Bij een ongeval denken we meestal aan het verkeer. Of aan een ongeluk in huis, bijvoorbeeld tijdens het klussen. Maar ook op de werkvloer gebeuren veel ongevallen. Niet zo gek, want daar ben je nu eenmaal ook een flink deel van de tijd. Maar welke risico’s zijn er voor jou als zzp’er? En bestaat er zoiets als een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers?
Welke risico’s zijn er?
Dat hangt helemaal van je werk af. Als zelfstandige in de bouw heb je bijvoorbeeld het risico dat je per ongeluk een raam breekt. Maar het kan ook zo zijn dat er door jouw schuld fouten ontstaan in de constructie, waar de bewoner later schade door oploopt. Om dit soort risico’s af te dekken kun je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp afsluiten.
Er zijn trouwens verschillende varianten van zo’n verzekering. Welke je nodig hebt, hangt af van het werk dat je doet. Als timmerman heb je bijvoorbeeld een andere soort aansprakelijkheid dan iemand die financieel advies geeft. Informeer daarom goed bij een verzekeraar welke verzekering het beste bij jouw werkzaamheden past.
Als je niet meer kunt werken
Behalve schade aan anderen en hun spullen, kun je zelf ook zelf schade oplopen. Die schade kan grote gevolgen hebben, helemaal als je door een ongeluk niet meer kunt werken. Een bouwvakker die zijn been breekt kan nu eenmaal niet op de steiger staan. Net als dat een financieel adviseur moeilijk kan werken als hij bij een ongeluk hersenschade oploopt.
Daarom is het goed om jezelf op dit soort situaties voor te bereiden. Dat kan bijvoorbeeld door te sparen, zodat je een buffer hebt waar je in noodsituaties van leven. Dat werkt een korte periode, maar dat kan problemen opleveren wanneer je voor langere tijd niet kunt werken. Daarom kiezen veel ondernemers voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dan ben je voor langere tijd van inkomen verzekerd.
Voorkomen is beter dan genezen
Een ongeluk is natuurlijk nooit helemaal te voorkomen, maar je kunt de kans wel een stuk kleiner maken. Zet daarom alle gevaarlijke situaties en risico’s voor jezelf op een rij. Ook als je gewoon op kantoor zit, want een muisarm of burn-out zijn ook risico’s waardoor je niet meer kunt werken. Ga vervolgens op zoek naar manieren hoe je deze risico’s kunt vermijden, of zo klein mogelijk kunt maken.