Veel ondernemers weten dat factoring heel handig is in periodes wanneer de liquiditeit in een onderneming laag is. Het kan een goed idee zijn dit op te vullen door facturen sneller betaald te krijgen – in plaats van wachten op een betalingstermijn van dertig tot zestig dagen of zelfs langer. Maar wat veel ondernemers soms over het hoofd zien, is dat factoring ook enorm handig kan zijn in periodes waar een onderneming hard aan het groeien is.
Lage liquiditeit
Vaak is de liquiditeit relatief laag in de onderneming tijdens periodes van groei. Dit komt dan omdat een groot gedeelte van de opbrengsten gelijk wordt geherinvesteerd in de onderneming. Dit is een positieve flow die ondernemingen graag lang vasthouden om zich te ontwikkelen.
Het heeft natuurlijk ook zo zijn risico’s. Als er een kantelmoment komt bijvoorbeeld, waarop een grote opdracht – die veel investeringen vereist – kan worden aangenomen Aan de ene kant is het belangrijk deze opdracht aan te nemen. Aan de andere kant kan de investering ervoor zorgen dat er geen reserves meer zijn. En als de opdracht fout gaat, kan dat weer schade voor de groei van de onderneming betekenen. Dit zijn vaak momenten waar factoring de risico’s kan verkleinen.
Factoring om risico’s te beperken
Wanneer je facturen laat voorfinancieren, haal je een betaling naar voren. Deze liquiditeit verwacht je pas later te ontvangen, waardoor je onverwachts meer reserves hebt. Deze reserves kun je dan idealiter gebruiken voor de volgende grote opdracht die veel investering(en) vereist. Zeker als de grote opdracht anders niet mogelijk was geweest, verdienen de kosten van het voorfinancieren zich al snel terug voor de onderneming.
Factoring neemt echter niet alle risico’s weg. Het kan natuurlijk ook gebeuren dat de opdracht minder financiering nodig heeft dan verwacht, waardoor je de gemaakte kosten minder terugverdiend.
Welke vorm van factoring?
Factoring komt in verschillende vormen en maten. Je hebt over het algemeen twee soorten: traditionele factoring en American factoring.
Bij traditionele factoring kies je ervoor elke factuur te laten voorfinancieren voor een vooraf afgesproken periode. Hier zit je dus vast aan een contract.
American factoring is een flexibelere variant. Wanneer je als ondernemer factoring wilt inzetten als groeigeld, raden we aan altijd voor een flexibelere vorm van factoring te kiezen. De kosten zijn hoger dan bij traditionele factoring, maar het grote voordeel is dat je per factuur besluit of je deze wilt laten voorfinancieren. Deze vorm van factoring is veel logischer als je de dienstverlening wilt gebruiken om door te groeien. In periodes dat je liquiditeit nodig hebt, kun je ervoor kiezen snel betalingen van klanten te ontvangen om door te groeien. Als de groei echter stagneert, of wanneer je geen investering hoeft te doen voor nieuwe opdrachten, kun je ervoor kiezen te wachten op de betalingstermijn.
Hoe werkt flexibele factoring?
Wanneer je besluit gebruik te willen maken van American factoring dien je eerst op zoek te gaan naar een factoraar die American factoring aanbiedt. Gelukkig is dit bij de meeste factoraars het geval. Vervolgens begint het aanmeldproces. Dit is veel minder formeel dan wanneer je zakelijk krediet aanvraagt bij een bank. Het kan meestal binnen één tot twee dagen geregeld worden.
Zodra je klant bent, kun je zelf kiezen welke factuur je laat voorfinancieren – met betrekking tot de liquiditeit-boost om door te groeien. Veel van de factoraars hebben door de opkomende concurrentie moeten innoveren. Denk aan factoraars die koppelingen met jouw boekhoudsysteem aanbieden of het gemakkelijk maken door via een app een factuur te uploaden.
Nadelen van factoring
Aan elke dienstverlening zitten nadelen. Factoring is hier geen uitzondering in. Het grootste nadeel hebben we al genoemd: er zijn kosten aan verbonden. Deze schommelen tussen de 1,5 en 5 procent van je factuurbedrag. Als je vaak facturen laat voorfinancieren, kunnen deze kosten zeker oplopen tot een serieuze kostenpost.
Aanvullend is het ook zo dat de factoraar vaak jouw debiteurenbeheer overneemt. Hierbij is het dus belangrijk dat je zoek gaat naar een partner die hierin gespecialiseerd is. Als het professioneel wordt uitgevoerd, kan het je relatie ten goede komen. Maar wanneer jij je klant minder vaak spreekt of wanneer jouw factoraar te fel het gesprek ingaat, kan het relaties beschadigen en je opdrachten kosten. Wees hier dus alert op!
Het is een afweging voor elke ondernemer. Zelf groeien óf kosten maken om snel de liquiditeit te vergroten? Factoring kan veel kansen bieden, maar zorg dat je de risico’s en nadelen van tevoren goed afweegt.