De voordelen van een zakelijke creditcard voor ondernemers op een rij

 

Hoewel het gebruik van de creditcard in Nederland nog groeiende is, en dus ook nog niet iedereen overtuigd is van het gemak, zitten hier veel voordelen aan. Internationaal is dit al veel gebruikelijker. Doe je veel internationale aankopen of ben je veel op reis, dan ontkom je er misschien al niet meer aan. Maar ook als je alleen in Nederland zaken doet, en zelfs als kleine zelfstandige, kan een creditcard een interessante optie zijn. Lees hier verder over de mogelijkheden en vel zelf je oordeel.

Waarom kiezen voor een creditcard?

Het grootste verschil tussen de creditcard en een reguliere bankpas is natuurlijk dat het verschuldigde bedrag bij een creditcard niet meteen wordt afgeschreven, maar één keer per maand. In veel gevallen kun je hiervoor de datum kiezen die voor jou het beste uitkomt. Als het handig is dat jouw medewerkers een eigen creditcard gebruiken, dan is dit makkelijk te regelen; je kunt gewoonlijk ook zelf een bestedingslimiet per kaart kiezen. Zo geeft het gebruik van een creditcard veel overzicht in jouw zakelijke uitgaven. Niet onbelangrijk is daarnaast dat bij veel aanbieders een aankoopverzekering is inbegrepen, waardoor jouw aankopen verzekerd zijn tegen diefstal, verlies of beschadiging, meestal tot 180 of 365 dagen na aankoop, afhankelijk van de aanbieder.

Als je voor je werk veel naar het buitenland gaat, dan zitten er nog enkele extra voordelen aan vast. De creditcard wordt wereldwijd geaccepteerd als betaalmiddel en kan dus ook handig worden ingezet om bijvoorbeeld tol te betalen of een auto te huren. Verder zit een doorlopende reisverzekering bij verschillende maatschappijen inbegrepen. Hiermee ben je verzekerd tegen onder andere vertraging van de vlucht of bagage, schade, pech en in sommige gevallen annulering. Toegang tot de Airport Lounge of korting op vluchten kan een mogelijkheid zijn, voornamelijk bij de duurdere pakketten. Kies dan ook vooral de aanbieder die het beste bij jouw wensen en uitgaven past.

Hoe kies je de juiste creditcard?

Veel banken en maatschappijen maken hun creditcard interessant door middel van aanbiedingen. Zo krijg je misschien het eerste jaar gratis of krijg je een welkomstcadeau. Bedenk echter goed wat voor jou de beste match is op de lange termijn. Een creditcard van een bank kun je gewoonlijk alleen aanvragen als je ook een zakelijke rekening hebt bij de betreffende bank. De cards van ICS (International Card Services, verantwoordelijk voor de uitgifte van Visa en Mastercard), en American Express zijn niet gekoppeld aan een specifieke bank. Voor een overzicht van de verschillende cards kun je hier terecht.

De kosten voor de verschillende cards lopen sterk uiteen, vaak afhankelijk van de bestedingsruimte en de extra’s die er aan gekoppeld zijn. Voor grote bedrijven met een grotere omzet zijn er vaak extra services mogelijk, maar hier betaal je dus ook meer voor. Om in aanmerking te komen voor een creditcard is er meestal de minimale voorwaarde dat je 1 jaar, of soms 2 jaar, staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en een BKR toetsing hoort er vaak ook bij. Voldoe je nog niet aan de eisen dan kan een prepaid creditcard een uitkomst zijn. Hier zitten lage kosten aan en bepaal je zelf het limiet door geld te storten op de card, waardoor BKR toetsing niet nodig is. Zo is er dus voor iedereen wel een passende mogelijkheid.