Nét begonnen als zzp’er? Gefeliciteerd! We hopen dat het je goed afgaat en je binnenkort bakken met geld weet binnen te harken. Maar als dat – hopelijk – het geval is, doemt er wel direct een ander probleem op. Want hoe ga je alles managen als de eerste facturen eenmaal worden betaald? Hieronder hebben we een aantal tips voor je.
Zet een urenadministratie op
Allereerst – de urenadministratie. Niet alleen belangrijk, maar ook verplicht. Zo’n urenadministratie vertelt de Belastingdienst namelijk hoeveel tijd jij in je nieuwe onderneming steekt. Deze administratie moet deugdelijk zijn, wat min of meer inhoudt dat hij geloofwaardig in elkaar moet steken. Toch is een urenadministratie ook voor jezelf handig. Het geeft je een goed inzicht van hoe efficiënt je werkt. En bovendien: wie kan aantonen dat hij of zij 1225 uur per jaar in het bedrijf steekt, komt in aanmerking voor zelfstandigenaftrek.
Bewaar bonnetjes en facturen
Waarom? Nou – je hebt namelijk te voldoen aan de zogenoemde bewaarplicht. Grootboeken, debiteuren, crediteuren, bankafschriften: de Belastingdienst wil het tot zeven jaar gelden kunnen inzien. Maar ook hier geldt: wie dit zo netjes mogelijk houdt, voorkomt situaties waarbij je aan het eind van ieder kwartaal naarstig naar verloren bonnetjes zoekt. Een goed overzicht is in dit geval dus het halve werk, dus zorg ervoor dat je alle benodigdheden op de juiste manier opslaat.
Houd rekening met belasting
Wéér die akelige Belastingdienst?! Helaas wel. Ze komen grofweg langs voor twee soorten belasting: inkomstenbelasting en omzetbelasting. De inkomstenbelasting wordt berekend over een deel van je winst, waar je de omzetbelasting in de vorm van btw weer door kunt berekenen aan klanten. En eigenlijk is er ook nog een derde soort waar je rekening mee moet houden: de inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (Zvw). Al met al is het raadzaam om zo’n dertig procent van je inkomen opzij te zetten voor mogelijke belastingen. We zeggen niet dat je dit ook daadwerkelijk allemaal moet inleveren, maar op die manier voorkom je wel vervelende verrassingen.
Zet het een en ander opzij voor je pensioen
We snappen ook wel dat je als hippe twintiger of dertiger niet direct wil nadenken over iets als pensioen. Toch is het als zzp’er altijd handig om ook wat geld opzij te zetten waarmee je jouw AOW kunt aanvullen. Twintig procent, bijvoorbeeld. Het lijkt nu misschien een beetje een ver-van-je-bed-show, maar tegen die tijd ben je ons ongetwijfeld dankbaar voor deze tip.
Sluit heldere leningen af
En met heldere leningen bedoelen we leningen die bij jouw persoonlijke wensen en voorkeuren passen. Sowieso moet je natuurlijk alleen een lening afsluiten wanneer je dit ook daadwerkelijk nodig hebt, maar als dat het geval is, is het goed om je opties zorgvuldig door te nemen. Een persoonlijke lening is bijvoorbeeld iets heel anders dan een doorlopend krediet. In het geval van een persoonlijke lening staat namelijk het geleende bedrag al van tevoren vast, terwijl dit bij een doorlopend krediet allemaal een flink stuk flexibeler is. Bekijk dus goed wat je nodig hebt voor je met een verstrekkende partij in zee gaat.
En over leningen afsluiten gesproken: een handige manier om kredietverstrekkers te vergelijken, is via Geld.nl. Het geldzaken vergelijkportaal Geld.nl is een handige manier om alle mogelijkheden tegen elkaar aan het licht te houden.