Heb jij weleens geprobeerd om als zzp’er een lening af te sluiten? Dan weet je waarschijnlijk precies hoe lastig dit kan zijn. Geen vast salaris staat voor veel kredietverstrekkers zo’n beetje gelijk aan een risicogeval. Banken en dergelijke zijn om die reden niet heel happig op het verstrekken van leningen aan zzp’ers. Maar goed. Dat zijn zakelijke leningen. Wanneer je als zzp’er geld voor privédoeleinden nodig hebt, zit de vork nét iets anders in de steel.
Met andere woorden: je gebruikt het geleende bedrag niet voor je eenmanszaak, vof of bv. Wel voor bijvoorbeeld een nieuwe keuken, een auto voor privégebruik, een boot… Wat je exact met het geld gaat doen, laten we even in het midden. Feit blijft dat het bij sommige kredietverstrekkers wel degelijk mogelijk is om als zzp’er geld te lenen, mits het dus voor persoonlijk gebruik is.
Wat zijn de voorwaarden wanneer ik als zzp’er geld wil lenen?
Zoals gezegd: regel één is dat je het geld gebruikt voor particuliere doelen. Het mag
niet worden gebruikt voor je onderneming. Daar zitten mogelijk nog wat haken en ogen aan, want als jij je koopwoning gebruikt als kantoor, valt dat eventueel ook onder bedrijfsbezit. Overleg daarom eerst met je boekhouder of accountant wat voor jou het handigst is.
Naast deze eis moet je als lenende zzp’er drie volledige boekjaren kunnen tonen. Dat houdt dus automatisch in dat zzp’ers die nog géén drie jaar een eigen onderneming hebben vrijwel niet aan een lening kunnen komen. Heb je dat wel? Dan overleg je de drie meest recente, volledige boekjaren. Voor dit jaar gaat dat dus om de jaarrekeningen van 2017, 2018 en 2019. Hoe beter je boekjaren, hoe hoger het te lenen bedrag. Daar zit doorgaans wel een maximum aan, bijvoorbeeld €75.000.
Naast de boekjaren heb je ook een uittreksel van de Kamer van Koophandel (KvK) nodig. Je moet natuurlijk wel aantonen dat je een onderneming bent. Daarnaast moet het bedrijf een positief eigen vermogen hebben én mag je geen negatieve BKR-registratie hebben. Check daarom ook goed kleine registraties, zoals je telefoonabonnement.
Welke leenvormen zijn er?
Zodra je aan de hierboven genoemde eisen voldoet, kun je kiezen tussen twee soorten leningen: de persoonlijk lening en het doorlopend krediet. De persoonlijke lening is de eenvoudigste vorm. Je vraagt hierbij een bedrag aan, je ontvangt het bedrag en je financiert hetgeen je wil financieren: simple as that. De rente en looptijd staan vooraf vast, dus je weet precies wat het je gaat kosten.
Een doorlopend krediet stelt je in staat om afgeloste bedragen telkens opnieuw op te nemen. Het maandbedrag staat daarbij vast, maar de rente en looptijd niet. Het hangt van je persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren af welke leenvorm het beste bij jou past.
Een lening aanvragen
Denk je inmiddels aan alle eisen te kunnen voldoen? En weet je ook al welke leenvorm voor jouw situatie het beste is geschikt? Dan raden we je aan altijd verschillende offertes aan te vragen. Op die manier heb je voldoende vergelijkingsmateriaal en kun je kijken welke kredietverstrekker voor jou het meest gunstig is. Naast rente en doorlooptijden verschilt ook de mate van persoonlijke aandacht per verstrekker. De ene organisatie ondersteunt je veel beter tijdens het hele leenproces dan de andere. Ook niet onwenselijk, gezien het toch een tamelijk risicovol proces is.
Geld lenen bij Becam is bijvoorbeeld een goede optie: gunstige tarieven en voorwaarden, plus een gedegen ondersteuning. Ook voor leningen oversluiten ben je bij hen aan het juiste adres.
Tip: nog geen ZZP rekening? Hier vegelijk je de beste ZZP rekeningen