Dat de prijzen op de woningmarkt de laatste jaar telkens zijn gestegen, hoeven we je waarschijnlijk niet uit te leggen. Of de huidige coronacrisis daar nog invloed op heeft? Dat is voor de toekomst lastig te voorspellen. Feit is wel dat de invloed tot nu toe redelijk beperkt is gebleven.
De afgelopen jaren zijn een doorn in het oog geweest voor starters op de woningmarkt. De huizenprijzen stegen en stegen, ondanks soms rooskleurige aankondigingen van een verwachte daling.
De huidige coronapandemie heeft de situatie helemaal veranderd. Ook nu worden er veelal dalingen voorspeld, maar die lijken dit keer wél daadwerkelijk uit te komen.
Of toch niet? Want zowel ABN AMRO als de SNS Bank hebben in nieuwe rapporten juist helemaal geen daling genoemd. Zij verwachten in 2021 eerder een stabilisatie van de huizenprijzen.
Rapport
De ABN AMRO doet die uitspraak in de zogenoemde Woningmarktmonitor, een rapport dat voorspellingen doet over de toekomstige situatie van de woningmarkt. Daarin stellen ze dat de cijfers er over het algemeen positiever uitzien dan van tevoren werd verwacht.
Niet dat alles rozengeur en maneschijn is. Volgens de ABN AMRO is de huidige woningmarkt nog altijd erg krap. Er komen niet veel huizen vrij, terwijl er wél heel wat woningzoekenden zijn. Het schaarse aantal woningen dat te koop staat, is binnen mum van tijd ook weer verkocht.
Overbiedingen zijn daarbij orde van de dag. Hierbij wordt er (veel) meer geboden dan de oorspronkelijke vraagprijs. Opmerkelijk daarbij is wel dat deze overbiedingen niet zozeer meer uitsluitend voorkomen in de Randstad, iets dat voorheen wel het geval was. Ze komen nu hoofdzakelijk voor in provincies waar je ze eigenlijk niet verwacht, zoals Groningen en Drenthe.
De ABN stelt dat dit mogelijk het gevolg is van de coronacrisis. Ze vermoeden dat de vraag naar woningen met meer ruimte hierdoor is gestegen. En die vind je nu eenmaal eerder in het oosten van het land.
Geen zorgen
Het effect van de coronacrisis op de huizenmarkt en de hypotheekrente is daarmee te verwaarlozen. Een tweede onderzoek, dit keer van de SNS Bank, laat zien dat de meeste Nederlanders zich dan ook geen zorgen maken over het onderwerp. Zo’n 76 procent van de ondervraagden geeft aan dat ze de aanschaf van een koopwoning ook nu een goede investering vinden.
De bank heeft ondervraagden zónder eigen woning gevraagd naar hoe zij staan tegenover de huizenprijzen. Daarvan geeft 40 procent aan het gevoel te hebben dat ze een kans hebben gemist.
Hypotheekrente
Daar waar de huizenprijzen naar verwachting niet verder stijgen, houdt dit wel in dat de hypotheekrentes naar alle waarschijnlijkheid omhoog gaa Tenminste – dat denken veel Nederlanders. Vooralsnog is er geen reden om aan te nemen dat dit daadwerkelijk gebeurt. Ideeën daarover zijn meer gebaseerd op de huidige laagte van de rente. Veel mensen denken dat deze nu zó laag staat dat hij niet nog verder kan dalen. Dat is echter meer een gevoel.
De rentewijzigingen geven vooralsnog geen indicatie van een stijging. Sterker nog: rentedalingen zijn vaker orde van de dag.