Als je als ondernemer lekker aan de weg timmert, zijn er meerdere manieren om je geld nuttig te besteden. De meest voor de hand liggende optie is om het weer in je bedrijf te investeren, maar dat is niet altijd nodig. Heb je er wel eens aan gedacht om te investeren in bitcoin? Dit heeft wel wat weg van ondernemen. Je neemt tenslotte risico’s en hebt bepaalde middelen nodig. We zetten alles wat je als zakelijke gebruiker moet weten over bitcoin op een rij.
Wat is bitcoin precies?
Bitcoin groeide in een relatief korte tijd uit tot een fenomeen. Het begin van het bewogen tijdperk van de cryptomunt voert ons terug naar 2008. Satoshi Nakamoto, pseudoniem van een onbekend persoon of een groep, ontwierp de virtuele munt in dat jaar. Het idee achter bitcoin is het buitenspel zetten van centrale banken en het vervangen van traditionele valuta. Bitcoin is in de eerste plaats een betaalmethode. Alhoewel steeds meer bedrijven het als officiële betaalmethodeaccepteren, hebben de meeste mensen die bitcoin bezitten er andere plannen mee. Zij zien het als een investering en hopen dat de koers in de toekomst stijgt, zodat ze er winst op kunnen pakken. De koers van bitcoin kent sinds de start hoge pieken en diepe dalen, dus zijn er veel mensen die er geld mee hebben gewonnen én verloren. Vooral vroege investeerders hebben er veel rendement mee kunnen behalen: sommigen werden er zelfs miljonair mee.
Verdiep je eerst in bitcoin
Dikke kans dat je veel tijd steekt in je bedrijf en dat het waard vindt. Houd er rekening mee dat je in bitcoin óók tijd moet stoppen. Het vergroot in ieder geval je kansen op winst. Denk dus niet dat bitcoin een makkelijke investering is waar je niet naar om hoeft te kijken. Er zitten daarnaast risico’s aan: je kunt er veel winst mee behalen, maar ook een flink verlies.
Het goede nieuws is dat de materie rondom de munt niet al te moeilijk is, waar dit met een andere investering soms wel het geval kan zijn. Het concept is eigenlijk simpel: staat de munt laag, dan koop je. Staat de munt hoog, dan verkoop je. Veel mensen doen dit andersom. Ze stappen in op het moment dat de munt hot is en raken in paniek zodra de koers laag staat, waardoor ze verlies lijden. Het vergt dus enigszins vertrouwen en je moet het hoofd koel kunnen houden.
Omdat je als ondernemer wellicht te druk bent om de koers van bitcoin steeds in de gaten te houden, kun je notificaties instellen. Je krijgt dan een melding als de koers een bepaalde waarde bereikt heeft. Daarnaast heeft positief of negatief nieuws rondom bitcoin vrijwel altijd invloed op de koers, dus loont het om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Er zijn verschillende websites die zich richten op het nieuws rondom bitcoin. Hoe vaker je dit doet, des te meer zal je op een gegeven moment koerswijzigingen zien aankomen.
Hoe schaf je bitcoin aan?
Ben je overtuigd en wil je in bitcoin gaan investeren? Volg dan onderstaand stappenplan om virtuele munten te kopen:
- Maak een zogenaamde wallet aan: een digitale portemonnee. Je kunt dit zowel op je laptop of computer als op je smartphone doen. Een wallet op een desktop is iets veiliger dan een online variant. Kies hoe dan ook een sterk wachtwoord, maar wel eentje die je kunt onthouden. Er is eventueel ook nog de mogelijkheid voor een offline versie, dit is het veiligst. Hierbij staat je digitale portemonnee op hardware. In je wallet sla je de bitcoins die je gaat gaat kopen op.
- Er zijn verschillende manieren om de bitcoins te kopen. Een daarvan is bij de Nederlandse crypto-broker Bitvavo. Andere opties zijn van een andere gebruiker of via een ruilbeurs.
- Je rekent de bitcoins af met iDeal of een andere betaalmethode.
Belasting op bitcoins
Als je bitcoin bezit, moet je daar in principe belasting over betalen. Het wordt in Nederland gezien als vermogen. Dit staat in box 3 bij virtuele betaalmiddelen. De Belastingdienst kijkt daarbij naar de waarde van de cryptovaluta op 1 januari van dat jaar. De eerste 30.000 euro van je vermogen is wel belastingvrij. Hoeveel je belasting betaalt, is dan ook afhankelijk van je totale vermogen.