – vast bedrag per transactie.
De hoogtes daarvan lopen uiteen en verschillen per PSP. Icepay vraagt het laagste bedrag: €0,15 per transactie. Cardgate is met €0,40 (tot 250 transacties per maand) het duurst.
Naast dit bedrag rekenen de PSP’s ook een percentage per transactie. Die percentages lopen uiteen – van 1,00% bij Digiwallet tot 2,00% bij Icepay (het Professional-pakket), CM Payments, Cardgate (het Starter-pakket) en Buckaroo.
Wéér andere PSP’s werken helemaal niet met EPS. Dit zijn Easy Payment Service en European Merchant Service (EMS).
Tarieven vergelijken
Alle PSP’s en hun tarieven en percentages met elkaar vergelijken? Maak dan gebruik van onze handige vergelijkingspagina.