Zakelijke leningen zijn er in vele vormen en maten. Veel ondernemers met een kredietbehoefte denken meteen aan een zakelijke lening waarbij je het bedrag in één keer ontvangt. En gedurende de looptijd langzaamaan terugbetaalt.
Maar misschien zijn er andere leenvormen die veel beter bij jouw financieringsbehoefte passen. Heb je naast een reguliere zakelijke lening ook leenvormen zoals krediet, factoring, leasing overbruggingskredieten of crowdfunding overwogen?
Iedere leenvorm heeft zijn eigen voor- en nadelen. De een is niet beter dan de ander, ze dienen namelijk allemaal een ander doel. Het is belangrijk om de juist leningsvorm te kiezen, zodat je allereerst weet dat je in ieder geval in aanmerking komt, en ten tweede zodat je de leenvorm met de laagste kosten kiest.
Goed nieuws – de mogelijkheden en aanbieders zijn tegenwoordig zo ontzettend uitgebreid, dat er bijna altijd een financier is die een bedrijfslening aan jou wilt verstrekken.
De vraag is – welke geldverstrekkers willen aan jou geld lenen? Het liefst een partij met een lage rente. Maar het rentepercentage dat een geldverstrekker rekent, kunnen ze pas communiceren nadat ze jouw bedrijfsinformatie hebben ontvangen. Iedere partij doet namelijk een aanbod op maat.
Helaas is het onmogelijk om zelf bij alle 81 financiers in Nederland een aanvraag te doen, dat zou weken tijd kosten. Daarom kun je het beste gebruik maken van een vergelijkingstool of een kredietbemiddelaar.
Voor klein zakelijk krediet kun je het beste een vergelijker gebruiken, die aan de hand van automatische koppelingen direct een gepersonaliseerd rentepercentage kan weergeven.
Wil je een groter bedrag lenen, dan loont het om je bedrijfslening door een kredietbemiddelaar te laten regelen. Zij werken met meer aanbieders samen en hebben meer mogelijkheden. Daarnaast is een bemiddelaar in staat op de rente en kosten van de bedrijfslening omlaag te onderhandelen, zodat je daar ook nog wat op bespaart.
Heb je een paar goede aanbieders gevonden, die lage rentetarieven bieden? Dan is het tijd om een keuze te maken.
Kijk niet alléén naar de rentekosten, maar check ook de afsluitkosten en andere voorwaarden. Bij sommige aanbieders betaal je bijvoorbeeld een boete als je vervroegd aflost op de bedrijfslening.
Wat is voor jou belangrijk? Wil je graag vervroegd kunnen aflossen zonder extra kosten? Wil je het bedrag maandelijks terugbetalen, of in één keer aan het einde van de looptijd? Welke aanvullende kosten rekent de kredietverstrekker, zoals afsluitkosten, beheerskosten of administratiekosten?
Krijg een goed beeld van de rente én de voorwaarden. Maak op basis van die twee pijlers een beslissing.
Je moet best wat beslissingen maken. Wat voor leenvorm wil je? En bij welke financier ga je uiteindelijk je bedrijfslening aanvragen?
Een rente van één procentpunt meer of minder kan al snel duizenden euro’s schelen in totale rentekosten. Het is daarom belangrijk om een goede beslissing te maken. De mainstream aanbieders zijn niet altijd de goedkoopste. Daarnaast zijn er kleine gespecialiseerde financiers die je meestal niet zelf of via een vergelijker vindt.
Overweeg daarom of een bemiddelaar misschien voordeel kan opleveren bij jouw aanvraag. Een bemiddelaar kan vaak betere rentepercentages onderhandelen, heeft toegang tot financieringsopties waar jij niet direct terecht kunt, en neemt ontzettend veel werk uit handen.
In veel gevallen is een bemiddelaar voordeliger bij kredieten vanaf €25.000. Wil je minder dan €25.000 lenen? Dan is het voordeliger om de bedrijfslening zelf aan te vragen.
Een bemiddelaar brengt wel kosten in rekening (meestal 1-2% van het leenbedrag), maar bespaart jou meestal meer dan dat, omdat ze lagere rentes kunnen onderhandelen. Bovendien kan je de kosten van de bemiddelaar bij het leenebdrag optellen, zodat je vooraf niets uit eigen zak hoeft te financieren.
Je hebt een keuze gemaakt voor een financier.
Om te bepalen hoeveel risico de kredietverstrekker neemt – en hoeveel rente jij uiteindelijk gaat betalen – wil de kredietverstrekker bepaalde documenten inzien.
Welke documenten dat precies zijn, is afhankelijk van jouw situatie en aanvraag. Ben je een startende ondernemer, dan is je bedrijfsplan en financiële meerjarenplanning belangrijk. Blijf je parttime in loondienst? Dan moet je mogelijk jouw loonstrook overleggen. Voor bestaande bedrijven behoort de jaarrekening meestal tot de documenten die je moet aanleveren.
Hieronder lees je welke documenten je precies nodig gaat hebben bij je aanvraag.