Achteraf betalen is een prettige betaalvorm voor de koper. De betaling hoeft pas na ontvangst van een product te worden voldaan. Dat geeft zekerheid, vooral voor online bestellingen. Niet altijd heb je de optie voor achteraf betalen. Hebben consumenten recht op achteraf betalen en hoe zit dat voor bedrijven?
Webshops hanteren automatische processen om orders zo snel mogelijk na bestelling en betaling te verwerken en te kunnen leveren. In vele webshops wordt de mogelijkheid geboden om achteraf te betalen met systemen zoals Klarna en Afterpay. Daarmee wordt het proces voor achteraf betalingen uitbesteed aan een gespecialiseerde partij en het risico voor wanbetalers ingedekt voor webshop eigenaren. Wil je als koper gebruik maken van achteraf betaling dan moet je hiervoor je NAW gegevens en je geboortedatum invullen. Er wordt vervolgens gecheckt of deze persoon niet geregisteerd staat als wanbetaler en of de ingevulde data correct zijn.
Doordat het hier om gegevens van natuurlijke personen gaat, komen bedrijven niet in aanmerking voor dergelijke online achteraf betaal systemen.
Consumenten worden beschermd door het consumentenrecht en bij afstandsverkopen hebben consumenten recht op (deels) achteraf betalen. Voor bedrijven ligt dit echter anders. Bedrijven worden niet beschermd door het consumentenrecht en hebben geen jurisch recht op achteraf betalen. Uiteraard is het heel gebruikelijk in de zakelijke markt om achteraf te betalen. De zakelijke koper en verkoper kunnen onderling afspraken maken over de betalingsvoorwaarden. Voor B2B hanteren de meeste bedrijven een standaard betalingstermijn van 2 weken of 30 dagen.
Als je een zakelijke bestelling bij een webshop met B2B functies wilt plaatsen kan het zijn dat je niet vooraf wilt of kunt betalen. Inkoopafdelingen kunnen stricte voorwaarden hebben, waarbij eerst een inkooporder aangemaakt moet worden en de factuur een specifiek referentie nummer moet hebben alvorens de betaling door de boekhouding voldaan kan worden. Lastig natuurlijk als je even snel iets online wilt bestellen. Informeer daarom altijd vooraf over de mogelijkheden voor bedrijven om achteraf te betalen bij een webshop en om over jouw specifieke bestelling afspraken te maken.
Voor producten die regelmatig besteld worden door bedrijven, zoals drukwerk, bestaat vaak mogelijkheid om achteraf te betalen. Zo biedt bijvoorbeeld https://www.drukzo.nl/ (één van de marktleiders in Nederland), maar ook diverse andere drukkers, de mogelijkheid aan bedrijven om achteraf te betalen vanaf de 3e order. Wel zo handig als je vaak bestellingen moet plaatsen voor folders, visitekaartjes of ander promotiemateriaal.
De meeste bedrijven hebben een zakelijke pas waarmee betalingen direct via iDEAL kunnen worden voldaan. Vaak de meest efficiente manier om gelijk de betaling te voldoen. Wil je meer weten over of je wel of niet recht hebt op achteraf betalen? Kijk dan even op de site van Thuiswinkel waar je meer informatie kunt vinden.
Bekijk ook:
Bedrijfsrekeningen voor ZZP’ers