7 manieren om geld te lenen voor je bedrijf

Wil je een onderneming starten, dan heb je geld nodig. Dit kan met een zakelijke lening, maar als startende ondernemer is het vaak lastig om zo’n zakelijke lening bij de bank af te sluiten. Gelukkig zijn er meerdere manieren om het bedrijf te financieren. Wij geven je zeven andere manieren om geld te lenen voor je bedrijf en vertellen hoe je het lenen van geld voor de zaak vooral niet moet doen.

Zakelijke lening

Om een zakelijke lening af te sluiten, moet je voor de bank wel aan bepaalde eisen voldoen. Zo is het in je voordeel als je BKR-registratie positief is, je met bewijzen kunt aantonen dat je de financiering daadwerkelijk kunt aflossen en dat je bereid bent om het bedrijf óf zelfs je eigen woning als onderpand op te geven. Voldoe je hier niet aan, dan is er een heel kleine kans dat je zo’n zakelijk krediet kunt afsluiten. En als je dit wel krijgt, dat dit alleen tegen een heel hoge rente kan. Dat is natuurlijk heel ongunstig, want daardoor kost het lenen van geld je veel meer.

Particuliere lening afsluiten mag niet

Als je geen zakelijke lening kunt krijgen bij de bank, dan bestaan er wel nog zat andere mogelijkheid om geld te lenen óf zelfs te ontvangen. Helaas kun je particulier geen geld lenen om in te zetten voor de zaak. Je moet bij de bank namelijk altijd opgeven waarvoor je een lening afsluit, hierover moet je dan ook eerlijk zijn. Je zou natuurlijk wel een persoonlijke lening of een doorlopend krediet kunnen afsluiten om dit geld vervolgens voor een persoonlijk doel gebruiken en je éígen geld daarna in te zetten voor het bedrijf.

Lening vanuit de overheid

Met een goed en realistisch ondernemersplan kun je proberen om geld te krijgen via een van de initiatieven van de overheid. Met bijvoorbeeld het Innovatiefonds MKB+ kun je een ‘subsidie’ ontvangen tussen de €50.000,- en €250.000,-. Dit bedrag moet je terugbetalen. Ook kun je kiezen voor een microkrediet, waarbij je maximaal €50.000,- kunt lenen. Wil je aanspraak maken op een overheidslening, dan staat daar wel iets tegenover. Ze wil je namelijk adviseren en begeleiden voorafgaand aan, tijdens en na het opstarten van je bedrijf.

Alternatieve financieringsmogelijkheden

Wil of kun je geen zakelijke lening afsluiten? Dan is het als ondernemer ook nog een optie om voor een van de tal van alternatieve financieringsmogelijkheden te gaan. Dit zijn financieringen die niet van een bank komen. Wel werken banken en alternatieve financiers soms samen; banken financieren dan een deel. Ook kun je bepaalde betalingsmogelijkheden combineren in een financieringsmix. Denk aan het financiering vanuit het eigen bedrijf, subsidies, Startup Box, familie en vrienden en crowdfunding.

Populair: Online krediet

Lukt het niet om als startende ondernemer geld te lenen bij de bank? Probeer dan een beroep te doen op online kredietverstrekkers. Dit zijn onafhankelijke organisaties die krediet verstrekken aan beginnende ondernemers die niet aan de acceptatiecriteria van banken voldoen. Via dergelijke partijen kun je in de meeste gevallen maximaal € 250.000,- lenen. De aanvraag van online krediet gaat volledig online. Bij de meeste bedrijven krijg je binnen enkele dagen uitsluitsel of je in aanmerking komt voor het krediet, zodat het aangevraagde bedrag nog dezelfde week op jouw bankrekening staat. Sommige kredietverstrekkers kijken ook naar sociale aspecten, dus doe je iets voor de maatschappij dan heb je zeker een streepje voor.

Kom jij in aanmerking voor online krediet?

Vergelijk alle online kredietverstrekkers en bekijk
wat de kosten zijn voor jouw zakelijke lening

Crowdfunding

Deze manier van geld binnenhalen voor de financiering van je bedrijf, is zeker de moeite van het proberen waard. Vooral als je niet een heel erg hoog bedrag nodig hebt, maar wel een gunfactor hebt bij het volk. Via crowdfunding vraag je andere mensen online jouw bedrijf te ‘sponsoren’, gunnen ze jou hun geld, dan zullen ze dit doneren. Op die manier kun je het gewenste bedrag bij elkaar proberen te krijgen.

Zoek een investeerder

Naast crownfunding, kun je ook zelf op zoek gaan naar iemand die in jouw bedrijf wil investeren. Zo zijn er rijke zakenmannen en -vrouwen die privévermogen willen investeren in veelbelovende startups. Deze noem je ook wel informal investors, en deze vind je via venture-capital-organisaties. Dan zijn er nog de grote bedrijven die geld willen beleggen in niet-beursgenoteerde aandelen. Dit zijn private-equity-investeerders.

Sparen, vrienden en familie

Een goed idee is om eerst zelf te kijken hoe ver je komt, en om voordat je een bedrijf opricht al te beginnen met sparen. Dit kan natuurlijk alleen als je al lang van tevoren weet dat je een bedrijf op zal gaan zetten. Zet je geld op de bank, dan ontvang je er nog rente over ook. Dat is een stuk gunstiger dan zelf lenen en juist rente te moeten betalen over dit geleende bedrag. Heb je weinig, of gewoon niet genoeg, geld voor het opstarten van je bedrijf en wil je geen van bovenstaande opties inzetten? Dan kun je er ook altijd voor kiezen om geld van vrienden of familie te lenen. Zorg er dan wel voor dat je goede afspraken maakt en dat je zeker weet dat je het bedrag terug kunt betalen. Je zult anders helaas niet de eerste zijn die in een familieruzie verzeild raakt door geldzaken.