Je bedrijf een kickstart geven. De onderneming laten groeien. De boel compleet op de schop gooien door middel van innovatie. We kunnen verschillende redenen bedenken waarom je als ondernemer graag ruim zit in je bedrijfsfinanciering. We kunnen ook verschillende vormen bedenken waarmee je als ondernemer ruim in je zakelijke financiering komt te zitten. Dit artikel vertelt je er meer over.
Het is natuurlijk een droomscenario wanneer je zelf dusdanig ruim in de financiën zit dat je al je plannen met je eigen geld kunt fixen. Dat is echter niet voor niets een droomscenario. Veel ondernemers beschikken niet over voldoende middelen om een bedrijf te beginnen of uit te breiden. Niet naar wens, althans.
Dat is ook helemaal niet hun fout of iets dergelijks. Dat is niet meer dan logisch. Starters hebben nu eenmaal geen gouden beurs om de financiering van een nieuw bedrijf op orde te krijgen. Het is wél mogelijk om er iets aan te doen, though. Denk aan het afsluiten van een zakelijke lening. Het regelen van een zakelijk krediet. Het werken met crowdfunding of met factoring. Mogelijkheden te meer om aan de benodigde bedrijfsfinanciering te komen, zeggen wij.
Welke vormen van zakelijke financiering zijn er?
Investeringskapitaal bemachtigen kan dus op verschillende manieren. De meest voorkomende mogelijkheden lichten we hieronder toe.
Zakelijke leningen
Een zakelijke lening doet precies wat de term al doet vermoeden: je leent geld ten behoeve van je zaak. Een kredietverstrekker helpt je hierbij aan een x-bedrag dat jij weer kunt besteden aan bijvoorbeeld de aankoop van een bedrijfswagen. Je betaalt dit bedrag verspreid over een vooraf bepaalde termijn terug aan de gever – mét een eveneens vooraf afgesproken rente.
Zakelijk kredieten
Een zakelijk krediet is in wezen een zakelijke lening, maar wel een variant met nét iets andere voorwaarden. Het grote verschil dat een zakelijk krediet doorlopend beschikbaar is. Dat houdt in dat je geld dat je leent flexibel kunt opnemen én ook weer kunt aflossen. Je spreekt daarvoor een kredietlimiet en een looptijd, die meestal een jaar bedraagt, af met de kredietverstrekker in kwestie. De rente is hierbij variabel.
We spreken van zakelijk overbruggingskrediet wanneer je een lening specifiek afsluit om een korte termijn mee te overbruggen – een soort zakelijk herfinancieren, zeg maar. Het fenomeen wordt om die reden ook wel aanvullend werkkapitaal genoemd.
Crowdfunding
Crowdfunding kan een interessante mogelijkheid zijn om de benodigde financiering voor je bedrijf bijeen te scharrelen. Veel mensen denken hierbij automatisch aan donaties, maar dat hoeft niet per se het geval te zijn. Crowdfunding kan namelijk óók plaatsvinden in de vorm van leningen en zelfs aandelen.
Interesse? Maak dan gebruik van een crowdfundingplatform. Dit zijn digitale ontmoetingsplaatsen waarbij nationale én internationale bedrijven en particulieren bijeenkomen om elkaar uit de brand te helpen.
Factoring
Factoring houdt in dat je als ondernemer het beheer van je debiteuren uit handen geeft aan een derde partij. Je ontvangt in ruil daarvoor een x-bedrag. Het is een oplossing die met name geschikt is als oplossing op de korte termijn.
Zakelijke hypotheken
Ben je specifiek op zoek naar een financiering van een bedrijfspand? Kijk dan niet verder dan de zakelijke hypotheek: in zo’n situatie eigenlijk je enige optie. Je leest er hier meer over.
Welke vorm van bedrijfsfinanciering past bij mijn situatie?
Het antwoord op deze vraagt hangt eigenlijk volledig af van de situatie waarin je verkeerd. Alle vormen hebben hun eigen voor- en nadelen die wel of niet aansluiten op specifieke gevallen.
We willen je desondanks wel een eindje op weg helpen tijdens het maken van een keuze. Een keuze die begint met bepalen of je in één keer (veel) geld nodig hebt óf meer baat hebt bij het telkens opnemen van eenzelfde bedrag. In dat eerste geval is een zakelijke lening waar je op zoek naar bent. In het tweede geval ben je wellicht beter af met het afsluiten van een zakelijk krediet.
Voel je je überhaupt niet prettig bij het idee dat je geld leent van een instantie als een bank? Kijk dan naar de mogelijkheden tot crowdfunding. Factoring kan een uitkomst zijn wanneer je op zoek bent naar een oplossing voor de korte termijn.
Wil je een bedrijfspand kopen of verbouwen? Dan ben je simpelweg het beste af bij het afsluiten van een zakelijke hypotheek.
Wat kost het regelen van een zakelijke financiering?
Het regelen van bedrijfsfinanciering kost in beginsel niets. Dat geldt – helaas – niet voor de terugbetaling. Een bank of andere, krediet verstrekkende instantie wil natuurlijk ook iets aan jou verdienen. Je betaalt zodoende rente over je zakelijke lening of zakelijke krediet. Dat geldt ook voor een zakelijke hypotheek.
Maak je gebruik van factoring? Hou er dan rekening mee dat het beheer van je debiteuren ook geld kost. Crowdfunding is eigenlijk de enige oplossing die niets hoeft te kosten. Dit hangt echter volledig af van de insteek van je actie.
Hoe zorg ik voor bedrijfsfinanciering?
Financieringsaanvragen voor je bedrijf regelen, start – in het geval van een zakelijke lening – zakelijk krediet of een zakelijke hypotheek, bij een instantie die krediet verstrekt. Dit is vaak een bank, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn.
Instanties die krediet verstrekken, vragen je daarbij allereerst om de nodige documentatie. Ze willen natuurlijk niet zomaar aan iemand hun geld uitlenen. De hiervoor vereiste documentatie verschilt per organisatie, maar ga in ieder geval uit van een uitgewerkt bedrijfsplan met een bijbehorende prognose om je financiering zakelijk in orde te krijgen. Een risico-analyse kan ook handig zijn, wil je een zo goed mogelijke zakelijke financiering realiseren.
De verstrekker in kwestie gaat op basis hiervan aan de slag met jouw bedrijfsfinanciering berekenen. Je weet vrij snel daarna wat de financieringsmogelijkheden voor je bedrijf zijn.
Crowdfundingsactie daarentegen beginnen op een (internationaal) platform dat hiervoor is opgericht. Factoring start bij een factoringmaatschappij.